NASA'dan blockchain hamlesi

NAZİF MENTEŞ
Abone Ol

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), uçuş verilerinin gizlilik ve güvenliğini sağlayabilmek için yeni hamleler peşinde. Kurum, blockchain şifreleme sistemini kendi güvenlik algoritmasıyla uyumlu hale getirecek…

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), uçuş verilerinin gizlilik ve güvenliğini sağlayabilmek için yeni hamleler peşinde. Kurum, Blockchain şifreleme sistemini kendi güvenlik algoritmasıyla uyumlu hale getirecek…

NASA’nın aktif geliştirme hamleleri büyük bir süratle devam ediyor. Havacılık bilgisayarları konusundaki en yetkin isimlerden biri olan Ronald Reisman’ın yayınladığı makalede yer alan bilgilere göre bilgi güvenlik açıkları NASA’nın en önemli odak noktası konumunda yer alıyor.

Reisman’ın makalesinde yer alan bilgilerde, NASA’nın bu problemin üzerinden gelmek için şifrelenmiş işlemlerde kullanılan, Bitcoin’in de temel taşı konumundaki blockchain teknolojisi aktif kılınacak. İnşa edilecek yeni güvenlik sistemiyle radarı merkeze alan hava trafiği verileri, uçuş konum bilgileri gibi kritik seviyede önem arz eden varlıklar; askeri ve kurumsal operasyonlar için koruma altında olacak.

NASA, güvenlik sistemlerine büyük önem veriyor.

Yeni yasa şeffaflığı önceliyor

Amerika Birleşik Devletleri’nde 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren uçakların kimlik bilgileri, rota seyri ve uçuşa dair tüm detaylar kamuya açılmış olacak. Yeni yasayla birlikte ADS-B ismi verilen bu sistem tamamen şeffaflık temasını merkeze yerleştiriyor.

Blockchain, son yılların en bilinir şifreleme sistemleri arasındaki yerini aldı.

Yayınlanan araştırma raporunda birçok blockchain uygulamasından söz ediliyor. İsmi geçen blockchain uygulamaları, üyeler için özel ve gizli işlem yapma yetkisi veriyor. Ağda sınırlı yetkiye sahip kullanıcılar da bu uygulamalar sayesinde belirlenebiliyor.

NASA'nın keşif aracından öz çekim!
Teknoloji