Mercedes-Benz ve Bosch, Kaliforniya'da sürücüsüz otomobil testlerine başladı

YUNUS EMRE ŞAHİN
Abone Ol

Alman üretici Daimler, Mercedes-Benz ve Bosch'un halka açık trafikte sürücüsüz araç testlerine başladı.

Ortaklaşa geliştirilen sürücüsüz araçlar ve teknolojiler ilk olarak Kaliforniya eyaletine bağlı San Jose'da yola çıktı.

Özellikle San Jose'nin seçilmesinin en önemli sebebi ise çevresel etkiler ve şehrin yapısı. Yani bu bölgede sürücüsüz otomobilin kendini geliştireceği kadar fazla şeyle karşılaşacağı öngörülüyor.

Mercedes-Benz ve Bosch, geliştirdikleri sürücüsüz otomobilleri halka açık alanda yani trafikte test etmeye başladığını duyurdu.

İki alman şirket, birlikte geliştirdikleri otomobil ve teknolojiler için ABD'nin Kaliforniya eyaletine bağlı San Jose'u seçti. Bunun sebebi çevreseletkiler ve şehrinyapısı. Böylece sürücüsüz otomobilin çok fazla şeyle karşılaşıp 'iyileştirme' için tüm bu verileri kullanması söz konusu.

Böylece şehirdeki engellerle baş etmeyi öğrenen aracın çok daha iyi bir seviyeye gelmesi bekleniyor.

İlk olarak şehrin farklı noktalarında Uber benzeri bir taşımacılık modeliyle testedilecekolan otomobiller, elbette kısıtlı bir kullanıcı kitlesine hizmet verecek. Ancak araç sayısının artmasıyla testlerin kapsam alanının daha da genişlemesi söz konusu.

Otomobillerde sürücü olacak mı?

Otonomaraçlarda denildiğinde test aşaması da dahil olmak üzere herkesin aklına sürücü koltuğunda birinin oturup oturmayacağı sorusu geliyor.

Mercedes ve Bosch'un amacı San Jose'da aracın karşılaşacağı problemleri görmek ve bunlara özel çözümler üretmek.

Test yapan diğer birçok şirkette olduğu gibi Mercedes de S-Class modellerinde hem güvenliği sağlamak hem de aracın performansını ölçebilmek için şoförkoltuğuna bir de sürücü yerleştiriyor. Böylece sürücü olası bir kaza öncesinde araca müdahale edip kontrol altına alabiliyor. Asıl amaç, Mercedes-Benz ve Bosch'un sürücüsüz otomobilleri daha da ileri seviyeye götürmesi. Bunun içinde şehirdeki ulaşım araçlarıyla birlikte nasıl hareket edileceği fazlasıyla merak ediliyor.

Eğer otonom sürüş günümüzde bir gerçek haline geldiyse bu teknoloji güvenli şekilde çalışmak zorunda. İşte bu noktada San Jose'deki pilot projemiz gibi testlere ihtiyacımız var.

Bosch'ta mühendislik biriminin başındaki Dr.Michael Fausten, test projelerinin bu teknolojiyi gerçeğe dönüştürmede büyük önem taşıdığını söylüyor.