MÜSİAD EXPO 2020 sona erdi: İşte fuardan dikkat çeken detaylar

HABER MASASI
Abone Ol

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD)’ın iki yılda bir düzenlediği Uluslararası Ekonomi, Finans ve Ticaret Zirvesi MÜSİAD EXPO, tamamlandı. TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde pandemi teorilerine ve TSE COVİD 19 Güvenli Hizmet standartlarında uygun şekilde hem fiziksel hem de online şekilde hibrit olarak yapılan MÜSİAD EXPO 2020 Ticaret Fuarı yurt içi ve yurt dışından birçok ziyaretçiyi ağırladı.

Ticaret ve yatırım ağlarına katkıda bulunmak adına, ticaretin iletişim dili haline gelen diplomasinin öncü unsurlarından olan fahri konsoloslar, MÜSİAD EXPO 2020 kapsamında yapılan ‘MÜSİAD-Dünya Fahri Konsolosları Ticaret ve Diplomasi Zirvesi’nde bir araya geldi.

4 kıtadan 19 yeni kuruluşla MOU anlaşması imzalandı

Fahri konsolosların yeni yatırım ve ticaret kanalları açma yolunda bilgi paylaşımı yaptıkları zirve MÜSİAD’ın saha zenginliğini bir kere daha gözler önüne serdi. Bugüne kadar çeşitli kurum ve kuruluşlara toplam 193 anlaşma imzalayan MÜSİAD fuarda, 4 kıtadan 19 yeni kuruluşla da MOU anlaşması imzalandı. Bu yeni anlaşmalar sayesinde Türkiye ile bu ülkeler arasındaki ihracatın ve ticaretin geliştirilmesi noktasında adımlar atılacak.

Fahri konsoloslar ne anlattı?

Lesotho Fahri Konsolosu Yunus Ete, ülkenin Türkiye ile olan ilişkilerini güçlendirmek istediklerini belirtti.

Honduras Fahri Konsolosu ve Dünya Fahri Konsoloslar Derneği Başkanı Emre Ete ise, ülkeler arasındaki ilişkilerin ekonomik alanlar kadar siyasi ve sosyal alanda da güçlenmesinin hedeflendiğini hatırlatarak bu ülkelere doğrudan yatırım yapıp yatırım almanın önemine vurgu yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan fuarı ziyaret etti

Afrika Fahri Konsolosu Tamer Taşkın, iki ülke arasındaki 2 milyar dolarlık ticari ilişkinin az olduğunu ve bunun artırılmasının zorunlu olduğunu söyleyerek ikili anlaşmaların artırılması gerektiğinin üzerinde durdu.

Paraguay Fahri Konsolosu Cengiz Deveci ise ülke ile ticari ve diplomatik ilişkilerin geliştirilmesine müsait olduğunu söyleyerek şu hatırlatmayı yaptı:

“Paraguay bir önceki hükümet büyükelçiliği Kudüse taşımıştı. Yeni hükümetle yaptığımız çalışmalar ve bilgilendirmelerle tekrar Telaviv’e alındı büyükelçilik.”

İspanya Fahri Konsolosu Zeynel Abidin Erdem de, Türkiye-İspanya arasındaki ticari hacmin 12.8 milyar dolara ulaştığını aktararak, İspanya’nın ithalat ve ihracat makasının kapalı olduğu ender ülkelerden biri olduğunu hatırlattı.

Senegal İstanbul Fahri Konsolosu Emin Çakmak, Senegal’de gıda, tarım ürünleri, inşaat malzemeleri ve tekstil ürünlerinde ciddi bir potansiyel olduğunun altını çizdi.

Fahri Konsolosu Abdullah Yeşil, ülkenin ithalatı 18 milyar dolar olduğunu ve ülkede Çin hegemonyası bulunduğunu aktardı. Sürdürülebilir gıda güvenliği, imalat sanayinin artırılması, erişilebilir sağlık sistemi ve erişilebilir toplu konut alanlarında yatırım planları olduğunu dile getiren Yeşil, Türkiye’nin ülke ile ilişkilerinin iyi düzeyde olduğunu anlattı.

Dominik Cumhuriyeti Fahri Konsolosu Lalia Gonzalez, iki ülke arasında 60 milyonluk bir ticaret hacmi olduğunun söyleyerek, Dominik’te dış ilişkiler ve yabancı yatırımcılara önem verildiğini ve bu yıl itibariyle büyük değişimler beklendiğinin üzerinde durdu.

Slovenya Fahri Konsolosu Başar Arıoğlu, 17 yıldır ülkenin fahri konsolosu olduğunu ve Avrupa’nın ortasındaki bu ülkenin Türk üretimlerinin Avrupa’ya açılması için önemli bir kapı olduğunu belirtti.

Online olarak zirveye katılan diğer fahri konsoloslar ise yaptıkları konuşmalarla temsil ettikleri ülkeleri ve bu ülkelerdeki ticaret hacmiyle ilgili bilgi verdiler.

Yerli otomobil TOGG da MÜSİAD EXPO'da yerini aldı

MOU anlaşmaları neden önemli?

  • MÜSİAD EXPO 2020’de ikili ilişkileri geliştirmede uluslararası alanda ülkelerin iş adamları kuruluşları başta olmak üzere imzalanan ‘İyi Niyet Anlaşmaları/Mutabakat Zabtları’ karşılıklı işbirliği ve ticaretin gelişmesine önemli katkı sağlıyor.
  • Mutabakatın bulunduğu ülkedeki partner önemli bir ticari heyet, yatırım delegasyonu ya da ikili ticaret potansiyelini artıma girişimlerinde kurumu da listesine alarak görüşmelere dahil ediyor.
  • Aktif olarak kullandığı ikili, üçlü iyi niyet işbirliği anlaşmaları bu anlamda önemli bir köprü görevi görüyor.
  • MÜSİAD Diplomatik İlişkiler Komitesi bünyesinde yapılan MOU iş birliği anlaşmaları ile hedef kuruma ve üyelerine bu fırsatları oluşturacak karşı kanat kuruluşlarının belirlenmesi, bu kurumlarla MOU anlaşmaları imzalanması ve takiben yapılacak olan görüşmelerle iş birliğini derinleştirecek organizasyonların planlanması.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da katıldı

Bu yıl ‘Küresel Ticaret Burada’ sloganıyla gerçekleştirilen MÜSİAD EXPO 2020 Ticaret Fuarı, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ağırladı.

Türkiye’nin ilk hibrit fuarı olma özelliğine sahip olan fuarı ziyaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, fuarla ilgili bilgi aldı.

“Bu süreci fırsata dönüştürmekte kararlıyız”

Temizlik, Maske, Mesafe kuralına uygun olarak yapılan hibrit fuarın, üretimin, ticaretin, ihracatın, istihdamın aksamadan yürümesi açısından önemine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şartları en doğru şekilde değerlendirerek bu süreci fırsata dönüştürmekte kararlı olduklarının altını çizdi.

Erdoğan ziyareti sırasında yaptığı konuşmada şöyle konuştu:

“Dünyanın en gelişmiş ülkelerinin dahi salgınla mücadelede Türkiye pozitif yönde ayrışarak alt yapısının gücünü ortaya koymuştur. Ekonomide her kesime destekler sunarak, imkanları seferber ederek, üretimi, ihracatı, ticareti ve istihdamı ayakta tutmaya çalışıyoruz. Bu amaçla yola çıkan herkesin yanında olacağız. Bu noktada MÜSİAD’ın kurduğu Karz-ı Hasen fonu kanalıyla zor durumdaki üyelerini desteklemesinden memnuniyet duyduk.”

Yerli ve uluslararası girişimcileri harekete geçirerek, üretim ve istihdamda kalıcı sonuçlar doğuracak yatırımların hızlanmasını temin edeceklerinin altını çizen Erdoğan, "Biz Türkiye'nin gücüne, potansiyeline, geleceğine inanan herkesle birlikte bu yolda yürümeye hazırız" diye konuştu.

Erdoğan, MÜSİAD EXPO’da yaptığı konuşmada hem ekonomi politikaları tahkim edecek hem demokrasi ve özgürlüklerin çıtasını yükseltecek hem milletin günlük hayatında rahatlamaya yol açacak hazırlıklar içinde olduklarının da bilgisini verdi.

KKTC'nin yerli otomobili GÜNSEL

KKTC'nin yerli otomobili GÜNSEL tanıtıldı

KKTC'nin yerli otomobili GÜNSEL, MÜSİAD EXPO 2020’nin en çok ilgi çeken katılımcılarından biri oldu.

Yakın Doğu Üniversitesi bünyesinde 100’ü aşkın Türk mühendis ve tasarımcının 1.2 milyon saat emekle ürettiği GÜNSEL’in ilk modeli B9’un tanıtımının yapıldığı fuarda KKTC’nin toprağını, gökyüzünü ve bayrağını simgeleyen sarı, mavi ve kırmızı renklerde üretilen 3 prototip sergilendi. Ayrıca GÜNSEL, ikinci modeli J9’un tasarım konseptini de otomobil meraklılarıyla buluşturdu.

Özellikleri

GÜNSEL B9, yüzde 100 elektrikli bir otomobil. Tek şarjla 350 kilometre yol kat edebilen araç, toplamda 10 bin 936 parçanın bir araya gelmesiyle üretildi. Aracın motoru 140 kW gücünde. Saate 100 km hıza 8 saniyede ulaşabilen GÜNSEL B9’un hız limiti ise elektronik olarak saatte 170 km ile sınırlandırıldı. GÜNSEL B9’un bataryası yüksek hızlı şarjla sadece 30 dakikada doldurulabiliyor. Hızlı şarj kullanılması durumunda ise bu süre 4 saat. Geliştirme sürecinde 100’ün üzerinde mühendis ve tasarımcının 1,2 milyon saat emek harcadığı GÜNSEL’in çalışan sayısı 166’ya ulaştı. Seri üretime geçilmesiyle birlikte hızla artacak olan bu sayı, 2025’te binin üzerine çıkacak.