Leonardo Di Caprio Amazon'daki yangınlara maddi teşvik sağlamakla suçlanıyor

HABER MERKEZİ
Abone Ol

Brezilya devlet başkanı Jair Bolsonaro, Leonardo Di Caprio'yu Amazon bölgesindeki yangınlara maddi teşvik sağlamakla suçladı. Bolsonaro, Di Caprio'nun 'örgütlere fon sağladığını ve Amazonu yakmak için para verdiğini' belirtti.

Ünlü ABD'li aktör Leonardo Di Caprio Amazon bölgesinde meydana gelen yangınların baş sorumlusu olarak görülüyor. İddiayı ortaya atan kişi de Devlet Başkanı Jair Bolsonaro. Bolsonaro, ''Di Caprio havalı adam, değil mi? Amazon'u yakmak için para veren" ifadesini kullandı.

Di Caprio: Onur duyuyorum

Brezilya Devlet Başkanı Bolsonaro, Di Caprio'nun bazı örgütlere fon sağladığını iddia etti. ABD'li aktörünün çevre örgütü Earth Alliance, temmuz ve ağustos aylarında çıkan yangınların ardından Amazon bölgesini korunması için beş milyon dolar yardımda bulunma sözü vermişti. Ancak devlet başkanının bu iddiaları biraz ortalığı karıştı.

Ünlü Aktör bu konuyla ilgili sessiz kalmadı. Üstüne atılan suçla alakalı, "Desteğe layık olmalarına rağmen hedef örgütlere fon sağlamadık. Yeri doldurulamaz bu ekosistemlerin geleceği tehlikede ve onları koruyan örgütlerle beraber olmaktan onur duyuyorum" ifadelerini kullandı.

Ayrıca Di Caprio sosyal medya hesabından da genellikle çevreye dayalı paylaşımlar yapıyor. İncelemeniz için ünlü aktörünün sosyal medyasında paylaştığı bir gönderiyi aşağıya bırakıyoruz.

Bu arada ülkesindeki avukatlar Bolsonaro'ya dava açıyor

Bolsonaro Di Caprio'yu Amazon bölgesindeki yangınlarla suçluyor. Ancak Brezilya'daki avukatlar 'yerli halka karşı yaygın sistematik saldırılar ve soykırımı cesaretlendirme hakkında ön soruşturma yapılmasını' talep etti. Üstelik orman yangınlarda da devlet başkanını sorumlu görüyorlar.

Amazon bölgesine dair bilgiler:

Amazon İşbirliği Antlaşması Örgütü (ACTO) verilerine göre, Amazon'da en az 11 bin yıldır yaşadığı tahmin edilen 34 milyon yerli halk var. Bölgede, 420 farklı kabileden oluşan Amazon yerlileri olmak üzere 86 dil ve 650 lehçe konuşuluyor.

Bölge, dünya türlerinin dörtte birine karşılık gelen, 30 bin bitki, 2 bin 500 balık, bin 500 kuş, 500 memeli, 550 sürüngen ve 2,5 milyon böcek türüyle biyolojik çeşitlilik açsından özel öneme sahip.

Yeryüzündeki ormanların üçte birine sahip olan bölgede, Amazon nehri de dünyanın tatlı su ihtiyacının yüzde 20'sini karşılıyor.

Bitki örtüsünde ve toprakta çok miktarda karbon depolayarak atmosferdeki karbon dengesinin düzenlenmesine katkı sağlayan Amazonlar küresel ısınmanın yavaşlatılmasına da yardım ediyor.

Amazon Yağmur Ormanları.

Yağmur ormanları tıp ve kozmetikte de birçok fayda sağlıyor

Amazon bölgesinde varlıklarını sürdüren pek çok canlı türü, ilaç, gıda ve başka ürünlerin üretimi açısından önemli. Bölgedeki on binden fazla bitki türü, tıp ve kozmetiğin yanı sıra haşaratla biyolojik mücadelede kullanılan maddeleri içeriyor.