Madalyonun diğer yüzü
6 sene önce İsrail askerine attığı tokatla bir anda Filistin ‘direnişinin sembolü’ olan 17 yaşındaki Ahed Tamimi tutuklandıktan 8 ay sonra serbest bırakıldı. Tamimi cezaevinden çıkarken orada bulunan binlerce insanın içerisinde uluslararası medya kuruluşları da vardı. 6 aylık esareti sonucu aynı gün tahliye olan Yasemin Ebu Sürür’ü ise sadece anne ve babası karşıladı. Bu durum ‘Kahraman Tamimi’ imajına çeşitli eleştirilerin gelmesine neden oldu.
2001 doğumlu Ahed Tamimi’nin ismini ilk defa 2012 yılında duyduk. O zamanlar 11 yaşında olan genç kız, bir İsrail askerinin karşısında sıktığı yumruğunu cesaretle sallayarak dünya gündeminde yankı uyandırdı. Yaşının küçük olmasına rağmen gösterdiği cesaretiyle Filistin’in sembolü haline gelerek İslam dünyasında bir anda kahramanlaştı.
Annesinin çektiği canlı yayına 8 ay hapis
Tarihler 15 Aralık 2017’yi gösterdiğinde sahnede yine Tamimi ve İsrail askerleri vardı. Annesinin çektiği canlı yayında o zamanlar 16 yaşında olan Ahed Tamimi, evinin önüne gelen İsrail askerine tokat atarak ve tekmeleyerek karşı koydu. Orada bulunan bir başka İsrail askerini de yumruklamakla tehdit etti. Facebook’tan yayınlanan canlı yayın görüntüleri tüm dünyada viral olduktan sonra Tamimi, İsrail’in düzenlediği şafak baskını operasyonuyla gözaltına alınarak tutuklandı ve 8 ay hapis cezasına çarptırıldı.
“Dava arka plana atıldı” eleştirisi
Tamimi’nin cezaevinden çıkmasıyla beraber genç kızın kahramanlaştırılmasına eleştiriler gelmeye başladı. Eleştirilerden birisi Tamimi’nin kahramanlaştırılmasının Filistin davasını zedeleyebileceği endişesiydi. Tamimi’nin yanında binlerce Filistinli’nin cezaevlerinde haksız yere tutulduğunu belirten kişiler bu tarz kahramanlaştırmaların cezaevinde bulunanların önemini arka plana attığını savundu.
“Sürür neden bu kadar ‘meşhur’ değil?” eleştirisi
Yasemin Ebu Sürür, İsrail’in 6 ay boyunca cezaevinde tuttuğu bir başka suçsuz Filistinliydi. O da Tamimi ile aynı gün cezaevinden çıktı. Hikayeleri benzer olsa da Tamimi’yi cezaevi önünde karşılayan binlerce kişi bulunurken, Sürür’ü ise sadece anne ve babası karşıladı. Hatta Sürür, annesi ve babasıyla fotoğraf çektirmek için yoldan birini çevirmek zorunda kaldı. Tamimi’nin ‘objeleştirildiğini’ savunan kesim İsrail ile olan mücadelenin tüm Filistinlileri kapsaması gerektiğini düşünüyor.
“Tamimi’nin babası Türkiye düşmanı” eleştirisi
Tamimi’nin babasının yaptığı bazı Facebook paylaşımları akıllara şüphe düşürüyor. Baba Bassem Tamimi Facebook hesabında Ermeni Tehcirini ‘katliam’ olarak tanıyan paylaşımlarda bulunduğu ortaya çıktı. Baba Tamimi’nin aynı zamanda Suriye’de binlerce insanın kimyasal silahla katledilmesine ise “tiyatro” dediği ortaya çıktı.
2018’de 8 aylık bebek dahil 25 çocuk katledildi
Uluslararası Çocukları Savunma Örgütü’nün verilerine göre, İsrail bu yılın başından beri tam 25 Filistinli çocuğu katletti. Katledilen çocukların içinde 8 aylık bir bebek de bulunuyor. İsrail Ordusu, son 3 yılda 18 yaşın altındaki tam 1400 Filistinli çocuğun özel askeri mahkemelerde yargılandığını açıkladı. Filistinli tam 6 bin 500 kişi, İsrail cezaevlerinde haksız yere tutuklu bulunuyor. Tamimi’nin direnişin sembolü olmasının Filistin davasına zarar vereceğini ve herkesin gözleri kahramanın üzerindeyken binlerce insanın haksız yere tutuklanacağına olan endişeler dile getiriliyor.