Macaristan Hun-Türk Kurultayı

HİKMET YALÇINKAYA
Abone Ol

27 Türk boyunun katılımıyla, Macar Turan Vakfı tarafından organize edilip, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) desteğiyle düzenlenen Hun-Türk Kurultayı'nın bilinmeyenlerini sizler için derledik.

Macar, Türk ve Hun geleneklerini korumak ve yaşatmak için kurulmuş olan Macar Turan Vakfı 2008 yılından bu yana her iki yılda bir Turan Kurultayı düzenliyor.

2014 yılındaki kurultaya 200 bin kişinin üzerinde bir katılım gerçekleşmiş, 2016 yılında bu rekor tekrarlanmıştı. 27 Türk boyunu bir araya getiren kardeşlik, dostluk gibi konuların pekiştirildiği kurultay, 2018 yılının 10-14 Ağustos ayında tekrar düzenlenecek.

1. 27 Türk boyunun katılımıyla Hun-Türk Kurultayı

Büyük ilgi gören organizasyona Macaristan, Kazakistan ve Kırgızistan’dan katılan bakan, milletvekili ve sanatçıların yanı sıra Tuva Cumhuriyeti’nden Dağıstan’a, Yakutistan’dan Azerbaycan’a kadar geniş bir coğrafyadan müzik ve dans grupları katılıyor.

2. Ülkelerin bayrakları açılıyor
Gösteri alanında kurultaya gelen her ülkenin sıra ile bayrakları açılıyor ve atlılar bu bayraklar ile izleyicileri selamlıyorlar. 
3. Orta Asya Turan halkları
Kurultaydaki ortam 500-1000’li yılların Orta Asya Turan halklarının yaşamını ve Macarların Karpat Havzasında yurt tutuşunu yansıtıyor. Hun ve Türk kökenli kardeş ülkelerin, akraba toplulukların Bugaç’ta bir araya gelmesiyle gerçekleşen Dünya Turan Kurultayı düzenlendiği ilk yıldan itibaren Avrupa’nın en önemli gelenek yaşatıcı festivallerinden biri olarak gösterilmektedir.
4. Çeşitli yarışmalar düzenlenmektedir
Turan Birliği atlı hız ve atlı güreş, köböre (kökpar) yarışmaları ve okçular için engelli yarışma düzenlenmektedir. 
5. 'Yurt Turtma'

2010 yılındaki Kurultayın en büyük sansasyonu Avarların zırhlı rekonstrüksiyonu idi. 2012′de Macarların “yurt tutma” zamanındaki zırhlı grupların yer alması da büyük ses getirdi. 

6. Atalar Çadırı
Kurultay’ın en başarılı alanlarından birisi de Atalar Çadırı adlı antropolojik ve arkeolojik sergidir ve birkaç müzenin işbirliğiyle iki dev çadırda düzenlenmektedir. 2016 Macar Kabileler Toplantısının bir sürprizi de iki sergi çadırı arasına büyük boyutta bir Hun göçebe çadırının (yurdunun) kurulacak olmasıdır. 20 metre çaplı bu yurtta Hun dönemi tanıtılmıştır. Atilla Çadırının arkeolojik sergisinde Macar Milli Müzesi de yer alacaktır.
7. Katılımcılar
Katılımcı milletler ve kabileler: Azeri, Avar, Başkurt, Bulgar, Balkar, Buryat, Çuvaş, Gagavuz, Kabardino, Karaçay, Karakalpak, Kazak, Kazakistanlı Madyar, Kırgız, Kımık, Moğol, Nogay, Özbek, Özbekistanlı Madcar, Tatar, Türk, Tuva, Türkmen, Uygur, Yakut, Macar.
8. Atlı grupların savaşı
2010 yılında Karpat Havzası’nda yaşamış Avarlar (Beyaz Hunlar)’ın kullandığı gibi lamel yapılı zırhlar içinde 10 kişilik bir atlı grup savaş gösterisi yapmışlardır. 2012′de ise Yurt Tutma zamanındaki göçebe Macarları canlandıran ve deri zırh giyen atlı bir grup gösteri yapmıştır. Silah yapımını ve eski zamanların çelik yapımını, demirin eritilmesinden işlenmesine kadar birçok aşamasını arkeolog uzmanlar alanda göstermişlerdir. Bu gösterileri on birlerce izleyici seyretmiştir.
9. József Mónus'tan rekor
József  Mónus geleneksel bir yay ile Kurultay onuruna  rekoru aşmış  ve okunu 603 metre uzaklığa atmıştır. 2012’de ise mesafe atışında 400 m. uzaklığındaki insan formundaki korkuluğa okunu isabet ettirmiştir.
10. 230 atlı savaşçı
2012 yılında dünyanın en büyük atlı göçebe askeri geçidi Kurultay’da gerçekleşmiştir: 230 atlı savaşçı Hun, Avar, eski Macar veya Türk zırhları içinde, savaş kıyafetleri ve silahlarıyla geçit töreni yapmışlardır, arkalarından ise 680 yaya savaşçı onları takip etmiştir.