NATO’dan INF açıklaması: Avrupa kıtasına kara konuşlu yeni nükleer füze taşınmayacak

HABER MASASI
Abone Ol

Amerika Birleşik Devletleri’nin Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'ndan (INF) çekildiğini açıklamasının ardından NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO'nun Avrupa kıtasına kara konuşlu füze yeni nükleer füzesi taşıma niyetinde olmadığını açıkladı. INF anlaşmasına dair merak edilenleri derledik.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg NATO'nun Avrupa kıtasına kara konuşlu füze yeni nükleer füzesi taşıma niyetinde olmadığını açıkladı.

Stoltenberg, "Rusya'nın yaptıklarına aynı şekilde cevap vermemiz gerekmiyor. Ancak güvenilir, etkili ve caydırıcı gücümüzü sürdürmekten de emin olmak zorundayız." diye konuştu.

Stoltenberg ayrıca Twitter hesabından paylaştığı mesajda, Rusya'nın INF Anlaşması'nı ciddi bir şekilde ihlal ettiğini belirterek, "NATO, ABD'nin INF Anlaşması'nı askıya alma ve çekilme kararını güçlü bir şekilde destekliyor." açıklamasını yaptı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg

Trump Rusya'yı suçladı, 6 ay mühlet verdi

ABD Başkanı Donald Trump, ülkesinin INF Anlaşması'ndan çekilmesini, "Rusya'nın uzun zamandır süren ihlallerine" bağlayarak Moskova'yı suçladı.

ABD'nin, 2 Şubat'tan itibaren INF Anlaşması kapsamındaki yükümlülüklerini artık yerine getirmeyeceğini vurgulayan Trump, Rusya'nın yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde 6 aylık sürecin sonunda anlaşmadan tamamen ayrılmış olacaklarını belirtti.

Avrupa ABD'nin kararına endişeli

ABD'nin, anlaşmadan çekilmek için Moskova'ya verdiği sürenin dolmasına iki gün kalırken, anlaşmanın iptal edilmesinin Avrupa'nın güvenliğini tehlikeye sokacağı dillendiriliyor.

Moskova'nın "çok tehlikeli bir adım" olarak nitelendirdiği bu kararın, yeni bir silahlanma yarışına yol açacağı ve bu yarıştan en fazla Avrupa'nın etkileneceği iddia ediliyor.

Bir hamle de Rusya'dan: INF'yi askıya aldık
Jurnal.ist

Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron, anlaşmanın, Avrupa güvenliği ve istikrarı için önemine vurgu yaparken, Almanya Başbakanı Angela Merkel, anlaşmanın iptal edilmesi olasılığından duyduğu endişeyi dile getirerek, çekilme sürecinin ertelenmesi çağrısında bulundu.

INF anlaşması nedir?

1987 yılında ABD Başkanı Ronald Reagan ve Sovyetler Birliği lideri Mihail Gorbaçev arasında imzalanan anlaşma, menzili 500 ile 5 bin 500 kilometre arasında olan karadan havaya atılabilen orta menzilli füzelerin yasaklanmasını öngörüyor. Anlaşma, denizden ateşlenen füzeleri kapsamıyor.

ABD Başkanı Ronald Reagan -Sovyetler Birliği lideri Mihail Gorbaçev

INF, Doğu ve Batı Almanya'daki kamplaşma döneminde Avrupa'da nükleer savaş riskini azaltmaya yönelikti. Bu nedenle Almanya anlaşmadan en çok fayda gören ülkelerden biri olmuştu.

Nükleer savaş tehdidini ortadan kaldırmayı hedefleyen anlaşma kapsamında 4 yılda yaklaşık 2 bin 700 füze imha edildi.

INF anlaşması, nükleer silahlı füzeleri 30 yılı aşkın süredir Avrupa topraklarından uzak tutuyor.

Eski Rus ve ABD'li liderler uyardı

Bununla birlikte, eski Sovyetler Birliği lideri Mihail Gorbaçev ve eski ABD Dışişleri Bakanı George Shultz, aralık ayında yazdıkları bir makalede, "INF'den vazgeçmenin yeni silahlanma yarışına bir adım olabileceği, stratejik düzenin altını oyacağı ve teknik hata veya yanlış hesaplamaların yıkıcı bir savaşa yol açacağı" konusunda uyarılarda bulunmuştu.