"Mini mini birler, çalışkan ikiler": Çocukları yeni okul dönemine alıştırmak için 9 öneri

MÜGE VARDAR
Abone Ol

Okulların açılmasıyla birlikte, veliler de en az çocuklar kadar heyecanlı ve telaşlı. Aileler uzun bir tatilden sonra, çocuklarının yeniden planlı bir hayata geçmeleri konusunda endişe ediyor.

Öğrencilerin okula alışma evreleri oldukça zor olacağa benzese de, elinizi çabuk tutup onları bu düzene alıştırmaya bakın. Tatil sendromu bir yana, okul hayatına yeni başlayacak öğrencilerin işi daha da zor görünüyor. Okul bahçeleri annelerinin eteğinden tutup ağlayan, babalarının kucaklarından inmeyen, okulu çığlıklarıyla inleten çocuklarla dolu. Eskiye oranla okul dönemi hırçınlaşan çocuk sayısında azalma olsa da, okula gitme alışkanlığını kazanana kadar böyle davranmaları uzmanlar tarafından da normal karşılanıyor. Yeni eğitim sistemiyle okul öncesi eğitimini tamamlayıp belli bir sorumluluğa sahip olan öğrencileri bu sürece alıştırmak, bocalama durumundan kurtarmak, yeni okuluna, yeni arkadaşlarına, öğretmenine ve derslerine adapte olmalarını sağlamak açısından bir takım önerilerimiz var.
0. Güne kahvaltıyla başlayın
Siz her şeyi ne kadar sıradanlaştırırsanız, o bu durumu çok daha hızlı kabullenip adapte olacaktır. Sabah onunla birlikte uyanıp giyinmesine yardımcı olun. Sağlıklı, vücudunu dinç hissedeceği, zihnini açan yiyeceklerden bir sofra hazırlayın. Siz de ona eşlik edin ve kahvaltı esnasında onunla okulu ve okuldaki güzellikler hakkında konuşun.
0. Gözünüzde büyütmeyin
Söylediğimiz gibi bu süreci ne kadar sıradanlaştırırsanız, o kadar başarılı bir adaptasyon olacaktır. İlk günler veliler de en az çocukları kadar heyecanlı olabiliyor; böylece hata yapma olasılıkları da artıyor. Bu yüzden günü sıradanlaştırın ve gözünüzde büyütmeyin.
0. Yanında olduğunuzu hissettirin
Okul dönemine alıştırmak adına, onları yalnız bırakmayın; yanlarında olduğunuzu hissettirin. En azından okulun ilk haftası ders aralarında sizi görmesini, güvende hissetmesini sağlayın. Bunu sürekli yapın demiyoruz; sürekli yapmanız halinde çocuk bu durumdan olumsuz etkilenecektir. Ona yalnız kalıp kendi başının çaresine bakmayı öğretirken, her an yanında olamayacağınıza dair küçük ipuçları da verebilirsiniz.
0. Ona güç verin
Çocuğunuzla kurduğunuz iletişim, oldukça güçlü olmalı. Sohbet ederken ona destek olduğunuzu belirten cümleler kullanın. Size güvenmesini sağlayıp sözlerinizin değerini hissettirin. Kaygısını arttıracak davranış ve kelimelerden uzak durup ona güç verin.
0. Onlara sorumluluk bilinci aşılayın
Çocuğunuzun sorumluluk alıp bu sorumlulukları gerçekleştirmesini sağlayın. Kendi ödevlerini yapmasına, eşyalarını toplamasına ve bu gibi küçük şeylerle sorumluluk almasına izin verin. Bu, onun kendine olan güvenini arttırıp dışarıdaki hayata daha hızlı uyum sağlamasına yardımcı olacaktır.
0. Kimseyle kıyaslamayın
Onu, hayatı boyunca biriyle kıyaslama fikrinden uzak durun. Bir başkasıyla kıyaslanıyor olmak, onu hem başarıdan hem özgüvenden uzak tutacaktır. Arkadaşıyla, kardeşiyle, komşunun oğluyla ya da kim olursa olsun; hiç kimseyle kıyaslamayın ve kimsenin kıyaslamasına da izin vermeyin.
0. Yalnız baş edemiyorsanız, öğretmeniyle görüşün
Okulun ilk haftası çok önemlidir; bu hafta okula giderken ona her gün eşlik edin. Özelikle ilk 3 gün teneffüs aralarında sık sık yanına gidip arkadaşlarıyla kaynaşmasına yardımcı olun. İlk bir haftadan sonra, artık kendi ayakları üzerinde durmasını, yalnızken de güçlü hissedebilmesini sağlamak amacıyla onu yalnız bırakın. Tüm bunlara rağmen okula adapte olamadıysa ve sizi hala yanında istiyorsa; mutlaka öğretmenine, okulun rehberlik öğretmenine danışıp yardım isteyin.
0. Ona okulu sevdirmek için elinizden geleni yapın: Bir uzmana başvurun
Buna mecbursunuz; her şey onun geleceği için. Okula gitmek istemiyorsa, onunla önce birebir görüşüp nedenlerini anlamaya çalışın. Çözüm bulamadığınız taktirde, bu durumu öğretmenine anlatın. Birlikte çare bulmaya ve onu okulu sevdirmeye teşvik edin. Gerekirse bir uzmana başvurup ondan yardım isteyin. Bu, çocuğunuza fayda sağlarken sizin de yükünüzü hafifletecektir.
0. Öğretmeniyle sürekli iş birliği halinde olun
Çocuğunuzun okuldaki durumunu, hal ve hareketlerini, ders durumunu size en iyi anlatacak kişi öğretmenidir. Okul dönemi boyunca öğretmeniyle iletişiminizi koparmayın.