Mutluluk başarının anahtarıdır! Yaz tatilini doğru değerlendirmenin püf noktaları

MÜGE VARDAR
Abone Ol

Dünyada bir tane dahi çocuk mutsuz olduğu sürece, tüm icatlar hiçtir! En kıymetli varlıklarınız, çocuklarınız için sömestr tatilini doğru değerlendirmenin püf noktaları...

8 Eylül 2017 Pazartesi başlayan 2017-2018 eğitim öğretim yılı, bugün sona eriyor. Öğrenciler yaklaşık 8 ay süren eğitim öğretim yılının yorgunluğunu, 3 ay sürecek yaz tatilinde atacak.

"Dünyada bir tane dahi çocuk mutsuz olduğu sürece, büyük icatlar ve ilerlemeler yoktur" der Albert Einstein. Karneler alındıktan sonraki 15 günlük sömestr tatili öğrencilerin akademik, psikolojik ve fiziksel gelişimleri açısından oldukça önemlidir; ki bu tatil olabildiğince doğru değerlendirilmelidir.

İşte yaz tatilini doğru değerlendirmenin püf noktaları!


0. ​"Dünyada bir tane dahi çocuk mutsuz olduğu sürece, büyük icatlar ve ilerlemeler yoktur"

"Başarı, mutluluğun anahtarı değildir. Mutluluk başarının anahtarıdır. Yaptığınız şeyi seviyorsanız, başarılı olursunuz" der Albert Schweitzer. Başarının anahtarı, fizyoloji dışında psikolojik olarak sağlıklı olan bireylerde gizlidir. 

0. Aman dikkat!

Okul hayatı elbette karneden ibaret değil; ancak okul notlarını hafife almadan ve aynı zamanda abartmadan tepkiler vermek gerekir. Karnedeki notlar, yalnızca sınav notları ve ödev durumlarının karşılığıdır. Çocuklarınızın tüm hayatını karne notlarına göre değerlendirmek, asla doğru bir davranış olmayacaktır. 

0. Uzmanlar uyarıyor!

Uzmanlar, özellikle çocukların psikolojileri açısından karne günü konusunda velileri uyarıyor. Aileler, özellikle karne notlarını değerlendirirken oldukça dikkatli olmalı. 

0. Önce sakinleşin!

Eğer gergin ya da stresliyseniz, konuşmayı mutlaka erteleyin; asla başarılı bir sonuç alamazsınız. Siz ne kadar gergin olursanız, o bu durumdan korkacak ve konuşmaktan kaçacaktır. 

0. Takdir edin!

En önemli şeylerden biri, onları iyi hissettirmeniz... İyi olan notlarını takdir etmeyi ihmal etmeyin; önce takdir edip onun güvenini kazanmayı başarın.

0. Tüm aile bir araya gelin!

Ona önemli olduğunu hissettirmek ve güç vermeniz açısından tüm aile bireyleri olarak bir araya gelmeye özen gösterin. Hep birlikte iyi olan yönlerini konuşup  özgüven kazanmasını sağlayın. 

0. Pes etmeyin!

İyi olan derslerini konuştuktan sonra, problemli olan konulara değinmeye başlayın. Başarılı olduğu derslerdeki başarısını neye borçlu olduğunu ve aynı yöntemleri zayıf olan derslerinde de kullanması gerektiğini vurgulayın. Her koşulda arkasında olduğunuzu ve elinizden geleni yapacağınızı bilmesini sağlayın. Konuşma sırasında gergin anlar yaşandığında sizi dinlemek istemeyecek, kaçmayı deneyecektir; pes etmeyin. 

0. Planlama yapın

Yeni dönem planlamasını birlikte yapmayı deneyin. Bırakın birkaç gün dinlenip özgürlüğüne doysun; ama ipin ucunu kaçırmayın. Mutlaka helikopter bir ebeveyn olmaya devam edin; bir yandan kontrolcü olun. 

Ona yeni dönem planlamasını birlikte yapmayı teklif edin ve bu süreçte de sık sık yanında olduğunuzu hissettirin.

0. En hassas konu: Ödül

Ödüllendirmek için büyük hediyelere asla sığınmayın; ceza için de büyük işlere girişmeyin. Ortada olmak en iyisidir. Karnesi kötü de olsa ona güç vermek adına küçük bir karne hediyesi verin, ki bunu hak etmek için ikinci dönemi çok daha başarılı planlasın. 

0. Aktivitelere katılın!

Özellikle teknolojinin ilerlediği bu dönemde, onu teknolojik cihazlardan uzak tutmaya çalışmak en büyük hediye olacaktır. İkinci dönemi çok daha iyi planlaması için dikkatini dağıtan her türlü teknolojik cihazdan uzaklaşması, aynı zamanda başarıyı da beraberinde getirecektir. 

Birlikte plan yapmaya çalışın; sinema, tiyatro ve benzeri aktivitelerle onunla zaman geçirin.

0. İyi tatiller çocuklar!

Unutmayın; başarının anahtarı mutlulukta gizli...