Kuzey İrlanda'daki bombalı saldırı: Dört kişi gözaltına alındı

HABER MASASI
Abone Ol

Kuzey İrlanda Polis Teşkilatı, Londonderry kentinde Cumartesi akşamı düzenlenen bombalı saldırıyı Yeni İrlanda Cumhuriyet Ordusu (Yeni IRA) adlı örgütün gerçekleştirmiş olabileceğini söyledi. 'Yeni IRA örgütü neyi amaçlıyor?', 'Kuzey İrlanda sürecinde dönüm noktaları nelerdir?' sorularını cevaplandırdık.

Kuzey İrlanda'nın Londonderry kentinde cumartesi akşamı bomba yüklü bir araçla saldırı düzenlenmişti. Olayda ölen veya yaralanan olmadı. Çevreyi kordon altına alan polisin saldırı düzenlenmeden hemen önce ihbar aldığı belirtildi.

Patlama yerel saatle 20:15 civarında, mahkeme binası önünde meydana geldi. Bomba yüklenen aracın çalıntı olduğu sanılıyor.

Saldırıya ilişkin Kuzey İrlanda Polis Teşkilatı’ndan açıklama geldi. Polis teşkilatı bombalı saldırıyı Yeni İrlanda Cumhuriyet Ordusu (Yeni IRA) adlı örgütün gerçekleştirmiş olabileceğini söyledi.

Yeni IRA, adadaki barış görüşmelerinde silah bırakmayı reddeden IRA üyelerinin oluşturduğu bir örgüt. Başlangıçta Gerçek IRA adını alan örgüt, 2012'de adanın kuzeyindeki birkaç silahlı örgütle daha birleştikten sonra Yeni IRA adını almıştı.

  • Cumartesi akşamı düzenlenen saldırıda saat 18.00'de çalınan bir pizza dağıtım aracı kullanıldı. Kuzey İrlanda polisinin dağıttığı güvenlik kamerası görüntülerinde araba patlamadan 29 dakika önce bir grup gencin aracın yanından yürüyerek geçtiği görülüyor.

Kuzey İrlanda polisi, aracın bırakılmasından üç dakika sonra polise bir bombalı saldırı bilgisinin iletildiği, aracın tespit edildiği ve bölge boşaltılırken patlamanın gerçekleştiğini duyurdu.

Kuzey İrlanda Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Mark Hamilton, "Bu saldırı bu toplumun üyelerini öldürmek isteyenler tarafından yapılan ciddi bir girişimdir" dedi ve ekledi:

  • "Yeni IRA, Kuzey İrlanda'daki çoğu muhalif Cumhuriyetçi grup gibi küçük, halkı temsil etmeyen ve insanları istemedikleri bir yere doğru iten bir örgüttür."

Yeni IRA'nın adanın kuzeyindeki en büyük silahlı örgüt olduğuna inanılıyor.

Yeni IRA, Kuzey İrlanda’yı İrlanda’nın toprağı olarak görüyor

Kuzey İrlanda'yı İrlanda'nın toprağı olarak gören Katolik ulusalcılarla, Birleşik Krallık'ta kalmasını savunan Protestanlar arasında yaklaşık 30 yıl süren çatışmalarda 3 bin 600 kişi hayatını kaybetmişti.

1998'te İrlanda Cumhuriyeti ile Birleşik Krallık arasında imzalanan, Belfast Anlaşması veya Hayırlı Cuma Anlaşması olarak bilinen mütabakat silahları susturmuştu.

Kuzey İrlanda sürecinde dönüm noktaları

  • 16. yüzyıl başlarında adaya İngiliz ve İskoç yerleşimi başladı.
  • 1916’da kurulan IRA, İrlanda’nın bağımsızlık mücadelesini başlattı.
  • 1922’de adanın güneyinde İrlanda Cumhuriyeti kuruldu.
  • 20. Yüzyılın ikinci yarısındaki IRA ise birleşik bir İrlanda’ya ulaşmak amacıyla 1969’da kuruldu.
  • 1972’de Londonderry kentinde gösteri yapanlara ateş açılması sonucu 14 kişi öldü. Tarihe "Kanlı Pazar" olarak geçen bu olay çatışma sürecini şiddetlendirdi.
  • 1981’de Kuzey İrlandalı milletvekili Bobby Sand açlık grevinde öldü, cenazesine on binlerce kişi katıldı.
  • 1983’te Gerry Adams milletvekili seçildi.
  • Dönemin Başbakanı John Major’un çatışan taraflarla görüşme çağrısı üzerine IRA 1994’te ateşkes ilan etti. 1994, bu yüzden barış sürecinin başlangıcı olarak kabul edildi.
  • 1997’de Blair ve Adams Başbakanlık konutunda görüştü.
  • 1998’de Mübarek Cuma Anlaşması imzalandı.
  • IRA 2005’te silah bıraktı ve yaklaşık 3600 kişinin canını yitirdiği çatışma süreci resmen sona ermiş oldu.
  • 2007’de Kuzey İrlanda’da Katolikler ve Protestanlar arasında bir ortak hükümet kuruldu.