Mesanesinden 7'si yumurta büyüklüğünde 840 gram taş çıktı

MÜGE VARDAR
Abone Ol

Sivas'ta yaşayan 35 yaşındaki Burak Yılmaz'ın mesanesinde toplam 840 gram irili ufaklı taş olduğu tespit edildi. Başarıyla ameliyat edilen Yılmaz, "Ultrasonda büyük olduğunu söylemişlerdi ama bu kadar büyük olduğunu tahmin etmiyordum" açıklamasında bulundu.

Numune Hastanesi'nde laborant olarak görev yapan ve yaklaşık 10 yıl önce de mesanesinden taş aldıran Yılmaz, kontrol amacıyla Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Üroloji Polikliniği'ne başvurdu.

Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Üroloji Anabilim Dalı Bölümü Başkanı Prof. Dr. Emin Yener Gültekin tarafından muayene edilen Burak Yılmaz'ın tahlil ve tetkiklerinde mesanesinde çok sayıda taş tespit edildi.

Yılmaz, konuyla ilgili şunları söyledi:

"Ultrasonda büyük olduğunu söylemişlerdi ama bu kadar büyük olduğunu tahmin etmiyordum."

0. 840 gram taştan kurtuldu

Prof. Dr. Emin YenerGültekin ve ekibi tarafından başarıyla ameliyat edilen Burak Yılmaz, mesanesindeki 7'si yumurta büyüklüğünde irili ufaklı toplam 840 gram taştan kurtularak sağlığına kavuştu.

0. "Şu anda herhangi bir sıkıntım yok"

Burak Yılmaz, mesanesindeki taşların ultrasonda ortaya çıktığını belirterek, "Doktorlar ameliyatta 840 gram ağırlığında taş çıkarttıklarını söylediler. Duyunca bayağı şaşırdım, her gören taşın fotoğrafını çekiyor ve şaşırıyor. Şu anda herhangi bir sıkıntım yok, ameliyat yerimde biraz ağrım var" dedi.

0. Mesane taşı nedir, nasıl oluşur?

Mesane taşı, mesanedeki sert mineral kütle oluşumudur. Genellikle böbrek kaynaklı olan mesane taşları, idrarın tam boşaltılamadığı durumlarda meydana gelir. Mesanedeki idrar yoğunlaştığında idrardaki mineraller kristalleşir ve mesane taşları olur. 

0. 5o yaş üzerindeki erkekler risk altında

Mesane taşları, özellikle 50 yaşın üzerinde ve erkeklerde daha sık görülür. Çocuklarda ve gençlerde ise, oluşum nedenleri olarak genellikle doğumsal bir üriner sistem anomalisi gösterilmektedir. Son yıllarda geliştirilen teknolojilerle birlikte mesane taşı tanı ve tedavi süreçleri hızlanmıştır. Erken teşhis edildiğinde hastanın tedavi sonrası kısa sürede normal yaşantısına dönmesi mümkündür.

0. Mesane taşı nedenleri

Mesane taşları genel olarak böbrekten aşağı inip mesanede kalarak hastayı rahatsız eden taşlardır. Geçirilen bir ameliyat, sonda kullanımı, mesane çıkışında tıkanıklık, idrar yolu enfeksiyonları ve tümörler mesane taşı oluşumuna neden olabilmektedir. Bunlar dışında mesane taşının sebepleri şöyle sıralanabilir:

Aşırı tuz tüketimi 
Az su içilmesi 
Genetik yatkınlık 
Çok fazla oturmak 
Uzun süre yatmak
Tek yönlü beslenme tarzı 
Tüberküloz hastalığı 
Akdeniz ateşi hastalığı 
Şeker hastalığı 
Mesane enfeksiyonları 
A vitamini eksikliği
Şişmanlık