Maddiyatı maneviyatın üzerinde gören günümüz Türk dizilerinin yozlaştırdığı kavramlar

HÜSNA KÖŞGER
Abone Ol

Klasik bir aile ya da arkadaşlık dizisi olarak başlayıp, ahlak ve kültürel toplum açısından insanlara çok farklı bir resim sunan dizilerimiz ne acıdır ki; reyting konusunda büyük başarılar sağlıyor

Günümüz dizilerinde bizlere atfedilen çoğu şey aslında "Utanmadıktan sonra dilediğini yap" sözünün karşılığı gibidir. "Gerçek aşk her şeye değer, asla vazgeçme" gibi cümleler ile olağanlaştırılmaya çalışılan bu hikayeler, manevi değeri yitirilmeye başlanmış her şeyi yozlaştırmaktadır.
1. Aile Olmak
Birçok dizide aile olmak kavramı farklı hikayeler üzerinden işlendi. Fakat hiçbirinde salt bir Türk aile yapısı maalesef görülemedi. Ya birbirlerine ihanet eden eşler, ya sorunlu ve düşman kardeşler. Ne yazıktır ki bu durumda olağanlaştırılıp; "her aile de olan şeyler" gibi bir cümle alıştırılmaya çalışıldı.
2. Kardeş Olmak
İki kardeş üzerinden anlatılan hikayelerde daima bir çekişme yaşatılır. Ya birbirlerine ergenlik şuuruyla hakaret ederler, ya da bir kızı-bir çocuğu paylaşamazlar. Birbirlerini tam manasıyla sevmeleri ancak dizinin son bölümlerine doğru olur.
3. Aşk
Daima bir yaz dizisinde vuku bulan yakışıklı ve kaslı çocuk ve bir kilo makyaj ile doğal kızım pozları veren genç kızın aşk ilişkisi. Yaklaşık 4 bölümde gerçekleşen aşık olma durumu bile gerçeklikten ne kadar uzakta olunduğuna kanıttır. "The ayırıcı" dediğimiz olay, bol entrikalar daima vardır. Onu bırakıp, bir diğeriyle sevgili olma sonra hiçbir şey olmamış gibi masum masum birbirlerine geri dönme olayını ise kimse görmezden gelmez ve gayet tabii karşılanır ne yazık ki...
4. Arkadaşlık
Hayattaki en kıymetli şeylerden biri de arkadaşlıktır ama günümüz dizilerinde maalesef bu kavram ihanet kavramıyla eş değer tutuluyor. Kardeş dediğiniz insanın size sırf aşkı ve çıkarları için ihanet edebileceği gerçeğiyle ya da arkadaşlar arasında var olan Arap saçı ilişkisine dönen muhabbete alışmanız istenir. Bu herkesin hayatında olan bir şeydir(!) çünkü
5. İntikam
Günümüzün tüm dizilerinde ana konu olmasa bile, hikayenin ileriki kısımlarında karşımıza çıkan yapaylaşmış konudur. İlla ki eski sevgilisinden intikam almak isteyen, elinden alınanları güçlü ve varlıklı taş kalpli bilmem ne beyden almak hırsıyla yanıp tutuşan birisi vardır. Bir de düşman evinde bekleyen bir imkansız aşk.
6. Zenginlik
Diziye fakir de başlasanız bir anda zenginleşmeniz mümkün: Piyangodan çıkan iş kadını bir anne, seni manevi oğlu edinen iş kadınıyla evli bir avukat ağabey... Daima düzenlenen davetler, vakıf işleri, bitmeyen partiler ve toplantılar, yalılar, villalar, takım elbiseli ağa pozisyonundaki ana karakter; her hikaye ve kültüre göre şekillenebilmektedir.
7. Devlet Lisesi - Özel Okul
Kahraman bir iyilik meleği öğretmenin gelip 4-5 kişilik bir arkadaş grubuna sahip çıkma klasikliği ile başlayan dizide; eğer devlet liseli iseniz daima mağdursunuz, değilseniz de şımarık ve küstah. Devlet lisesinde okuyan herkesin fakir ve varoş görüldüğü bir hikaye düzeni hakimdir.