Kovid-19 salgınında tedavi için antikor çözüm olabilir mi?

HİKMET YALÇINKAYA
Abone Ol

Dünyanın son günlerdeki en önemli gündem maddesi haline gelen yeni tip koronavirüs Kovid-19 salgınında iyileşenlerin sayısı 250 bini aşmış olsa da virüse karşı etkin bir tedavi yöntemi henüz bulunmuyor.

Antikor tedavi bugünlerde dikkati çeken bir yöntem olarak karşımıza çıkarken GZT'nin ulaştığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara konuya ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

Antikor, hastalığı geçiren kişilerden kan alındıktan sonra elde ediliyor. Şu an için laboratuvarda üretilmesi mümkün değil. Antikor salgını durdurmaktan ziyade ağır olan hastaların bir miktar iyileşmesini sağlıyor.

Virüslerin neden olduğu enfeksiyonların tedavisinde genel olarak iki yol izleniyor. İlkinde virüslerin çoğalmalarını önleyecek haplar, ikincisinde ise vücudun hastalığa neden olan organizmalara karşı silah olarak kullandığı antikorlar.

Bilim insanlarına göre küresel salgın haline gelen Kovid-19'un tedavisinde mevcut ilaçların yüzde 99’u tedavide başarısız oluyor.
  • Bugünlerde çok sık duyduğumuz ve yeni tip koronavirüs tedavisinde öne çıkan antrikoru Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara'ya sorduk.

Kovid-19 salgınında tedavi için Antikor çözüm olabilir mi?

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara

Binlerce kişinin ölümüne neden olan yeni tip koronavirüs Kovid-19'un tedavisi için tüm ülkeler yöntem geliştirmeye çalışırken daha önce viral virüslerde tedaviye yanıt veren ilaçlar da kullanılıyor.

Konuya ilişkin ulaştığımız Bilim Kurulu Üyesi Ateş Kara, antikorun tedavide yanıt olabileceğini belirtti. İlk verilerde de bir miktar etkili olduğunun altını çizen Kara, "Şu an çok çok etkili bir tedavi olmadığı için bu etkinlikte bizim açımızdan ümit verici." dedi.

Antikor nasıl elde edilir?

Kara antikorun elde edilmesine ilişkin, "Antikoru elde etmenin en kolay yolu aslında plazma ve serum dediğimiz, hasta olan kişilerin iyileştikten sonra belirli bir zaman geçirmelerinin ardından, onlardan alınan kandan hastalığa karşı antikorun elde edilmesidir." ifadelerini kullandı.

Dünya genelinde Kovid-19 bulaşan kişi sayısı 1 milyon 118 bini geçti
Lügat

Yan etkileri var mı?

İnsan kaynaklı olduğu için yan etkisin olabileceğini söyleyen Prof. Dr. Ateş Kara, "Hastalığı geçiren herhangi birinin iyileşmesinden sonra bu örnek alınıyor, eğer o kişinin altta yatan başka bir hastalığı varsa ki böyle bir ihtimal var. Onun için de testler yapılıyor, o testlerin bütün sonuçlarının iyi çıkması lazım. Hepatit B'nin olmaması, Hepatit C'nin olmaması veya bel soğukluğunun olmaması gerekiyor. Hastalığa karşı bunun gibi yaklaşık 16 tane test yapılıyor. Onların hepsinin negatif olması gerekiyor. Bu testler negatif çıkarsa anca o kan kullanılabiliyor. Çok nadiren nasıl ki bir kişi kan aldığında reaksiyon verebiliyorsa plazmaya da bir reaksiyon verme ihtimali var. Fakat bunlar çok nadir olan şeyler. Normalde kan verilen bir kişinin vücudunun o kana verdiği cevap gibi nadir ama olabilecek bir şey." şeklinde konuştu.

Salgın nedeniyle maske takan bir kişi böyle görüntülenmişti.

Laboratuvarda antikor üretilmesi mümkün mü?

Antikorun laboratuvarda üretilmesine ilişkin sorumuza Ateş Kara şöyle yanıt verdi:

"İnsanda hastalığı geçiren bir kişiden alındığı zaman orada antikor olduğunu biliyoruz ama o antikorun hangisidir en çok işe yarayanı bilmiyoruz. Çünkü birden fazla antikor yanıtı var. Sadece tek değil. En çok işe yarayan hangisi veya en fazla avantaj sağlayan hangisidir bugün için bilinmiyor. Biraz zaman geçtikçe belli olacak. O zaman laboratuvarda üretilmesi söz konusu olabilir. Ama bugün için henüz öyle bir noktaya gelmedik."

Antikor nasıl oluşturuluyor?

Herkesin merak ettiği 'antikor nasıl oluşturuluyor?' sorusunu da yanıtlayan Ateş Kara, antikorun hastalığı geçirerek iyileşen kişilerden alınan kanlarla elde edilen organlar olduğuna işaret etti.

Ebola gibi virüslerin tedavisinde kullanılan ilaçlar şu an kullanılıyor mu?

Bilim insanlarına göre virüsün tedavisinde kullanılan potansiyel ilaçların yüzde 99’unun tedavide başarısız olduğu iddia edilmişti. Prof. Dr. Ateş Kara ise; Çin'de kullanıldıktan sonra tedavide başarılı olan ilaçların olduğuna, Türkiye'de de o ilaçlarla tedavilerin devam ettiğine dikkati çekti.

Tek kullanımlık maske nasıl kullanılır?
Lügat

Yeterli antikorların üretilmesi salgını durdurur mu?

Yeterli miktarda antikorun üretilmesinin şu an için salgının önüne geçemeyeceğini söyleyen Kara, sözlerini şöyle tamamladı: "Antikor salgını durdurmaktan ziyade ağır hasta olan bir kişinin bir miktar iyileşmesini sağlar".

İnsanları öldürebilen virüslerden yarasalar neden etkilenmiyor?
Jurnal.ist