Lenovo, reklam yazılımları bulunan laptoplar için 3.5 milyon dolar ceza ödeyecek

FERHAT AYDIN
Abone Ol

Dünyanın en önemli dizüstü bilgisayar üreticilerinden Lenovo, 2014 yılında ABD’de sattığı ve içinde reklam yazılımları bulunan laptoplar için 3.5 milyon dolar ceza ödemeyi kabul etti.

Federal Ticaret Komisyonu (Federal Trade Commission - FTC) geçtiğimiz günlerde bilgisayar üreticilerinin ABD’deki tüketicilere web sayfalarına reklam enjekte eden bilgisayar satmalarını durduracağını açıklamış ve bununla ilgili çalışmalar yürütüldüğünün sinyallerini vermişti.

Tüketici bilgisi olmadan bilgisayarlara kurulan bu yazılımın California’da bulunan bir reklam yazılım şirketi tarafından geliştirildiği iddia ediliyor. Federal Tüketici Komisyonu’nun (FTC) iddiasına göre Çin merkezli Lenovo'nun 2014 yılının Ağustos ayından itibaren sattığı laptoplarda yazılım programı vardı ve bundan tüketicinin haberi yoktu.

  • VisualDiscovery adındaki reklam yazılımını 2015 yılında kullanmayı bırakan Lenovo, Federal Ticaret Komisyonu ile anlaşmaya vardı. Lenovo, 2014 yılında ABD’de sattığı ve içinde reklam yazılımları bulunan laptoplar için 3.5 milyon dolar ceza ödemeyi kabul etti.

Lenovo, araştırma şirketi IDC’ye göre küresel pazarda dünyanın ikinci büyük PC üreticisi konumunda bulunuyor. Öyle ki Lenovo’nun 2016’daki geliri 43 milyar dolar olarak açıklanmıştı.

Lenovo, adını IBM’in kişisel bilgisayar bölümünü 2005 yılında 1,75 milyar dolara satın alarak adını ciddi manada duyurmuştu.

Kurulu yazılımla birlikte gelen bilgisayarların listesini yayınlayan Lenovo, bu listede markanın popüler ürünü ThinkPad’in olmadığını belirtti. Listeyi görüntülemek için buraya tıklamanız yeterli olacaktır.

FTC, bazı laptoplarda bu yazılımın hala bulunma ihtimalinin var olduğunu açıklaması üzerine Lenovo da web sitesinde Superfish yazılımını kaldırma talimatı yayınladı. Kaldırma talimatına ise burayatıklayarak ulaşabilirsiniz.

0. Peki VisualDiscovery adlı yazılım neler yapabiliyor?

Tüketiciden habersiz olarak bilgisayarlara yüklü halde gelen bu yazılım internet geçmişimizi takip ederek ziyaret ettiğimiz sitelere reklam yerleştiriyor. Ayrıca ödeme bilgilerimizden sosyal güvenlik numaramıza kadar birçok güvenlik bilgisi de yine bu yazılımla erişilebilir hale geliyor. 

Bu yazılım yüklü olduğu sistemde bir Proxy bağlantısı kuruyor. Zaman fark etmeksizin bir web sitesine bağlanıldığında da bu bağlantı üzerinden giriş yapmış olunuyor. Bu bağlantı da kullanıcıya içeriğe ve bazı sistem değişenlerine göre reklam gösteriyor.