Makine öğrenimiyle geliştirilen ilk ilacın testleri başlıyor
Sumitomo Dainippon Pharma Co ve Exscientia ortaklığında makine öğrenimiyle geliştirilen ilk ilacın testleri başlıyor.
Yeni ilacın obsesif kompulsif bozuklukların tedavisinde çok daha hızlı sonuç vermesi amaçlıyor.
Bu ilaç aslında maliyetin düşürülmesinin yanı sıra hız da kazandırıyor.
Yapay zekâ ve makine öğrenimi son birkaç yıldır farklı alanlarda karşımıza çıkıyor. Aslında her iki sistem de sağlık sektöründe aktif olarak kullanılıyor.
Şu ana kadar yaşanan en önemli gelişmelerden biri ise tamamen makine öğrenimiyle geliştirilen bir ilaç.
Sumitomo Dainippon Pharma Co isimli Japon ilaç üreticisi, yapay zekâ projesi Exscientia ile işbirliği kapsamında makine öğrenimiyle geliştirilen ilk ilacı 12 ay sonrasında klinik çalışmalar için hazır hale getirdi.
- Makine öğrenimi nedir?
Makine öğrenimi, bilgisayarların algılayıcı verisi ya da veritabanları gibi veri türlerine dayalı öğrenimini olanaklı kılan algoritmaların tasarım ve geliştirme süreçlerini konu edinen bir bilim dalıdır, Wikipedia.
Peki ama makine öğreniminin ilaç üretiminde kullanılması ne anlama geliyor? Aslına bakılırsa geliştirilen bu ilaç, obsesif kompulsif bozuklukların tedavisinde çok daha hızlı sonuç vermesi amaçlıyor.
Bu psikolojik rahatsızlığın, makine öğrenimiyle geliştirilen ilaç etkisiyle çok dahaetkili olabileceği üzerinde duruluyor. Bu sistemin diğer bir avantajı ise yeni ilacı piyasaya sürmedeki maliyetinin düşürülmesi. Makine öğrenimi bu konuda da önemli bir avantaj sağlıyor. Zira ilacın kullanılıp kullanılamayacağı bu sistemle daha kısa sürede ve daha az maliyetle ortaya çıkabiliyor.
Yapay zekâ, sağlık alanında ilerleme kaydetmeye devam ediyor. Geçtiğimiz dönemlerde epilepsi hastalarının hayatını kolaylaştırmaya odaklanan yeni teknolojilerin nöbetleri 1 saat öncesinden tahmin etmeye hazırlandığından bahsetmiş. Geliştirilme aşamasında olan özel çip yardımıyla beyin aktivitelerini haritalandıran derin öğrenme algoritmasının detaylarını aktarmıştık.