MIT, yapay zekayı 'örgüyle' geliştiriyor

NAZİF MENTEŞ
Abone Ol

● Dünyanın en başarılı bilim merkezleri arasında değerlendirilen Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT) çalışan araştırma görevlileri, yapay zeka geliştirmek için 'enteresan' bir yönteme başvurdu.

● Araştırmacılar, örgü ürünleri inceleyerek gerçek bir ürünün sanal olarak yapım sürecini ortaya koyan bir yapay zeka üretmeyi başardı.

● Araştırmanın en önemli özelliği gerçek bilgileri kullanarak sahte ürünler oluşturan ağların ters yönde çalışması olarak açıklandı.

Yapay zeka arayışı bundan tam 70 yıl önce 'bilgisayarlar da bir gün bizim gibi düşünebilir mi?' sorusu üzerinden başladı. Son 25 yılda ortaya konan gelişmeler, bu hayalin çok daha ötesinde bir gelişme vadederken 'yapay zeka' kavramı otomobil üretiminden 1 TL'lik plastik oluşturma sürecine kadar hemen her noktaya sirayet etmiş durumda. İlk amacı insanlara yardımcı olmak olarak tanımlanabilecek olan yapay zeka, teorideki karşılığının hakkını pratikte de vermeyi başarıyor.

Yapay zeka, dünyanın en popüler kelime grubu olalı çok oldu.

Kitap yazabilen yapay zekadan koroyla birlikte müzik yapabilen yazılımlara kadar 'en beklenmedik' her noktada varlığını güçlü biçimde hissetirebilen yapay zeka kavramı, gerçeğin en teknolojik ve en hızlı hali olarak tanımlanıyor. 'İnsanlığı yok etmek istiyorum' cümlesi sonrası kapatılan dünyanın ilk kadını robotu Sophia örneğinde de gördüğümüz gibi yapay zekayla olan ilişkimiz fayda düzeyinden rekabet sürecine doğru bir sürükleniş yaşıyor. Tüm bunların haricinde, sevsek de sevmesek de yapay zeka, hayatımızın tamamına entegre olmayı bildi.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü. (MIT)

Özgün yapay zeka üretimlerine son örnek, dünyanın en önemli bilim merkezleri arasında değerlendirilen Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden (MIT) geldi. MIT tarafından üretilen yapay zeka, gerçek olan bir şeyin sahtesini üretmek konusunda oldukça başarılı. Yeni yapay zeka, örgü işi bir ürünün fotoğraflarını inceledikten sonra, bildiği 17 örgü tekniğini kullanarak o ürünün nasıl işlenebileceğini tasarlıyor. Muhtemelen annelerin bayılacağı bu ‘örnek çıkarma’ yapay zekası tabii ki aslında yalnızca günlerde elişi örneği almak için üretilmiyor.

Örgü, MIT'nin yeni yapay zeka eğitiminde 'örnek model' olarak kullanılıyor.

MIT tarafından üretilen yapay zeka sayesinde makineler, herhangi bir kodlama yapılmadan yalnızca bir ürünü görmesiyle üretim aşamasına geçiş yapabiliyor. Sistemin, ilerideki aşamalarda tasarlanan bir ürünü 3 boyutlu olarak inşa etmesi yahut 3D baskı yöntemine benzer biçimde hayata geçirmesi bekleniyor. Sistem, iki farklı yapıyı bir arada kullanıyor. Bunlardan ilki, GAN adı verilen ve elindeki bilgileri kullanarak gerçekçi bir kopya oluşturmaya çalışan sistem. Diğeri ise CNN adı verilen bir convolutional nöral ağ sistemi. Türkçe'ye Evrişimsel Sinir Ağları olarak çevrilen bu ağ, özetle Facebook’a fotoğraf yüklediğinizde arkadaşınızı tanıyıp etiketleme tavsiyesi vermesini sağlayan sistem olarak açıklanabilir.

Çalışma neden önemli?

MIT'nin geliştirdiği projeyi önemli kılan temel nokta, yapılan araştırma sayesinde şimdiye kadar büyük ölçüde gerçek bilgileri kullanarak sahte ürünler üreten GAN ağlarının dönüşüm geçirerek ters yönde kullanılmalarını sağlaması oldu. Araştırma, yapay zekanın tanıma becerilerinin ve kendine programlama oluşturabilme yeteneğinin gözlemlenmesi açısından da oldukça önemli kabul ediliyor. Bizim için çok kolay olan bir şeyi ayırt etme ve yapısını görme olayı, makineler için aslında oldukça karmaşık bir süreç olarak biliniyor. Yapılan çalışmanın altında Alexandre Kaspar, Tae-Hyun Oh, Liane Makatura, Petr Kelnhofer ve Wojciech Matusik imzası bulunuyor.