Mete Yarar: Yerli motorla ilgili çalışma yapan ilk şirket TÜMOSAN'dır
Güvenli Bölge'nin bu haftaki gündeminde Türk Mühendislerinin ve Türk sanayisinin gücüyle yerli imkanlarla üretilen yerli motorlar vardı. Yerli motorların üretiminin önemine değinen Güvenlik Politikaları Uzmanı Yarar, yerli motorla ilgili çalışma yapan ilk şirketin TÜMOSAN olduğunu vurguladı.
GZT'nin sosyal medya hesaplarında İsmail Halis ve Mete Yarar'ın sunumuyla her hafta salı günü yayınlanan Güvenli Bölge'nin bu haftaki gündeminde Türk Mühendislerinin yerli imkanlarla ürettiği yerli motorlar vardı.
Mete Yarar, zırhlı araçlarda özellikle yüzde yüz yerli imkana ulaşmak için çaba sarfedilen motor, şanzıman ve aktarma organlarının yıllar boyunca yurt dışından alındığını hatırlatarak şunları kaydetti:
- “İlki başardığın anda ondan sonrası çok daha kolay oluyor. motorla ilgili çalışma yapan ilk şirket TÜMOSAN’dı. Aslında traktör üreterek başlayan motoru da bunun içine katan Savunma sanayiinde kendisine özellikle taktik tekerlekli zırhlı araçlarında yaklaşık 1000 beygire kadar bir prototip yaparak dizel motorların üretilmesiyle ilgili anlaşmalar imzalandığı bir sistemden bahsediyoruz.
- Bundan böyle artık Türkiye’de üretilecek olan bütün taktik tekerlekli zırhlı araçların motorları, şanzımanları Türkiye’de üretilmiş olan malzemeyle yapılacak.
- Buna isterseniz Kobra deyin, isterseniz BMC’nin Kirpi’si deyin veya Ejder deyin veya TÜMOSAN’ın ürettiği ama şu an seri üretime başlamadığı taktik tekerlekli zırhlı araçlar deyin. Bunlar tamamen yerli ürün olacak.”
TÜMOSAN, Türk Mühendisinin ve Türk sanayisinin gücünü, ülkede ilk kez yerli imkanlar ile geliştirilen transmisyonu işaret eden Yarar, şunları kaydetti:
“Transmisyon, motor kadar önemli bir yapı. Motor gücünü aktarmak için özel bir yapı gerekiyor. Özellikle zırhlı araçlarda çok büyük bir güç bindirmesi olduğu için arıza sorunları çıkabiliyor. Yerli imkanlarla üretilen bu transmisyon Türkiye’nin gururudur. 3 yıl önce yerli motorların ne kadar zamanda yapılabileceğini konuşuyorduk. Türkiye’de çok üst düzey ve ABD’de de çok önemli görevlerde bulunmuş olan bir yetkiliyle konuşurken dedi ki ‘Bizim insanlarımızın zekası ve diğerleri zaten çok iyi ama bizimkilerin farklı olan bir tarafı var. Ve bu farklılık aslında diğer insanlarda yok. Farklılığımız pratik olmak, çok çabuk çözüm üretebilmek. Ve çok farklı bakış açısını görüp adapte olabiliyoruz. O yüzden başka ülkenin 5-6 senede yapabileceği bir Türkiye yaklaşık 2 senede adapte olup çevirebiliyor.’ İfadelerini kullanmıştı”
Deniz araçları için üretilmiş yerli motorlar
TÜMOSAN, 'denizlerin yeni yerli gücü' temasıyla 75, 85, 95 ve 105 beygir seçeneklerinde marin motor ailesinin Türkiye’nin gururu olduğunu belirten Yarar sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bizim en büyük sıkıntılarımızdan bir tanesi Türkiye’de deniz araçlarında kullanılacak tamamı yurt dışından gelmesiydi. Şu anki tabloda farklı beygir güçlerinde deniz araçları için de marin olarak tabir edilen motor üretebiliyoruz. Denizde kullanacağımız piyasada satışa sunulacak olan motorları kendimiz üretebiliyoruz. Türkiye’de birçok gemide bundan sonra Türk motorlarını görebileceğiz. Bu nenim için gerçekten gurur verici bir şey."
Yerli jenaratör motoruna dair de bilgi veren Yarar, şöyle konuştu:
- “Türkiye jenaratör piyasasında özellikle Ortadoğu’da çok önemli markalar çıkartmıştır. Bu markalar jenaratör satar. Jenaratör dediğimiz sistem normal bir dizel motorun elektrik üretmesiyle ilgilidir. Dizel motor ürettiğin anda jenaratör motoru da üretmiş oluyorsun. Yani bir tane kalem, sana 50 kalemin önünü açmış oluyor.”