Merak ettik: Ertem Eğilmez filmleri neden bu kadar çok seviliyor?

HÜSNA KÖŞGER
Abone Ol

Yıllar geçse de üstünden izlemekten asla vazgeçmeyeceğiz; görünce gülümseyip biraz olsun hüzünlenip fakat hep mutlu olacağımız isimler. Biliyoruz ki; bize onları sevdiren büyü etkisini hiç kaybetmeyecek...

Türk sineması keyifli bir müzik olsa; kuşkusuz Ertem Eğilmez filmleri şarkının en güzel kısmı olurdu. Hiç değişmeyen tınısı, her filmde aynı oyuncularla sunulan farklı tatlarıyla bizlere; insan olmayı, aile kalabilmeyi, gerçek aşkı ve kardeşliği-dostluğu öğretir.

Peki bunu nasıl sağlıyor bu filmler? Halen daha hiç bıkmadan o esprilere nasıl güldürüp yayınlandığı akşam en çok izlenen yapımlara girebiliyor? Belki de cevabı içindedir; acının ve hüznün yoğun olduğu o dönemler içerisinde, hüzünletmek yerine güldürmeyi seçmişlerdi.

0.

Tüm bu güzel ve harika filmlerin neredeyse tamamı Sadık Şendil'e (Zeki Alasya'nın tam arkasında) aitti. Yönetmenliği ve yapımcılığı ise Ertem Eğilmez'e.

0.
Filmlerini Arzu Film adıyla 1963 yılında çekmeye başlasa da, '70'li yıllar ile birlikte geniş kadrolu filmlere geçildi. Komedi filmler çektiği için eleştirilen Eğilmez, bu eleştirileri yanıtsız bırakmadı ve bir dram filmi çekti. Hem de ne film....
0.
Film; hasta olan kardeşine en çok istediği şey olan televizyonu almak isteyen bir ağabey ve onun arkadaşının hikayesini anlatırdı. Cahit Oben'in müziği ile özdeşleşen bu filmde, komedi oyuncusu diye bildiğimiz isimler de her türün sanatçısı olduklarını ispat ediyorlardı.
0. Kadro şekilleniyordu

Münir Özkul ve Adile Naşit ikilisinin daima bir arada olduğu bu kadroya zamanla; Kemal Sunal, Zeki Alasya, Metin Akpınar, Halit Akçatepe, Şener Şen, Tarık Akan, Ayşen Gruda, Hülya Koçyiğit, Filiz Akın, Kartal Tibet, Mürüvvet Sim, Perran Kutman, İhsan Yüce, Şevket Altuğ, Müjde Ar, Itır Esen, Oya Aydoğan, Necla Nazır, Hale Soygazi, Emel Sayın, Ahmet Sezerel gibi isimler de dahil oldu. Kimisi bir filmde rol aldı, kimisi tüm filmlerde vardı.

0. Ferid dönemi başlıyor
Arzu Film ailesinin baş jönü olan Akan, bu filmlerde daima Ferid adını kullandı. Sebebi ise; Eğilmez'in rahmetli olan oğlunu bu yolla adını yaşatmak istemesiydi. Hülya Koçyiğit, Müjde Ar, Hale Soygazi, Necla Nazır, Gülşen Bubikoğlu gibi birçok isimle kamera karşısına geçmiş; Bubikoğlu ile çok yakıştırılmışlardı.
0. Aşk filmleri

Bu filmler dönemin romantik-komedi türüne hizmet ediyordu. Oyuncuları ise; Kartal Tibet ve Hülya Koçyiğit oluyordu. Kuşkusuz sadece bu ikili ile bir aşk filmi çekilmedi fakat bu filmler tüm o geniş kadroyu her zaman içerisinde tutmadığı için bir adım önde oldu.

0. Seri Filmler
Devam filmi "Köyden İndim Şehire" idi. Her 2 filmde de hem yazarlık hem yönetim açısından Zeki Alasya'nın katkısı vardı. Kuşkusuz, bu filmlerin hemen hemen hepsinde tüm kadro katkısını sunardı.
0.
Süt Kardeşler filmi kamera arkasından
0.
Osmanlı Dönemini anlatan 3 seri film çevrildi. Her birinde belirli bir özne öne çıkartıldı. Kadro yine aynıydı ve Kemal Sunal başroldeydi.
0.
Şaban oğlu Şaban filmi setinden
0. Baş Yapıt: Hababam Sınıfı

Tam 6 seri halinde çekilen filmin yalnızca ilk 4 filmi çok sevilip beğenildi demek yanlış olmaz. Rıfat Ilgaz'ın ölümsüz eserinden uyarlanan film; sadece Ankara'da, ilk filmi ile 28 hafta (7 ay) vizyonda kalmıştı. Filmin öğrenci kadrosu birkaç isim hariç yayınlanan duyuruyla bulunmuştu. İnek Şaban ve Mahmut Hoca karakterleri; sırf Sunal ve Özkul oynasın diye değişikliğe uğratılmıştı.

0.
Serinin 4. filmi Hababam Sınıfı Tatilde filminden. Bu sahneler her seride bulunur ve sanatçılar şarkıları özel olarak yorumlarlardı.
0.
Her ne kadar İnek Şaban ve Güdük Necmi ismi yazsa da; bu isimleri oynayacak kişiler belliydi.
0. Efsaneleşen karakterler
0.
0.
0.
0.
0.
İnek Şaban ve Badi Ekrem
0. Özel kareler
0.
0.
Aile Şerefi yazsa da aslında Gülen Gözler seti
0.
0.
0.
0.
0.
0.