Kültür ve Turizm Bakanı duyurdu: Göbeklitepe yakınında 11 yeni tepe daha keşfedildi

HABER MASASI
Abone Ol

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, Göbeklitepe yakınında 11 yeni tepenin daha keşfedildiğini bildirdi. Ersoy, "12 tepe ile ilgili büyük bir çalışma var, tamamlanmak üzere, eylül ayında tanıtımını yapacağız" diye konuştu.

GZT, Mısır piramitlerinden 7 bin 500 yıl önce inşa edilen gizemli mekanda: Göbeklitepe VLOG
Gzt Seyahat Editörleri Ravya Omer ve Recep Tayyip Çelik, keşfiyle dünya tarihinin yeniden yazılmasını sağlayan Göbeklitepe'yi ziyaret etti. Şanlıurfa'da bulunan Göbeklitepe, dünyanın bilinen en eski kült yapılar topluluğu olma özelliği taşıyor. 12 bin yıllık bir geçmişi olduğu düşünülen Göpeklitepe'yi gezen seyahat editörlerimiz, deneyimlerini GZT takipçileri için paylaştı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Göbeklitepe çevresindeki 100 kilometrelik bir hat üzerinde 11 tane daha nokta tepemiz var. Buradan detayını ilk kez vermiş olacağız ve artık 12 tepe diyeceğiz. 12 tepe ile ilgili büyük bir çalışma var, tamamlanmak üzere, eylül ayında tanıtımını yapacağız" dedi.

Bakan Ersoy, beraberinde Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile GAP Bölgesi Turizm Tanıtım ve Markalaşma Projesi kapsamındaki "Mezopotamya" markasının tanıtımı için geldiği Şanlıurfa'da, gazetecilere açıklamada bulundu.

Kentte bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Ersoy, Türkiye'nin turizm değerinin ve potansiyelinin daha iyi anlaşılabilmesi için gayret gösterdiklerini belirtti.

Türkiye Turizmini Tanıtma ve Geliştirme Ajansı'nı 2019 yılında kurduklarını hatırlatan Ersoy, "Ajansın asıl işi, Türkiye'nin tüm turizm değerlerini dünyaya tanıtmaktır. Ajans ile ana hedefimiz 2023 yılına kadar Türkiye'de turizmi 81 vilayetimize yaymak istiyoruz. Türkiye'nin her noktasında turizm potansiyeli var. Doğru bir tanıtım ile bu potansiyeli ortaya çıkarıp farkındalığını da sağlayarak yaymamız gerekiyor" diye konuştu.

Uygarlık tarihini değiştiren yer: Göbeklitepe
12 bin yıl önce, en eski zannettiğimiz çanak çömleklerin bile henüz yapılmadığı dönemlerde avcı-toplayıcı gruplar tarafından inşa edildi. Kimilerine göre dünyanın ilk tapınağı, kimilerine göre ise yalnızca şölenlerin yapıldığı bir toplanma alanı. Göbeklitepe, bulunduğu günden beri gizemini korumaya devam ediyor. Neolitik dönemin başlarında yaşamış insanların devasa boyuttaki taşları nasıl taşıdığı ve bölgeyi ne amaçla kullandığı hala bilinmiyor. Dikilitaşların üzerindeki motifler ise bize binlerce yıl öncesi ile ilgili bazı bilgiler veriyor. Tarihin sıfır noktası Göbeklitepe'yi anlattık.

"Göbeklitepe dünyada çok popüler bir yer haline gelecek"

UNESCO Dünya Miras Listesi'nde bulunan Göbeklitepe'nin civarında birtakım önemli merkezleri daha keşfettiklerini aktaran Ersoy, şöyle devam etti:

"Aslında artık Göbeklitepe, Göbeklitepe ile sınırlı değil. Göbeklitepe çevresindeki 100 kilometrelik bir hat üzerinde 11 tane daha nokta tepemiz var. Buradan detayını ilk kez vermiş olacağız ve artık 12 tepe diyeceğiz. 12 tepe ile ilgili büyük bir çalışma var, tamamlanmak üzere, eylül ayında tanıtımını yapacağız. Dünyanın birçok üniversitesiyle, arkeoloji konusunda uzmanlaşmış kazı başkanlarıyla da iş birliği yaparak 12 tepeyi dünya lansmanı şeklinde sunacağız"

Göbeklitepe'nin dünyada çok popüler bir yer haline geleceğini dile getiren Bakan Ersoy, "Hatta Güneydoğu'nun Piramitleri diyebiliriz buna. Lansman yapıldıktan sonra çok fazla ses getirecek, Türkiye'nin eşi benzeri olmayan bir hazinesi olarak düşünüyoruz" diye konuştu.

Bakan Ersoy, Türkiye Turizmini Tanıtma ve Geliştirme Ajansı'nın, bölgelerdeki kalkınma ajanslarıyla da koordineli çalıştığını vurgulayarak, tanıtım noktasında ülke genelindeki belediyelerle de iş birliği yaptıklarını anlattı.