MEB'den üç farklı senaryo: Koronavirüs bitmezse eğitim nasıl olacak?

HABER MASASI
Abone Ol

Milli Eğitim Bakanlığı, koronavirüs salgını nedeniyle Eylül ayında okulların açılamaması ihtimaline karşı farklı senaryolar üzerinde çalışıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı'nda yeni eğitim öğretim yılına ilişkin farklı senaryolar gündemde yer alıyor. Bu konuyla ilgili olarak bakanlık, yaz boyunca her ihtimale karşı pandemi mesaisi yapacak.

İşte Milli Eğitim Bakanlığı'nın üzerinde çalıştığı eğitim modelleri;

Ters yüz sınıf modeli

Edinilen bilgilere göre üzerinde çalışılan pandemi senaryolarından ilki eğitimde 'Ters yüz sınıf modeli'. Bu modelde, eğitimin bir kısmı yüz yüze bir kısmı uzaktan yapılacak.

  • Bazı derslerin tamamı uzaktan verilebileceği gibi, bazı derslerde teorik eğitim okulda pratik eğitim evlerde yapılacak.

Öğrenciler okullarında derslerini dinledikten sonra verilen proje ve ödevlerle konuyu evlerinde pekiştirecek. Öğretmenler sürecin her aşamasında öğrencileriyle iletişimde olacak.

Sınıf mevcutları azaltılacak

Seyreltme sınıf modeli

Bir diğer senaryo ise öğrencilerin kendi okullarında ikili eğitime geçmesi. Bu plana ilişkin fizibilite çalışmaları başlatıldı. Sınıflar için 'seyreltme çalışması' yapılıyor.

  • Senaryo uygulanırsa 40 öğrencilik bir sınıf yarı yarıya seyretilecek. 20 öğrenciye sabah, 20 öğrenciye ise öğlen yüz yüze eğitim verilecek.

Okulların hiç açılmaması veya açıldıktan sonra tekrar ara verilmesi ihitmaline karşı da tam zamanlı uzaktan eğitim planı çalışılıyor.

Çalışmanın içerik planlaması tamamlandı. Öğretmenlerin anlattığı dijital derslerin çekimleri başladı.

EBA TV devam edecek

Uzaktan eğitim modeli

Söz konusu içerikler, yüz yüze eğitime geçilse dahi EBA TV ve EBA uygulaması üzerinden öğrencilere sunulmaya devam edilecek.

Öğrencilere uzaktan eğitim verilen ikinci dönem boyunca ölçme değerlendirme yapılmadı.

Bakanlık bu konuda da alternatif bir model arayışı içinde. Bu kapsamda, e-sınav merkezlerinin kullanılması da gündemde.

Farklı senaryolara göre, kantin, yemekhane ve ulaşım hizmetlerinin nasıl düzenleneceği üzerinde de çalışılıyor.