NASA'nın açıklamaları, 'teknoloji imha olacak' sonucunu mu veriyor?

HABER MASASI
Abone Ol

The Economist'in 'kıyamet senaryosuna' benzetilen kapağı ve 'NASA'nın solar patlamalar hakkındaki açıklamaları' internet kullanıcılarını "Teknoloji imha mı olacak?" sorusunu sormaya itti. NASA'nın paylaştığı bilgilerin detayında dünyanın çevresini saran manyetosfer tabakasınındaki anormal incelme ve bu incelmenin ileride doğurabileceği sonuçlar anlatılıyor.

NASA, dünyanın manyetik alanında 'ciddi' bir çökme gözlemlediklerini açıkladı.

Dünyanın etrafını çevreleyen 'manyetik kalkan' geçtiğimiz 200 senede yüzde 9 oranında zayıfladı. Şili ve Zimbabve arasına denk gelen Güney Atlantik Anormalliğiyse (SAA) uzmanların dikkatini çekecek şekilde incelmeye başladı.

  • Dünyanın etrafını saran manyetik alan sıvı demirden oluşuyor. Dünyanın hareketleri, manyetosfer denen bu katmanın ve kutupların oluşmasını sağlıyor. Manyetosfer sayesinde dünya uzaydaki radyasyondan korunuyor. Kısacası dünyanın bu katmanı, hayatın devamı için çok önemli.
  • Ayrıca kuşlar mevsimsel göçlerinde, manyetosfer sayesinde yönlerini belirleyebiliyor.

SAA'daki incelmenin görüntüsü

Manyetosfer inceliyor

The Economist'in 27 Temmuz 2020 kapağı

NASA, SAA hakkında yaptığı açıklamada, o bölgedeki manyetik tabakanın inceldiğini, şu an için yaşam üzerine bir etkisini olmadığını ancak ikiye bölünme durumunda uyduların olumsuz etkileneceğini aktardı.

Kutuplar yer değiştirebilir

Bazı bilim insanları, manyetik alanın zayıflamasının kuzey ve güney kutuplarının yer değiştirmesine neden olacağını düşünüyor. Bu doğa olayının yaklaşık 200-300 bin yılda bir yaşandığı ifade ediliyor.

Kutuplar 40 bin yıl önce yer değiştirme teşebbüsünde bulundu ama süreç başarılı olamadı.Son yer değiştirme yaklaşık hesaplamalara göre 780 bin yıl önce gerçekleşti. Buna göre dünya döngünün sonuna yaklaştı.

Kutupların yer değiştirmesi oldukça tehlikeli

Daha önceki yer değiştirmede neler yaşandığına dair net bir bilgi yok ancak manyetik alanın bu süreçte yüzde 90 oranında zayıflayacağı iddia ediliyor. Bu iddia, dünyanın güneş fırtınalarına ve oluşan radyasyona karşı savunmasız kalması anlamına geliyor.

Elektronik cihazlar çalışmayacak mı?

Manyetik alanın gücünü yitirmesi, uydu sinyallerinin atmosfere nüfuz edememesi demek. Bu durumda internet, GPS sistemleri, televizyon, mobil telefonlar kullanılamaz hale gelecek.

Neler olmuştu?

  • İngiltere merkezli gazete Economist, 25 Haziran tarihli Siyasetçiler, sıra dışı riskleri yok sayıyor isimli yazısında, "1993 yılında, bu gazete dünyaya 'Gökyüzüne bakın' demişti" ifadelerini kullandı. Gazetenin 27 Temmuz tarihli kapağı ise bazıları tarafından, "Koronavirüs sonrası felaketler" ve çeşitli kıyamet senaryoları şeklinde yorumlandı. NASA'nın manyetosfer hakkındaki açıklamaları ise makalenin içeriğiyle özdeşleştirildi. Ancak NASA'nın açıklamaları manyetosferdeki dikkati çekici incelmenin ötesine geçmiyor.

Mars'tan yepyeni görüntüler
Mars yüzeyinin şimdiye kadar bir araya getirilmiş en net görüntüleri yayınlandı. Kızıl Gezegen'in farklı bölgelerinden elde edilen fotoğraflarlar birleştirilerek 4K kalitesinde bir videoya dönüştürüldü.