Konkordato danışmanlığı yapanların aylık geliri 8 bin TL’yi buluyor

HABER MASASI
Abone Ol

Borçlarını ödeyemeyip vadeye yaymaya çalışan birçok şirket konkordatoya giderken piyasada artan talebi gören, şirketlere danışmanlık yapan hukuk firmaları hizmet listesine konkordatoyu ekledi. Konkordato talep eden firmaların borçlarına göre aylık 2 bin ile 8 bin TL arasında değişen hizmet bedeli aldığı, toplamda 23 ay süren bir konkordato işleminin danışmanlık ücretinin de 184 bin TL'yi bulabildiği belirtiliyor.

Mali yapıları bozulduğu için borçlarını ödeyemeyip konkordatoya gitmek zorunda kalan birçok şirket bunun için belirli prosedürleri yerine getirmek ve danışmanlık hizmeti almak zorunda kalıyor.

Piyasada artan talebi gören bazı hukuk firmaları da bu alanda 'tam paket' danışmanlık hizmeti vermeye başladı.

Aylık 8 bin TL'ye kadar hizmet bedeli alınıyor

Dünya gazetesinden Selenay Yağcı'nın haberine göre, konkordato talep eden firmaların borçlarına göre aylık 2 bin ile 8 bin TL arasında değişen hizmet bedeli alınıyor. Toplamda 23 ay süren bir konkordato işleminin danışmanlık ücreti de 184 bin TL'yi bulabiliyor.

Danışmanlık şirketleri sadece konkordato başvurusu yapılması ve dosyanın duruşmalarının takibi değil aynı zamanda sürecin hukuki ve mali her aşamasının sonuna kadar takibini gerçekleştiriyor. Hatta alacaklılarla tek tek görüşüp, pazarlık bile yapıyorlar.

Danışmanlık hizmetlerinin nasıl işlediğini Dünya gazetesine anlatan Avukat Ali Oyanık, şunları kaydetti:

  • "Öncelikle şirketin mali analizini çıkarmaya yardımcı tüm evraklar, mali tablolar üzerinde inceleme yaparak borçlarını ve borçluları tespit ediliyor. Burada gizlilik esası var. Gizlilik anlaşması imzalanıyor. Sonra çözümlere bakılıyor, şirket ya da kişi isterse başvuru dosyası hazırlıyoruz. Konkordato toplamda 23 aylık bir süreç. Bu şirketin 23 ayda bütün borçlarını ödemesi anlamına gelmiyor. Borçlar vadelerine göre ödeniyor. Biz bu 23 aylık süreçte şirketin iyileşebileceğine dair verileri, çözümleri ana proje haline getirip, geçici komiserle paylaşıyoruz o da raporunu mahkeme ile paylaşıyor"

Sahte danışmanlar için uyarı

Danışmanlık alanı henüz çok yeni olduğu için avukatlık firmaları, sahte danışmanlık hizmetleri konusunda uyarıyor. Firmaların, danışmanlık firmalarına bilgilerini vermeden önce gizlilik anlaşması imzalamaları gerektiğinin de altı çiziliyor.

Konkordato nedir?

  • Borçlarını ödemek isteyen işletmelerin imdadına ise Konkordato yetişiyor. Birçok firmanın kurtuluş olarak gördüğü konkordato, ödemelerin bir süre ertelenerek maddi sıkıntılarını aşmasına yardımcı olmak demek. Böylece, yapılandırılan ödemelerin gerçekleştirilmesi ve borçlu olan şirketlerin hayatını devam ettirebilmesi amaçlanıyor. Borcunu ödeyemeyen ve iflasın eşiğinde olan her firma konkordatodan yararlanabiliyor.

Konkordatoya başvuru nasıl gerçekleşiyor?

İlk olarak işletmeyi kurtarmak için bir proje hazırlanıyor ve bu proje ticaret mahkemesine sunuluyor. Mahkeme projeyi yapılabilir bulduğu takdirde bir komiser atıyor ve şirketin alacaklılarla masaya oturup anlaşmasının önü açılmış oluyor.

Alacaklılar da konkordato başvurusunda bulunabiliyor

Finansal yapısı bozulan, fakat iyi niyetli ve dürüst işletmeleri korumayı amaçlayan konkordatoda maddi sıkıntı yaşayan firma başvuru yapabilirken, iflas talebinde bulunabilecek her alacaklı, gerekçeli bir dilekçeyle borçlu hakkında konkordato işlemlerinin başlatılmasını da talep edebiliyor.