NASA'nın Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi yaklaşan Dorian Kasırgası'na hazırlanıyor
● Florida sahillerine yaklaşan Dorian Kasırgası, birçok farklı şirket için tehlike oluşturuyor. NASA da aslında bununla alakalı önlem almaya devam ediyor.
● Kennedy Uzay Merkezi'nde kasırga hazırlıklarına başlayan NASA, HURCON IV isimli özel birim sayesinde kasırga ve tropik faaliyetlerden alınacak zararı en aza indirgemeyi hedefliyor.
● NASA'ya ek olarak SpaceX'in de konuyla ilgili çeşitli açıklamaları var. Tüm ayrıntılar haberimizde!
Amerika, yön değiştiren Dorian kasırgası sebebiyle yeni önlemler alıyor. ABD Ulusal Kasırga Merkezi kısa süre önce yaptığı açıklamada kasırganın birkaç gün içinde
Florida'yı vuracağını açıkladı.
Here are the latest Key Messages on Hurricane Dorian from @NWSNHC pic.twitter.com/VRiU5VYSJX
Doriankasırgası aslında batıya doğru saatte 17 kilometre hızla ilerliyor. Ama merkezdeki rüzgar hızı saatte 240 km'yi açıkladı.
Geçtiğimiz hafta sonu Polonya'ya seyahat planlarını iptal eden ABD Başkanı Donald Trump süreci Washington'dan yönetmek istiyor.
Hayatı olumsuz etkileyen kasırga yüzünden NASA da önlemlerini almaya başladı. Az önce de bahsettiğimiz gibi Florida'nın doğu sahillerine doğru ilerleyen kasırga aslında NASA'nın Kennedy Uzay Merkezi'ne yaklaşmış durumda. Merkezdeki çalışanlar ise Dorian gelmeden önce bazı temel donanımları güvenlialanlara taşıyorlar.
Şu anda Cape Canaveral'daki Kennedy Uzay Merkezi'ndeki 8 binden fazla çalışan HURCON IV olarak bilinen dahili bir statü altında çalışıyor. Dorian'ın bugün (2 Eylül Pazartesi) saatte 225 km / s ile Florida sahillerini vurması bekleniyor. Bu aslında 1992'de Andrew Kasırgası'ndan beri Florida'nın doğu sahillerine vuran en güçlü fırtına.
HURCON IV nedir? Hurson aslında temelde Hurricane and Tropical Storm Preparedness: Stay Connected, Stay Informed'in açılımı. Bu da kasırga ve tropik fırtına hazırlığı demek oluyor.
Andrew'un Florida'daki yıkın izlerinin ardından Kennedy Uzay Merkezi'nde inşa edilen binaların saatte 217 km arasındaki rüzgara dayanıklılığını ölçüldü. Zaten bu yönde de bir karar alındı ve binalar artık çok daha dayanıklı yapılıyor. Eski binalar da fırtınaya hazırlanmış durumda.
Merkezin en büyük uzay aracını saklamak için kullanılan büyük, ikonik Araç Montaj Binası (VAB) saatte 201 km rüzgara dayanabiliyor. Bu da aslında Dorian'ın beklenen yüksek rüzgar hızlarının altında bir eşik olsa da güçlendirme çalışmaları da yapılıyor. Alüminyum kaplama katlar ve binadaki 8000 ton çelik sebebiyle rüzgara ve fırtınaya çok daha fazla dayanabileceği belirtiliyor.
Bu sabah, merkez VAB'in içindeki mobil fırlatma platformu olarak bilinen kısımda fırtınadan kurtulmak için uzun bir hareket süreci başlatıldı. Platform, NASA'nın geliştirdiği Uzay Fırlatma Sistemi adlı canavar roketini fırlatmak için hazırladığı 650 milyon dolarlık bir kule yapısı. Fırtına sebebiyle tehlikeye girmeden önce 400 metrelik kule de özel olarak korunuyor.
Mobil fırlatıcı oldukça ağır ve hareket ettirilmesinin tek yolu, çok yavaş giden bir palet taşıma aracı. Space Shuttle ve Saturn V roketlerini VAB'den fırlatma paneline taşıyan aynı hareketli platform aslında bu fırlatıcıyı da taşıyabiliyor. Mobil fırlatıcı platformunun bu konumlar arasında taşınması ise 8 saat sürüyor.
Bu platform ortadan kalktıktan sonra 39B'de kalan her tek şey aslında bazı tanklar ve NASA'nın endişelenmediği büyük beton höyükler. Bununla birlikte, diğer fırlatma rampaları, fırtınaca çıkacak bazı sabit yapılara ve kulelere sahip. Falcon 9 ve Falcon Heavy'nin fırlatılmasını desteklemek için kullanılan geniş ve karanlık bir kule olan 39A'nın ise çok dayanıklı bir yapı olduğu belirtiliyor.
“Hava koşullarını yakından takip ediyoruz ve gerekli önlemleri almayı planlıyoruz”
SpaceX'in komşu Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu'nda da sabit yapılar için bir pist yer alıyor. Ve şirket şu anda yeni nesil roketiyle ilgili denemeler yapıyor. Web sitesindeki resimler, aracın hala dışarıda olduğunu gösteriyor. Ancak hareket edebileceği bir hangarın hemen yanında bulunuyor. Şirket, fırtınaya hazır olduğundan bahsederek konuyla ilgili şu açıklamayı yapıyor:
- Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu ve Kennedy Uzay Merkezi'ndeki ortaklarımızla koordineli olarak hava koşullarını yakından takip ediyoruz. Çalışanlarımızı korumak ve potansiyel olarak etkilenen bölgelerde tesisleri korumak için gerekli tüm önlemleri almayı planlıyoruz.
Bu arada Kennedy Uzay Merkezi'nde farklı hazırlıklar da devam ediyor. Çalışanlar, eşyaları güvenli bölgelere taşıyor ve fırtına için hangi hazırlıkların yapılması gerektiğine karar veriyorlar.
Çalışanların çoğunun sahaya girmesine izin verilmemesine rağmen, fırtınayı izlemek için hafta sonu ve bugün 100 ila 120 kişilik küçük bir ekip yer alıyor.
Kennedy Uzay Merkezi mühendislik ekiplerinden Nail şu açıklamayı yapıyor:
- Burası roket fırlattığımız yer. Yani dayanıklı bir tesis olduğunu biliyorsunuz. Kategori 5 kasırgaya dayanıklı olarak derecelendirildi.
Fırtına bittikten sonra uzay merkezine çıkmak ve hasarı değerlendirmek için ek ekipler de devreye giriyor. Bu icneleme sürecinden sonra NASA, merkezi ne zaman yeniden açacağına karar veriyor.
Dorian'ın uzay merkezini ne kadar hızla vuracağı hâlâ net değil. Bu hazırlıkların yürütüldüğü son büyük fırtına Irma Kasırgası idi. Sonuçta bu fırtına tesislere önemli bir zarar vermedi. Dorian, Florida için çok yoğun bir fırtına olma potansiyeline sahip. Ancak önceki kasırgalar sebebiyle aslında uzay merkezi çalışanları tesiste daha önce neler yaptıklarını biliyor. Yani tesisi güven altına alabiliyorlar.