Koronavirüsün bir etkisi daha ortaya çıktı: Böbrekleri vuruyor

HABER MASASI
Abone Ol

İngiltere’de tıbbi patoloji uzmanı olarak çalışan Dr. İsmail Bulut, koronavirüsün vücuda bir olumsuz etkisine daha dikkati çekti. Bulut, COVID-19 öncesi böbrek ve kalp - damar hastalığı olan kişilerin iyileştikten sonra diyalize ihtiyaç duyabildiğini söyledi.

İgiltere'de 20 yılı aşkın süredir patoloji uzmanlığı yapan Dr. İsmail Bulut, virüs nedeniyle bazı böbreklerin fonksiyonlarını yitirdiğine dikkati çekti.

"Böbreklerin temel fonksiyonunu yerine getirmesini engelliyor"

  • Bulut, "Daha çok kronik böbrek rahatsızlığı, diyabet, lupus, nefrit gibi hastalığı olan kişilerde görülen diyaliz ihtiyacının temelinde iltihaplanma olabilir. Koronavirüs nedeniyle bağışıklık sistemini dosttan düşmana dönüştüren sitokin fırtınası, böbreklerin temel fonksiyonlarını yerine getirmesini sağlayan hücrelerde kayıplar yaşanmasına neden oluyor. Bu da diyaliz ihtiyacını ortaya çıkarabilir" diye konuştu.

Dr. İsmail Bulut

"Diyalize giren hasta sayısı arttı"

Londra’daki Royal London Üniversite Hastanesi’de çalışan Dr. Bulut, pandemiden sonra böbrek ünitesine çok sayıda hasta geldiğini belirterek, diyalize giren hasta sayısında artış gözlendiğini ifade etti.

Biyopsisi yapılan iki hasta bulgularına dikkat çeken Bulut, “Hastaların böbreklerindeki hasarın boyutu kalıcı ve böbrekler iflas etmiş durumdaydı. Fakat bu iki hastanın geçmişinde diyabet ve yüksek tansiyon da mevcuttu” diye konuştu.

"Kalıcı hasar böbrek hastalığı olanlarda görülüyor"

Kronik böbrek, akciğer, kalp ve damar hastalığı olanlar ile bağışıklık sistemi baskılanan kanser hastaları ve organ nakli olan kişilerin salgından çok daha fazla etkilendiğine işaret eden Bulut, “Bizim gözlemlerimize göre kalıcı hasar genellikle önceden böbrek hastalığı olanlarda görmek mümkün” dedi.

Kaynak: Yeni Şafak