Koronavirüs ‘dünya ekonomisini’ nasıl etkiledi?

HABER MASASI
Abone Ol

Dünya’da yaşanan koronavirüs salgını nedeniyle ortaya çıkan en önemli tablolardan biri de dünya ekonomisindeki çöküş. Dünyanın dört bir tarafında restoranlar, mağazalar, hava yolları ve fabrikaların kapanması ile ekonomistler küresel durgunluğun artık yaklaşan bir tehdit olmadığını, aksine yaklaştığı konusunda uyarılarda bulunuyor.

Koronavirüsle beraber tüm dünya ekonomik bir mücadeleyle başbaşa kaldı. Özellikle Çin ekonomisine darbe vuran bu durumun Avrupa ve ABD’yi de çok kötü etkileyeceği düşünülüyor.

Piyasalarda küresel daralmalar başladı

CNN Business’ın haberine göre; Çin'in geçtiğimiz günlerde açıkladığı korkunç ekonomik veriler, ülkenin Ocak ve Şubat aylarında koronavirüs salgını nedeniyle sarsıldığını gösteriyor. Dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin yakın zamanda iyileşecek gibi görünmüyor.

Uzmanlar, piyasalarındaki erime ile giderek küresel bir daralmanın başladığını söylüyor

Uzmanlar, Avrupa ve Kuzey Amerika'daki hükümetler ve merkez bankalarının, salgını kontrol etmeye çalışmak için sert tedbirler peşinde koştuğunu ve finansal piyasalardaki erime ile giderek küresel bir daralmanın başladığını söylüyor.

Federal Rezerv Kurulu eski araştırma ve istatistik başkanı David Wilcox, CNN Business'a verdiği demeçte, "10 gün önce, küresel ekonominin durgunluğa girme sürecinde olup olmadığına dair meşru bir belirsizlik vardı. 10 gün sonra, böyle bir soru yok" dedi.

Çin’deki hasar daha da artacak

Geçtiğimiz hafta, yeni koronavirüs vakalarının sayısı 175.000'in üzerine çıkmasıyla ülkelerin önlemlerini artırıp sokağa çıkma yasağı ve halka açık yerleri kapatma kararıyla ekonomide üzücü değişiklikler görüldü. Ciddi bir ekonomik şokla karşı karşıya bırakan bu girişimlerin Çin'deki hasarın büyüklüğünü gittikçe daha da arttıracağı yönünde görüşler var.

Koronavirüsle başlayan ekonomik düşüşün hasarı Çin'de daha da artacak

Koronavirüsle başlayan ve devam eden çöküş, yılın ilk iki ayında Çin ekonomisinin her sektörünü etkiledi. Ulusal İstatistik Bürosu'na göre, perakende satışlar Ocak ve Şubat aylarında 2019 yılına göre % 20,5 düştü, sanayi üretimi % 13,5 düştü ve sabit kıymet yatırımı yaklaşık % 25 düştü. Sanayi üretimindeki düşüş, kayıtlardaki en keskin daralma oldu.

Hızlı değişen ortam

Oxford Economics'teki küresel makro araştırma direktörü Ben May, "Çin'deki ekonomik kilitlenmelerin etkisini görüyoruz" dedi.

ABD ve Avrupa'nın durumu hızla kötüleşmeye devam ediyor

Çin yaşadığı ekonomik sorundan çıkmaya çalışırken, Avrupa ve ABD'deki durum hızla kötüleşiyor. Şu anda salgının merkez üssü olan İtalya'nın 24.000'den fazla vakası var. İspanya'da en az 9.000 kişi var ve Birleşik Devletler 4.000'den fazla vaka bildirdi.

Amerika ekonomisi düşüşte

Goldman Sachs Pazar günü, harcamalarda, tedarik zinciri aksamalarında ve yerel karantinaların etkisinde bir düşüşe değinerek ABD GSYİH'sına bakışını düşürdü.

Amerika ekonomisinin Nisan ve Haziran arasında % 5 küçüleceğini düşünülüyor

Yatırım bankası, Ocak ve Mart arasındaki % 0 büyümenin ardından Amerika ekonomisinin Nisan ve Haziran arasında % 5 küçüleceğini düşünüyor.

Koronavirüs Avrupa'nın tamamına yayıldı: Karadağ'da da ilk vaka görüldü
Jurnal.ist

Koronavirüs bulaşan 80 binden fazla kişi iyileşti: Türkiye'de ve dünyada son durum ne?
Jurnal.ist