Madde madde açıklandı: İşte Türkiye'nin uzay programındaki 10 hedefi

HABER MASASI
Abone Ol

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin uzay programının 10 yıllık hedefini açıkladı. Birinci ve en önemli hedef olarak 2023 yılında Ay'a gidileceğini açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Son hedefimiz bir Türk vatandaşını uzaya göndermektir" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Milli Uzay Programı Tanıtım Toplantısında konuştu. 2023'te Ay'a gidileceğini söyleyen Erdoğan, Türkiye'nin uzay programındaki 10 hedefini de açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları;

Yüzyıllar boyunca yeryüzünde adaletin, ahlakın ve barışın öncülüğünü yapan medeniyetimizin gökyüzündeki yolculuğuna kapı aralıyoruz.

İlk yerli ve milli yüksek çözünürlüklü yer gözlem uydumuz İmece'nin entegrasyon işlemleri tamamlandı, testleri sürüyor.

"Göktürk-3 uydusu planlama çalışmaları devam ediyor"

Dünyada uydu üretme kabiliyetine sahip sayılı ülkeler arasındayız. Sırada Göktürk-3 uydusu var. Gece ya da gündüz fark etmeksizin her türlü hava şartında yüksek çözünürlüklü görüntü elde edebilecek bu uydumuzun planlama çalışmalarına devam ediyoruz.

Sosyal Medya: SpaceX'in yanından bildirecek

Gözlem uydularında kazandığımız tecrübe ile haberleşme uydularını kendi üreten ülkeler arasına gireceğiz.

Türk mühendislerinin yerli yazılımlarıyla uydulardan elde ettiğimiz bilgilerin güvenliğini de sağlayacağız. Artık uzay sistemleri alanında montaj ve test hizmetleri sağlayan uluslararası bir ülke konumundayız. Şu anda en önemli eksikliğimiz fırlatma konusu. Ancak bu konuda da önemli adımlar atıyoruz.

Elde ettiğimiz birikimi aktarabilmek için uzayda olacağız. Türkiye'nin uzay ajansı bu alanda yeni bir sinerji oluşturmak için yola çıktı.

10 yılda 10 hedef

Türksat 5A'nın uzaya fırlatılma anı; ilk sinyaller alındı
Türkiye'nin beşinci nesil uydusu Türksat 5A, uzaya fırlatıldı. Türksat AŞ'den yapılan açıklamaya göre, Türksat 5A, Türkiye saatine göre 04.26'da uzaya gönderildi. SpaceX firmasına ait Falcon 9 roketiyle ABD/Florida eyaletinde bulunan Cape Canaveral üssünden fırlatılan uydu, 31 derece doğu yörüngesinde hizmet verecek. Türksat 5A uydusu manevra ömrüyle yörüngedeki frekans ve yörünge haklarını 30 yıl boyunca güvence altına alacak. Uydu, Türkiye, Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Orta Batı Afrika, Güney Afrika, Akdeniz, Ege Denizi ve Karadeniz'i kapsayan bir coğrafyada 1728 Megahertz kapasiteyle televizyon yayıncılığı ve veri haberleşmesi hizmetleri sunacak. Uydudan ilk sinyaller alınmaya başladı.

- Milli Uzay Programı'ndaki birincil ve en önemli hedefimiz Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında Ay'a ilk teması gerçekleştirmektir. Uzay aracımızı yakın yörüngeye çıkaracak ilk fırlatmayı uluslararası iş birliğiyle hayata geçireceğiz. 2023 sonunda yakın dünya yörüngesinde ateşleyeceğimiz kendi milli ve özgün hibrit roketimizle Ay'a ulaşarak sert iniş gerçekleştireceğiz.

- Milli Uzay Programı'ndaki ikinci hedefimiz, yeni nesil uydu geliştirme alanında dünya ile rekabet edebilecek ticari marka ortaya çıkarmaktır.

- Milli Uzay Programı'ndaki üçüncü hedefimiz; Türkiye'ye ait bölgesel konumlama ve zamanlama sistemi geliştirmektir.

- Dördüncü hedefimiz uzaya erişimi sağlamak ve uzay limanı işletmesi kurmaktır. Uluslarası işbirliği ile bu misyonu hayata geçireceğiz.

Bir Türk vatandaşı uzaya gönderilecek

- Beşinci hedefimiz uzay havası ya da meteorolojisi denilen alana yatırım yaparak uzaydaki yetkinliğimizi artırmaktır.

- Altıncı hedefimiz Türkiye’yi astronomik gözlemler ve uzay nesnelerini yerden takibi konusunda daha ileri bir seviyeye ulaştırmaktır.

- Yedinci hedefimiz ülkemizde uzay sanayii ekosistemini geliştirmek.

- Sekizinci hedefimiz bir uzay teknoloji geliştirme bölgesi kurmaktır.

- Dokuzuncu hedefimiz uzay alanında insan kaynağımızı geliştirmektir.

  • - Uzay Programı'ndaki onuncu ve son hedefimiz bir Türk vatandaşını uzaya göndermektir. Dil bilimcilerimize bir çağrıda bulunuyorum; 'Gelin, Türk uzay yolcularına Türkçe bir isim bulalım.' Tabii yalnızca dil bilimciler değil 83 milyon vatandaşımız da özgün fikirleriyle bu arayışa ortak olabilir.