Melemen mi, menemen mi? Bardakçı, son noktayı koydu!

MÜGE VARDAR
Abone Ol

Vedat Milor'un 'Menemen soğanlı mı olur, soğansız mı' anketi, son günlerin gündemini değiştirdi. Usta Gazeteci Murat Bardakçı ise, üzerinde sık sık hata yapılan 'Melemen mi, menemen mi' sorusunu yanıtladı.

Gastronomi yazarı ve TV programcısı Vedat Milor, sosyal medya hesabından 'Menemen soğanlı mı olur soğansız mı?' anketi yaptı. Usta Gazeteci Murat Bardakçı ise, üzerinde sık sık hata yapılan 'Melemen mi, menemen mi' sorusunu yanıtladı. İşte menemenin hikayesi...


Ülkenin en popüler yemek yazarlarından biri olan Milor, Twitter'dan başlattığı anketle yıllardır tartışılan 'menemenin soğanlı mı soğansız mı yapılması gerektiği' sorusunu cevapladı. Usta Gazeteci Murat Bardakçı ise, Vedat Milor'un bu anketine köşesinde yer verdi.

Bandıra bandıra yiyebileceğiniz lezzetli menemen tarifi
Hayat

''Gayet hoş bir iş yaptı''

Vedat Milor gayet hoş bir iş yaptı ve menemenin soğanlı mı yoksa soğansız mı pişirilmesi gerektiğini tartışmaya açıp gündemin dertleri yüzünden asık olan çehrelerimizin bir nebze de olsa tebessüm edebilmesine imkân sağladı.

Anketin neticesi, mâlûm; katılanların yüzde 51’i “soğanlı”, yüzde 49’ da “soğansız” dediler…

Anket sonuçlandı! Türkiye'yi ikiye bölen menemen anketinin sonucu belli oldu
Hayat

0. Melemen mi, menemen mi?

Bardakçı; ''Bu menemen bahsinde senelerden buyana zihnimi kurcalayan bir soruyu, fırsatı gelmişken sorayım: “Menemen” sözünün kaynağı nedir? Yumurta, domates, yeşil biber ve bazen de soğan ile yapılan yemeğe bu isim niçin verilmiştir? Kelimenin aslı hakikaten “menemen” yahut halk dilindeki şekli ile “melemen” midir, bir diğer kelime zamanla değişip bu hâli mi almıştır, yoksa Türkçe’ye bir başka dilden mi geçmiştir? Farklı olmalarına rağmen menemen ile Yunanlılar’ın “strapatsada”ları ve Araplar’ın “şakşuka”ları arasında bağlantı var mıdır? Senelerden buyana kafamı kurcalayan bu sorular Vedat Milor’un anketi sayesinde yeniden aklıma düştü'' yorumunda bulundu. 

0. Menemen'in hikayesi...

''Menemen üzerinde yapılmış sadece tek bir çalışmaya tesadüf ettim: Bir dil profesörünün 2004’te yapılan Uluslararası Dil Kurultayı’na verdiği “Bir Yemeğin Türkçemizdeki Hikâyesi: Menemen” başlıklı tebliğine… Tebliğde kelimenin 18. yüzyıldaki bir elyazmasında “melemen” şeklinde geçtiği söyleniyordu ama kaynak verilmemişti, yani yazmanın ismi ve nerede olduğu meçhuldü. Sonra, 19. yüzyıldan kalma yemek destanlarında da yine “melemen” diye yazıldığı ifade edilmişti fakat muamma devam ediyordu; destanların referansları da gösterilmemişti. Neticede, “menemen” kelimesinin kaynağı tebliğde maalesef tatmin edici olmayan ve mevzudan gittikçe uzaklaşmış tahminlerden ibaret kalıyordu.''