NASA teleskoplarına ne oluyor: Chandra da faaliyetlerini durdurdu!

NAZİF MENTEŞ
Abone Ol

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından açıklanan teleskop gelişmeleri hız kesmiyor. Hubble teleskobunun ardından Chandra teleskobu da kendini güvenli moda alarak yörünge üzerindeki faaliyetlerini sonlandırdı.

Bu hafta içerisinde güvenli moda alınarak faaliyetleri durdurulan Hubble Uzay Teleskobunun ardından NASA’nın bir diğer projesi konumundaki Chandra X-ray Gözlemevi de aynı hamleyi yaptı. NASA, Chandra’nın jiroskop hatası yüzünden otomatik olarak güvenli moda geçtiği ihtimali üzerinde duruyor. Daha önce Hubble’ın da durmasına neden olan bu hata, NASA teleskoplarının ‘makus talihi’ olarak yorumlanıyor.

Hubble Teleskobu, NASA'nın en güçlü gözlemevlerinden biri olarak nitelendiriliyor.

28 yıldır kullanılan Hubble teleskobu da, 19 yaşındaki Chandra X-ray de süresi fazlasıyla uzatılmış teleskoplar olarak değerlendirilirken NASA için büyük öneme sahip olduklarını da belirtelim.

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), iki gözlemevinin aynı hafta içerisinde “uykuya dalmalarına” bir tesadüf gözüyle bakıyor. Chandra’da çalışan gökbilimci Jonathan McDowell, cuma günü 'Yüksek ihtimalle Chandra, Hubble izne çıkabiliyorsa ben de çıkabilirim diye düşündü' şeklinde bir tweet atarak duruma mizahi bir bakış açısı kazandırmayı başardı.

NASA, uzay çalışmalarını hızlandırdığı süreçte Hubble ve Chandra teleskoplarının başına gelenleri kamuoyuyla paylaşmayı ihmal etmiyor.

Hubble ve Chandra nedir?

Hubble ve Chandra teleskopları, Doksanlarda uzaya gönderilen en önemli ve başarılı iki gözlemevi olarak nitelendiriliyor. Compton Gamma Ray gibi aynı anda gönderilen fakat Hubble ve Chandra’ya oranla daha başarısız olan teleskoplar, son zamanlarda faaliyetlerini durduran iki müthiş teleskobun değerini ve önemini iyiden iyiye artırıyor.

Şu an için Hubble ve Chandra’nın nasıl bir sonla karşılaşacağı bilinmese de kısa bir süre içerisinde sürecin netleşmesi bekleniyor…

Jiroskop hatası nedir?

Türkçe adıyla düzdöner olarak anılan jiroskop, dönüş ekseninin kendi kendine herhangi bir yönü kabul etmekte özgür ve rahat olduğu dönen bir çark veya disk olarak tanımlanabilir.

Uzay araçlarının vazgeçilmez pusulası olarak yorumlanan jiroskobun çalışmaması durumunda aracın hareketi makul ve mantıklı bulunmayacağı için faaliyetlerin durdurulması sağlanır. Jiroskop hatası, jiroskopta meydana gelebilecek herhangi bir aksaklık olarak nitelendirilebilir.

Uzayın aslında çok eğlenceli bir yer olduğunu gösteren fotoğraflar
Teknoloji

Hubble Uzay Teleskobu'ndan muhteşem görüntü
Bugün 26. yılına giren emektar Hubble Uzay Teleskobu, bir yıldızın etrafını çevreleyen 'baloncuk' görünümlü dev nebulayı görüntüledi.