Erdoğan-Bahçeli bugün bir araya gelecek: Masada yerel seçimde ittifak var

ÇAĞRI SAÇARALP
Abone Ol

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan ile MHP lideri Bahçeli bugün saat 16.00'da bir araya gelecek. AK Parti ile MHP yerel seçime, tek başlarına girme kararlarını açıklamışlardı; ancak Cumhur İttifakı'nın devam ettiği vurgulanmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bahçeli ile gerçekleştireceği görüşmeye ilişkin "Seçim ittifakını masaya yatıracağız" dedi. Yapılacak görüşme ittifak arayışlarında yeni bir sayfa açılıp açılmayacağını ortaya koyacak. 29 Mart 2019’da gerçekleşecek yerel seçimler öncesinde iki parti arasındaki görüşme trafiğini sizler için derledik.

15 Temmuz 2016’da gerçekleşen FETÖ'nün hain darbe girişiminin ardından Yenikapı miting alanında başlayan AK Parti ve MHP arasındaki siyasi uzlaşma ve mutabakat son olarak 24 Haziran 2018 Genel Seçimleri'nde sandığa yansımıştı.

15 Temmuz 2016'dan bu yana 27 aydır devam eden ve 24 Haziran seçimleri öncesi Cumhur İttifakı adını alan iki parti arasındaki işbirliğinin 29 Mart 2019 yerel seçimlerinde devam etmeyeceği; önce MHP lideri Devlet Bahçeli’nin partisinin grup toplantısında seçimlere tek başına girecekleri açıklamasıyla ve AK Parti Grup Toplantısı’nda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, "'Madem Yerel seçimde biz kendi yolumuza' diyorlar; o zaman herkes kendi yoluna" ifadesiyle ortaya çıkmıştı.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP lideri Devlet Bahçeli’nin bugün saat 16.00'da bir araya geleceği öğrenildi.

Partisinin grup toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yarınki görüşmeye ilişkin şunları söyledi.

  • "Cumhur İttifakı'nda bir sorun yok. Seçim ittifakını da görüşeceğiz. Temenni ederim ki her iki taraf için de iyi olabilecek bir sonuca varırız"

MHP lideri Bahçeli, yarınki görüşmede gündem konusunun, "yerelde ittifak" olup olmadığının sorulması üzerine, "Gündemi, davet sahibi belirler. Davet edilen yere biz gündemle gidersek o başka bir şey olur. MHP'ye yakışmaz" değerlendirmesini yaptı.

Yarın yapılacak görüşme ittifak arayışlarında yeni bir sayfa açılıp açılmayacağını ortaya koyacak. Öte yandan Erdoğan ve Bahçeli'nin görüşmede yerel seçim süreciyle birlikte, iç ve dış politikadaki son gelişmeleri de ele alacakları belirtiliyor.

29 Mart 2019’da yapılacak olan yerel seçimler öncesindeki iki parti yetkililerin olumsuzlukla sonuçlanan ittifak trafiğini derledik.

Yerel Seçimlerde ittifak teklifi ilk kez MHP lideri Bahçeli tarafından dile getirildi

MHP lideri Bahçeli Eylül başında, MHP Başkanlık Divanı'nda yerel seçimde ittifak tartışmalarını değerlendirmişti. Bahçeli, ''İstanbul, Ankara ve İzmir'in şer ittifakının eline geçmesi Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni tartışmaya açabilir.'' İfadelerini kullanmıştı.

Bahçeli sözlerine şöyle devam etmişti:

  • "Ülkenin geleceğine yönelik hassasiyetlerimizi pazarlık konusu yapmayız. İstanbul, Ankara ve İzmir'in şer ittifakının eline geçmesi Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni tartışmaya açabilir. Kayyum yönetimindeki belediyelerin de PKK'nın siyasi uzantılarında kalması uluslararası arenada sıkıntılı bir mesaj ve görüntü oluşturur"

Önce heyetler belirlendi

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “24 Haziran’daki kazanımlar 31 Mart’ta heba olmasın” ifadeleriyle AK Parti ve MHP arasında yerel seçimlerde de ittifak yapılması gerektiğini gündeme getirmesinin ardından Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz’ı AK Parti ile temas konusunda görevlendirmişti. “

Cumhur İttifakı’ndaki dayanışmamız ne ise, yerel seçimlerde de bu ittifakı gerçekleştirme imkanımız olabilir” ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş ile Yerel Yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki’yi görevlendirmişti.

Yerel Seçimler için 2 parti arasında görüşme trafiği

AK Parti ile MHP arasında, yerel seçimlere dönük ittifak için ilk temas genel başkan yardımcıları Mehmet Özhaseki ile Sadir Durmaz arasında gerçekleşti. Temasta “detayların heyetler arası görüşmelerde netleştirilmesi” konusunda uzlaşmaya varılmıştı.

AK Parti kaynaklarından edinilen bilgiye göre ilk görüşmede Özhaseki, 24 Haziran seçimlerindeki Cumhur İttifakı’nın mahalli idareler seçimlerinde “iş birliği” yöntemiyle devam ettirilmesine yönelik öneriyi, büyük önem verdikleri Cumhur İttifakı’na, “sahip çıkıldığının göstergesi” olarak gördüklerini vurgulamış; ancak bu iş birliğinin detaylarının heyetler halinde yapılacak görüşmelerde ele alınmasının daha doğru olacağını ifade etmişti.

2. görüşmeye partilerin görevlendirdiği heyetler katılmıştı

Görüşmenin ardından yapılan ortak açıklamada, her iki partinin görüşlerini olgunlaştırarak, sürecin devam etmesi konusunda prensip kararı alındığı belirtilmişti.

AK Parti ile MHP arasındaki ittifak görüşmesinin 2. etabına AK Parti'den Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş ve Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki; MHP'den ise Genel Başkan Yardımcıları Semih Yalçın ve Sadir Durmaz katılmıştı.

Görüşmenin ardından Numan Kurtulmuş, "Son derece verimli, yapıcı ve açık sözlü bir görüşme ortamından sonra bu toplantıların bundan sonraki süreçte de devam etmesi ve bu konuda atılacak adımlarla ilgili her iki partinin görüşlerini olgunlaştırarak sürecin devam ettirilmesi şeklinde prensip kararına vardık" diye konuşmuştu.

AK Parti Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş

Cumhur İttifakının yerel seçimlerde devam etmesi iki partinin liderleri arasında yapılacak görüşme sonrasında belli olacağı son kararı Cumhurbaşkanı Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli arasında yapılacak görüşmede verileceği belirtilmişti.

Erdoğan-Bahçeli bir araya geldi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Bahçeli Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nden bir araya gelmişti.

İki liderin gündeminde yerel seçimlerde yapılması planlanan ittifak vardı.

Külliye'de gerçekleyen kabul, saat 16.00’da başlamış ve yaklaşık 40 dakika sürmüştü.

MHP ve AK Parti arasında soğuk rüzgarlar

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, basın toplantısında MHP lideri Bahçeli'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın af açıklamasına verdiği yanıta tepki göstererek, "Eğer Sayın Cumhurbaşkanımız o gün yaptığı konuşmada Sayın Bahçeli'yi ya da MHP'yi kastedecek olsaydı, bizzat MHP'yi zikrederek, Sayın Bahçeli'yi zikrederek konuşurdu" ifadelerini kullanmıştı.

AK Parti Sözcüsü Çelik, MHP lideri Bahçeli'nin af tasarısıyla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik sözlerine tepki gösterdi.

Çelik, "Sayın Bahçeli'nin Cumhurbaşkanımıza karşı kullandığı ifadeler siyasi nezaket, nezahet ve yüklenen sorumluluğa uygun bir yaklaşım olmamıştır." şeklinde konuşmuştu.

AK Parti camiası olarak bunları kabul etmediklerini açık ve net bir şekilde ifade ettiklerinin belirten Çelik, "Cumhurbaşkanımıza gösterilmesi gereken saygı AK Parti'nin kırmızı çizgisidir." demişti.

MHP ile Cumhur İttifakıyla ilgili olarak Çelik, "Her siyasi tartışma ve gündemde anlaşacağız diye bir şey yok. Anlaşamadığımız zaman ittifak ortadan kalkacak diye bir yaklaşım da yok." diyerek sözlerini sürdürmüştü.

Ömer Çelik’in bu sözlerine yanıt MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın’dan gelmişti. MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik'in af tartışmalarına ilişkin sözlerine Twitter üzerinden şu şekilde yanıt vermişti:

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın

  • "AK Parti sözcüsünün, "Sayın Devlet Bahçeli'nin Cumhurbaşkanımıza karşı kullandığı ifadeler siyasi nezaket, nezahet ve yüklenen sorumluluğa uygun bir yaklaşım olmamıştır" şeklindeki ifadelerini şiddetle reddederiz. Bu ülkede hiç kimse Sayın Genel Başkanımıza nezaket dersi vermeye kalkamaz. Sayın genel başkanımızın Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı makamına gösterdiği saygı milletimizin malumudur. Bununla birlikte Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan'ın ittifak ve af konusundaki açıklamalarıyla parti sözcülerinin beyanları arasındaki belirgin sezgi, seviye ve anlayış farkı partimizce görmezden gelinmemiştir"

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Temelini Cumhur İttifakı'nın oluşturduğu anlayışı koruyacağız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise katıldığı bir TV programında MHP ile yerel seçimdeki olası ittifaka ilişkin şunları ifade etmişti:

  • "Benim görevlendirdiğim arkadaşlar var, Sayın Bahçeli'nin görevlendirdiği arkadaşlar var, şu anda görüşmelerini yapıyorlar. Bu arada bizim de Sayın Bahçeli ile bir araya gelmek suretiyle atacağımız adımlar var ama henüz somut olarak 'şu şöyle olacak, bu böyle olacak' diye bir şey yok. Temelini Cumhur İttifakı'nın oluşturduğu anlayışı koruyacağız, onu devam ettireceğiz."

AK Parti ve MHP grup toplantılarında yerel seçimlerde ittifak tartışmalarına ilişkin son nokta konuldu: Yerelde ittifak yok

Önce MHP lideri Devlet Bahçeli, 23 Ekim'deki partisinin grup toplantısında Cumhur İttifakı'na ilişkin konuşmuştu.

MHP lideri Devlet Bahçeli

  • Bahçeli, AK Parti ile Cumhur İttifakı görüşmelerine gerek kalmadığını vurgulayarak, "Kendi yolumuzu çizeceğiz. Artık hiçbir ittifak arayışında değiliz" ifadelerini kullanmıştı. Grup toplantısının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Bahçeli, 'Cumhur İttifakı'nın yerelde bittiğini belirtmişti.

"Biz de 'Herkes kendi yoluna' deriz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan partisinin 23 Ekim'deki grup toplantısında,MHP lideri Devlet Bahçeli'nin "Cumhur İttifakı yerelde bitti" açıklaması için "Milletimizin emaneti olan Cumhur İttifakını günlük siyasetin üzerinde tutmak istedik.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

Gördük ki MHP farklı bir tercih yaptı. Madem yerel seçimlerde 'Biz yolumuza' diyorlar, biz de 'Herkes kendi yoluna' deriz" ifadelerini kullanmıştı.