NASA, Güneş’e Parker Solar Probe uydusu fırlattı!

NAZİF MENTEŞ
Abone Ol

NASA’nın uzunca bir zamandır üzerinde çalıştığı ve Güneş’in atmosferine giriş yapacak olan Parker Solar Probe isimli Güneş inceleme uydusu yörüngesinden çıkarak fırlatıldı.

NASA’nın Güneş’e göndermek için uzun zamandır çalışmalarda bulunduğu ve özel ekiplerle inceleme ağları kurduğu Parker Solar Probe uydusu, özel görevi için uzaya fırlatıldı. NASA, Parker Probe’un 7 yıl boyunca devam edecek olan yolculuğu süresince Güneş’in etrafında tam 24 tur atacağını duyurdu. NASA’dan son gelen bilgilere göre, uydunun yerel saatle gece 00.33’te (Türkiye saati ile 10.33) Florida’da bulunan Cape Canaveral Uzay Üssü’nden fırlatıldığını açıkladı. Boeing firması tarafından üretilen Delta 4 roketiyle fırlatılan uydunun dün sabah saatlerinde yapılması planlanan fırlatılışı, teknik problemler dolayısıyla bugüne ertelenmişti.

Türkiye, meteor yağmurunu GZT’den izleyecek!
Teknoloji

Bilgisayarınızdaki tehlike: Kamera şantajı!
Teknoloji

Parker Solar Probe, uzay çevrelerinde büyük heyecan uyandırdı.

Keşif faaliyeti 7 yıl boyunca sürecek

NASA’nın gönderdiği Parker Solar Probe uydusu, uzayda 690 km/saat hıza ulaşabiliyor. Güneş yüzeyine 6,16 milyon kilometre yaklaşarak solar atmosfer hakkında bilgi toplamayı hedefleyen uydu, bilim dünyası için büyük bir öneme sahip durumda. Gelişen teknoloji sayesinde bu tip uyduların hareketi kamuoyunun daha fazla bilgi sahibi konusunda yardımcı olacak. Uzay aracı, Güneş yörüngesinde 1370 derecelik sıcaklığa maruz kalacak. Aracın üzerinde, Güneş'in radyoaktif etkisine dayanıklı, yaklaşık 12 santimetre kalınlığındaki karbon kompozit ısı kalkanı mevcut. Bu kalkan ise sıcaklığı 30 dereceye kadar düşürecek. Parker’ın gerçekleştireceği keşif faaliyetinde 7 sene boyunca Güneş’in çevresini 24 kez dönmesi planlanırken bu süre ve boyutun da büyük ölçüde bilgi verici veriler sağlayacağı düşünülüyor.