Koronavirüs tedavisinde antibiyotikler hiçbir işe yaramıyor

YASEMİN ŞEVVAL ÇAĞLAYAN
Abone Ol

Türkiye'de ilk koronavirüs vakasının görülmesinin ardından gözler tedavinin nasıl yürütüldüğüne çevrildi. Ülkemizde sık yapılan bir hata viral hastalıklarda antibiyotik kullanmak. Yani viral bir hastalık olan koronavirüste antibiyotik kullanmak hiçbir işe yaramıyor.

Viral hastalıkları antibiyotiklerle iyileştirmeye çalışmak maalesef oldukça yaygın bir hata. Örneğin antibiyotikler koronavirüs tedavisinde işe yaramıyor ve dolayısıyla kullanılmıyor.

Koronavirüs diğer soğuk algınlığı ve grip enfeksiyonları gibi "viral bir hastalık" yani virüs yoluyla bulaşıyor. Antibiyotikler ise bakteri yoluyla bulaşan, yani bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde kullanılıyor. Bu yüzden koronavirüsün tedavisinde antibiyotik hiçbir işe yaramıyor.

Öte yandan Dünya Sağlık Örgütünün yaptığı açıklamaya göre, koronavirüs şüphesiyle tedavi alınan hastalara hekimler tarafından antibiyotik verilebiliyor. Bunun sebebi ise en azından hastadaki bakteriyel enfeksiyon riskini ortadan kaldırmak ve bağışıklı sisteminin sadece virüse yönelmesini sağlamak. Koenfeksiyon durumlarında, hekimler tedaviye antibiyotikleri de dahil edebiliyor.

Koenfeksiyon nedir?

  • Koenfeksiyon, birden fazla patojen (hastalığa neden olan organizma ve maddeler; virüs, bakteri veya mantar olabilir) türün dahil olduğu enfeksiyonlara verilen addır.

Yani koronavirüs şüphesiyle hastanede tedavi altına alınırsanız ve hekiminiz antibiyotik tedavisine başlarsa, yapmanız gereken şey hekiminize güvenmek ve bilgi edinme hakkınızın saklı olduğunu unutmamak. Aynı zamanda göz önünde bulundurulması gereken diğer bir detay ise böyle bir tedaviye maruz kalmış olmanız, viral hastalıklarda antibiyotik kullanılmadığı gerçeğini değiştirmiyor.

Ayrıca, koronavirüsün şu an bilinen bir ilacı bulunmuyor. Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara yaptığı açıklamada, "Yeni koronavirüse karşı etkili, çok etkili, çok başarılı sonuç alıcı bir ilaç var mı derseniz, şu anda öyle bir ilacımız yok. Çin'de denene ve diğer ülkelerde denenen ilaçlar var. Erken dönemde biz Türkiye olarak da teminini sağladık. Gerektiğinde kullanılabilir olmasını sağladık. Bu ilaçların etkisinin sınırlı olduğunu biliyoruz. Hangi durumda kime verileceği konusunda protokollerimiz var." dedi.

Hekim onayı olmadan antibiyotik kullanılmamalı

Diğer taraftan gereksiz yere antibiyotik kullanmak vücutta büyük tahribatlara yol açıyor. Antibiyotiker vücuttan karaciğer ve böbrekler yoluyla atıldığı için en çok bu organlara zarar veriyor.

Uzmanlar, yüksek ateşi, gereksiz antibiyotik kullanımına neden olan sebeplerin başında gösteriyor ve antibiyotiklerin ateş düşürücü olmadığının altını çiziyor.

Ülkemizde reçetesiz satışı yasaklanmış antibiyotikleri hekim onay olmadan kullanmamak ve koronavirüs salgınında bu ilaçların hiçbir işe yaramadığını unutmamak gerekiyor. Yeni tip koronavirüs salgınından korunmanın en etkili yolu kişisel hijyen ve temizlikten geçiyor. Bunun en temel yolu ise elleri sık sık ve detaylı bir biçimde yıkamak.

Bilim Kurulu Üyesinden, koronavirüslü hastayla ilgili yeni açıklama
Jurnal.ist

Koronavirüse karşı '14 gün kuralı' nedir, evde nelere dikkat edilmeli?
Lügat

Prof. Dr. Aşkın: Koronanın korkusu kendisinden daha çok bulaşıcı
Jurnal.ist

Türkiye'de görülen koronavirüsle ilgili ilk açıklama: Salgın değil, tek bir örnek
Jurnal.ist

Bakanlık fahiş fiyatlara karşı uyardı: İhbar edin
Jurnal.ist

Koronavirüs tedavisinde hangi ilaçlar kullanılıyor?
Jurnal.ist

Koronavirüse karşı bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilir?
Jurnal.ist

'Ellerinizi sık sık yıkayın' mikropları yatağa taşımayın
Jurnal.ist

Koronavirüsten korunmanın 10 yolu
Jurnal.ist