Komisyoncular hedef gösterdi: 'Sofranın kralı' domatesin fiyatı neden arttı?

HİKMET YALÇINKAYA
Abone Ol

Kış mevsiminin yaklaşmasıyla fiyatında belirgin bir artış gözlenen domates, tarlada 3,60 TL'ye satılırken, markette 9 liraya alıcı buluyor. Aradaki fiyat farkının komisyonculardan kaynaklandığı iddia edilse de Mersin Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Münir Şen, sorumlunun komisyoncular değil marketlerin yüksek kar marjları olduğunu açıkladı.

Sofraların olmazsa olmazı domates, fiyatıyla tekrar gündeme oturdu. Domateste güzlük hasat başladı fakat üretici de tüketici de durumdan memnun görünmüyor. Tarlada 3,60 TL'ye satılan ürün, İstanbul'daki marketlerden sofraya kilogram fiyatı 8,90 TL'ye girebiliyor.

"Fiyat artışının sebebi: Marketler"

Tarladan sofraya giden süreçte yüksek fiyat farklarının ise komisyoncular tarafından oluşturulduğu iddia ediliyordu. Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Münir Şen, fiyat artışındaki sorumlunun yüzde 4-8 komisyon ile çalışan komisyoncular değil, marketlerin yüksek kar marjlarının olduğunu söyledi.

Güzlük hasadın başladığı Mersin'de domatesin kilogramı tarlada 3,60 TL'ye satılıyor.

Mersin'de güzlük hasat başladı

Mersin'de hasadı başlayan domates 3,60 TL'ye satılırken, İstanbul'daki marketlerden 1 kilogram domates satın almak için ödemeniz gereken rakam 8,90 TL.

Komisyoncuların oranı 4-8 arasında

Hükümetin yasa ile belirlediği rakamların dışına çıkamayacaklarının altını çizen Şen, "Devletimizin bizlere verdiği yüzde 4 ve yüzde 8 komisyonla bu işi yapıyoruz. Ürün pahalılığının halden kaynaklanması mümkün değil. Biz üreticinin adına satış yapıyoruz. Sattığımız fiyat üzerinden yüzde 4-8 komisyonumuzu kestikten sonra kalan ücreti üreticinin hesabına yatırıyoruz. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası ne kadar önemliyse, haller de ülkemiz için o kadar önemlidir. Gündemi sürekli meşgul eden fiyat istikrarsızlığının kaynağı hallerin güçsüz kılınmasından dolayıdır" dedi.

Komisyoncular, devletin belirlediği oranda yüzde 4 ila 8 arasında çalışıyor.

Yeni Hal Yasası geliyor

Yakın zamanda çıkması beklenen Yeni Hal Yasası'na da değinen Şen, "Yeni hal yasasıyla inşallah haller güçlü kılınır, marketler denetlenir, pazar yerleri denetlenir. Bunların birinci muhatabı, nihai tüketici perakendeciye görüştüğü için manava, pazara, markete gidiyor halcileri suçluyor. Bunun böyle olmadığını aslında herkes biliyor ama kamuoyunda yeterince yer alamadığımız için maalesef nihai tüketicinin gözünde suçlu olan komisyoncular. Bizler olmasak daha yüksek fiyatlara ürün tüketmek zorunda kalacak. Çünkü haller borsadır, arz-talep dengesinin çakışması ile doğru fiyat ortaya çıkıyor" diye konuştu.

Zam Dosyası: Etiketleri kim değiştirdi?
Gündem

Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Münir Şen, gazetecilere konuştu.

Marketlerin kar marjı

Türkiye'nin dört bir yanında piyasayı takip ettiklerini dile getiren Şen, marketlerin kar marjının denetlenmesi tavsiyesinde bulunarak sözlerini şöyle tamamladı:

"Türkiye genelinde binlerce şubesi bulunan bir süpermarketin fiyat tablosunda inceleme yaptığımız da avokadonun alış fiyatı 2,50 TL, satış fiyatı 19,90 TL. Arada uçurum var. Bu fiyat artışını halde aramaya gerek yok. Buradan ilgili makamlara seslenmek istiyorum; Komisyonumuzu yüzde 4-8 arasında belirleyen ilgili makamlar, marketlerin de alış faturasının üzerinden kar marjının belirlenmesi ve üzerinde satış yapmamaları gerekiyor ki fiyat istikrarı sağlansın."

Oturduğunuz yerden 7 adımda taptaze domates yetiştirmenin püf noktası
Gündem