Koronavirüsle ilgili yeni bir tez daha: Yüzeylerden bulaşmıyor

HABER MASASI
Abone Ol

Kaliforniya Üniversitesi Tıp Profesörü Monica Gandhi, koronavirüsün kapı kolları ve ışık düğmeleri gibi dokunaklı yüzeylerden yayılmadığını söyledi. Gandhi, "Artık virüsün yayılmasının yüzeylere ve gözünüze dokunmanızdan kaynaklanmadığını biliyoruz. Virüse yakalanmanın en kolay yolu havadaki damlacıklar" dedi.

Koronavirüs pandemisinin başından beri halk sağlığı uzmanları, enfekte olma riskinin azaltılması için el yıkamanın ve yüzeyleri temiz tutmanın önemini vurguluyor.

Ancak salgın yayıldıkça ve mevcut verilere yenileri eklenince bazı bilim insanları, el hijyenine odaklanmanın önemini sorgulamaya başladı. Bu uzmanlara göre kapı kolları gibi sık kullanılan yüzeyler, salgın önlemleri açısından o kadar da önemli olmayabilir.

"Bulaşta en kolay yol havadaki damlacıklar"

San Francisco'daki Kaliforniya Üniversitesi'nden tıp profesörü Monica Gandhi, ABD merkezli bilim yayını Nautilus'a konuştu ve konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Gandhi'nin virüse yakalanmanın en kolay yolunun havadaki damlacıklar olduğunu söylemesi tartışmayı yeniden alevlendirdi.

"Virüs yüzeylerden bulaşmıyor" diyen Gandhi, sözlerini şöyle sürdürdü: Artık virüsün yayılmasının yüzeylere ve gözünüze dokunmanızdan kaynaklanmadığını biliyoruz. Çoğu vakada kişiler farkında olmadan, burnundan ve ağzından virüs yayan birilerine yaklaştığı için enfekte oluyor.

"Virüsün cansız yüzeylerden bulaşma ihtimali çok düşük"

Üstelik Gandhi, bu yorumlarında yalnız da değil. Gandhi'nin açıklamalarından hemen önce New Jersey'deki Rutgers Üniversitesi'nden mikrobiyoloji profesörü Emanuel Goldman, Lancet dergisinde bir makale yayımladı. Bilim insanı bu makalesinde virüsün yüzeylerde günlerce hayatta kalabileceğine yönelik çalışmaların önemini sorguladı. Makalede şu ifadeler kullanıldı: Benim fikrime göre virüsün cansız yüzeylerden bulaşma ihtimali çok düşük. Ancak enfekte bir kişinin öksürdüğü veya hapşırdığı bir yüzeye, öksürük veya hapşırıktan hemen sonra (bir iki saat içinde) dokunursanız risk yüksek.

Kaynak: Independent Türkçe