Modanın ve sanatın başkenti: Milano

RECEP TAYYİP ÇELİK
Abone Ol

Kimine göre modanın başkenti kimine göreyse sanatın… Bana göre her ikisinin ve hatta daha fazlasının başkenti olabilecek kadar güzel bir şehir Milano. Şehre girer girmez siz de fark edeceksiniz ki insanları çok şık, sokakları sanat dolu ve modernle klasik mimari ilginç bir şekilde uyum içerisinde bir arada yer alıyor. Sanırım biraz fazla övdüm Milano’yu.

O zaman hemen şehirdeki sivrisinek bolluğundan bahsedeyim. Şehirde en az on yerimden ısırıldım. Neyse, şehrin beğeni ve şikâyet oranı eşitlendiğine göre gezdiğim yerleri anlatmaya başlayayım.

Duomo di Milano: Dünyada gotik mabet denince ilk akla gelen Duomo di Milano’nun yapımı siyasi nedenlerden dolayı yaklaşık 600 yılda tamamlanabilmiş. Dışı kadar içi de görkemli olan yapının iç duvarlarında İncil’den betimlemelere yer verilmiş. Kilisenin tam merkezinde ise Havari Bartalmay’a ithafen yapılmış heykel bulunuyor. Kiliseye giriş bedeli 3 Euro. Ama eğer alt ve üst katları da gezmek isterseniz fiyatta artış oluyor.

Altın Dörtgen.

Altın Dörtgen: Şehrin modanın başkenti olduğunu söylemiştim. Hatta caddesi bile var ‘Moda Dörtgeni’ caddede dünyaca ünlü, aşırı pahalı moda markalarının dükkânları sıralanmış. Bir şeyler alacağımızdan değil de bi gidip görelim bakalım, neler var neler yok düşüncesiyle caddeyi turladık. Gittiğimizde bol bol fotoğraflar da çekindik tabii. Başta Versace olmak üzere Prada, Gucci ve diğer ünlü markalar cadde boyunca sergileniyordu. Geziniz sırasında burayı Google’da Quadrilatero d’Oro şeklinde aratıp bulabilirsiniz.

Santa Maria delle Grazie Kilisesi.

Santa Maria delle Grazie Kilisesi: Leonardo da Vinci’nin Hz. İsa ve havarilerinin son akşam yemeğini betimlediği Son Yemek freskini görmek istiyorsanız 10 Euro karşılığında kiliseyi gezebilirsiniz. Bunun dışında kilisenin mimarisinin ücretsiz girip gezebileceğiniz kiliselerle kıyaslandığında ekstrem bir durumu yok.

Leonardo da Vinci Ulusal Bilim ve Teknoloji Müzesi.

Leonardo da Vinci Ulusal Bilim ve Teknoloji Müzesi: Ülkenin en önemli tarihi kişiliklerinden Leonardo da Vinci’nin sanatçı kişiliğinden ziyade bilim insanlığı ve mühendislik yönlerine dair çalışmalarının sergilendiği bu müze, Avrupa’nın en önemli müzelerinden biri olarak gösteriliyor. Vinci’nin proje çizimlerinin yanı sıra İtalya’nın önde gelen birçok bilim insanının çalışmalarının da yer aldığı müzenin giriş ücreti 7 Euro.

Sempione Parkı.

Sempione Parkı: Şehri gezdikten sonra, yorgunluğunuzu İngiliz tarzıyla düzenlenmiş büyük bahçede atabilirsiniz. Parkın çimlerinde saatlerce oturup zamanın nasıl geçtiğini anlayamayacaksınız; tabii benim gibi sivrisinek istilasına uğramazsanız.

Milano’da Nerede Ne Yenir?

Ristorante Versilia:

İtalya, Avrupa’da pirincin en çok tüketildiği ülkelerden biri. Pirinçler yapılan en meşhur yemekleri ise risotto. Risotto, en çok yerel restoranlarda yenir, Ristorante Versilia da o mekânlardan biri. Bu restorana gitmeden önce internet üzerinden rezervasyon yaparsanız %20’lik bir indirim kazanmanızı sağlar.

Ristorante Versilia.

Divina Piadina:

İtalyanların en sevdiği atıştırmalıklar arasına ‘piadina’ dedikleri, bizdeki gözlemeye benzeyen, yufka arasına sarılmış sebze ya da et çeşitleri 5 Euro’dan başlayan fiyatlarla satılıyor. Vejetaryen ve vegan seçenekleri de olduğu için helal gıda hassasiyeti olanlar için de alternatifleri bulunuyor.

Divina Piadina.

Vergani: Milano’dan tüm İtalya’ya, hatta tüm dünyaya yayılan bir lezzet olan panettone, bildiğimiz kuru üzümlü kek aslında. Türkiye’deki tüm marketlerde de rahatlıkla bulabileceğiniz bu keki yerinde tatmak isterseniz Vergani en favori öneriler arasında yer alıyor. Bu restoranda kekin tanesi 1 Euro’dan satılıyor.

Gennaro Esposito.

Gennaro Esposito: Adını Milano’daki Gorgonzola Kasabası’ndan alan gorgonzola peyniri, İtalyan küflü peyniri olarak da anılır. Bu peynirle yapılan pizzalar çok güzel oluyor ve en güzellerini Gennaro Esposito’da yiyebilirsiniz. Pizzalar 5 Euro’dan başlıyor.

Gennaro Esposito.


Ben, iki ay boyunca gezdiğim tüm Avrupa ülkelerindeki deneyimlerimi GZT’de sizlerle paylaşmaya devam edeceğim. Yayımlanan diğer tüm gezi yazılarıma GZT'den ulaşabilirsiniz.