Modern toplumda sevgi neden ve nasıl yozlaştı? Cevabı Sevme Sanatı’nda

HABER MASASI
Abone Ol

Bu eser, ne sevme reçeteleri veriyor size ne de “sev kardeşim” tarzında bir polyannacılık ile yaklaşıyor sevgiye. Kitabın sonunda sevmeyi öğreneceksiniz diye bir iddiamız da yok! Ama çoğu insanın sevmenin "öğrenilebilir bir şey" olduğunu öğreneceğinizi vaat ediyoruz.

Herkes sevginin önemi konusunda hemfikir. İnsanlar onun açlığını çekerler, sinemalarda mutlu ya da mutsuz aşk hikayeleri izlerler, yüzlerce niteliksiz aşk şarkıları dinlerler. Ancak, pek azı sevgiye ilişkin bir şeyler öğrenmenin gerekli olduğunu düşünür.

Erich Fromm tam da yukarıda söz ettiğimiz meseleleri sorguluyor Sevme Sanatı'nda. Böylesi muntazam bir kitabın hala neden çok okunanlar listesinde yer almadığını da söyleyerek başlayalım...

O halde İlk sözümüz Paracelsus'dan olsun:



Aşk, ulaşılması güç, mitolojik bir kavram olarak yer ediyor zihnimizde. Çoğu zaman aşkın günümüz toplumlarında bir metaya dönüştüğünü bile düşünüyoruz. Belki bir kısmımız sevme yetimiz olduğuna inanıyor ama sevecek birini bulamadığını düşünüyor. Sahiden insanlar neden sevemiyor ya da sevdiğinde neden başarılı olamıyor?

Aslında temel mesele de bu değil mi? "Bir kişiyi ihtiyacımız olduğu için mi severiz, yoksa sevdiğimiz için mi ona ihtiyaç duyarız?" Gelin bu meseleleri birlikte düşünelim. Kısacık fakat zihnimizi uzun süre meşgul edecek soru ve düşüncelerle.





10. Sevgi, insanın varoluş sorununun yanıtıdır.
9. Bize çiçekleri sevdiğini söyleyen bir kadının, çiçekleri sulamayı unuttuğunu görürsek, onun 'sevgisi'ne inanmayız. Sevgi, sevdiğimiz şeyin büyümesi ve yaşaması için gösterdiğimiz 'etken ilgi'dir.
8. Başka birisine kendime yetemediğim için bağlanıyorsam, karşımdaki kadın ya da erkek benim için cankurtaran olabilir belki ama aramızdaki bağ sevgi bağı olamaz. Çelişik gibi görünse de yalnız kalabilme yeteneği sevebilme yeteneğinin tek koşuludur.
7. Bir insanı hiç sebep yokken, yüreğinizde sıcacık hissediyorsanız, işte bu, gerçek sevgidir.
6. Sevmenin etken özü, sevginin her türü için geçerli olan belli temel unsurlarla da ortaya çıkar. Bunlar: ilgi, sorumluluk, saygı ve bilgidir.
5. İnsan seviyorsa iki şeyi asla yapmaz. Ağlatmaz ve aldatmaz. Çünkü aldatmak insan onuruna; ağlatmak ise insan yüreğine yapılmış en çirkin saldırıdır.
4. Olgunlaşmamış sevgi der ki: Seni seviyorum çünkü sana ihtiyacım var. Olgunlaşmış sevgi der ki: Sana ihtiyacım var çünkü seni seviyorum."
3. "Sevgi yalnız belli bir insana bağlılık değilidr; bir tutumdur; kişinin yalnız bir sevgi nesnesine değil, bütünüyle dünyaya bağlılığını gösteren bir kişilik yapısıdır. Kişi yalnız bir tek insanı seviyor, başka her şeye karşı ilgisiz kalıyorsa, sevgisi sevgi değil, birlikte -yaşamaya bağlılık ya da yaygınlaştırılmış bir bencilliktir."
2. Kişi, uğruna emek harcadığı şeyleri sever ve kişi sevdiği şeyler için emek harcar.
1. Sevmek sanat mıdır? Eğer öyleyse her sanat dalı gibi bilgi ve tecrübeye ihtiyacı vardır.