Koronavirüs aşısında hibrit model: 3. doz üzerine çalışılacak
Koronavirüs aşılarının etkinliğinin artırılması ve toplumsal bağışıklığın hızla kazanılması kapsamında 'hibrit aşılama' yöntemi üzerine çalışmalar başlatılacak. İlk iki dozun üzerinden 6 ayın geçmesinin ardından 3. doz olarak rastgele biçimde gönüllüler Sinovac, BioNTech veya yerli aşı olacak.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Haziran ayının sonunda aşılamada 20 yaşa kadar inileceğini açıkladı. Koca, 3. doz aşılamanın hibrit modelle olması üzerinde durduklarını belirterek, ilk etapta gönüllü gruplarda uygulamanın başlayacağını söyledi. Koca, aşı tedarik sürecindeki son durumdan şöyle bahsetti:
Sosyal Medya: AŞI GRUPLARINDA SON VİRAJ
"Bu ay için planlanan 30 milyon doz BioNTech aşısının yaklaşık yarısı teslim edildi, tedarik süreci planlandığı gibi ilerliyor. Bugün itibarıyla 3.5 milyon doz Sinovac aşısının da Türkiye'ye gelmesini bekleniyor. Çin'den izin çıkan aşının yeni partisinin toplamda 14.5 milyon doza ulaşması öngörülüyor. Bu sayede, Sinovac aşısı olmayı bekleyenlerin taleplerinin karşılanması hedeflendi."
3. doz çalışması yapılacak
Sabah'ın haberine göre, sonbaharla birlikte, ilk aşıların üstünden en az 6 ay geçtikten sonra,3. doz aşıda etkinlik ve koruyuculuk tespiti için gönüllülerden başlanarak yeni bir yol izlenecek.
Nasıl olacak?
- İlk 2 dozu Sinovac aşısı olan bir gruba yine Sinovac, bir diğer gruba BioNTech, diğer gruba da yerli aşı yapılacak.
- Aynı şekilde ilk 2 dozda BioNTech tercih edenler içinden gönüllü bir gruba da 3. dozda Sinovac, BioNTech ve yerli aşı vurulacak. Böylece 3. dozda hangi hibrit modelle en yüksek koruyuculuk sağlandığı dikkate alınarak yaygın ve yoğun uygulamaya geçilecek.
Nüfusun yüzde 60'ı aşılanmalı
Sosyal Medya: Dijital aşı sertifikası hakkında ne biliyoruz?
Toplumsal bağışıklığın oluşması için nüfusun en az yüzde 60'ının aşılanması gerekiyor. Ancak yüzde 70 ve üstü oranda aşılamanın daha anlamlı olduğu kabul ediliyor. Bu nedenle koruyuculuk etkisi de dikkate alınarak geniş kitlelere tercihine bağlı olarak ilk doz BioNTech aşısı yapılması ve toplumsal bağışıklığın hızla artırılması düşünülüyor.