Kolay, hızlı ve doyurucu: 13 farklı makarna çeşidi

AYBİLGE GÜNÖNÜ ÖZGÜR
Abone Ol

Her coğrafyada farklı bir çeşidi popüler olmayı başarsa da, sizler için bugün makarnanın 13 ayrı çeşidini tanıtmak istiyoruz.

Makarna, irmik veya una yumurta karıştırılarak hazırlanmış türlü biçimlerdeki kuru hamur ve bu hamurdan yapılan yemek. Türkçeye İtalyanca maccherone sözcüğünden geçmiştir. Makarna üretimi için buğday irmik haline getirilir, suyla karıştırılır ve şekil verilir. Makarna üretiminde kullanılan durum buğdayı, ekmeklik buğdaydan çok farklıdır. Protein ve B vitamini oranı daha yüksektir. Makarna kompleks karbonhidrat grubundan olduğu için metabolizmada çabucak parçalanarak hızlı bir şekilde enerjiye dönüşür. Makarnanın kolayca hazmedilen bir besin olmasının da nedeni budur.





0.

1298 yılında Genua Hapishanesi'nde kayıt edilen ve ancak 15. yüzyılda, kitap baskı tekniğinin bulunuşundan sonra yayınlanan Seyahat Raporu'nda Marco Polo'nun makarna üretimini Çin'de gördüğü ve ondan sonra İtalya' ya getirerek, İtalyanlar'ın ağzına layık hale soktuğu bilgisi, bir hikayenin ötesine gitmiyor. Aynı tarihlerde İtalya'nın güneyinde senelerden beri Maccheroni yenmekteydi. O tarihte İtalya'da Maccheroni, şekline bakılmaksızın makarna için kullanılan isimdi.




0.

İtalyanlar'dan daha önce sert buğdayı bilen Araplar'ın ise ince açılmış hamur yuvarlaklarını pişirdikleri bugünde şüphe götürmemektedir. Ayrıca Araplar'ın hamur parçalarını çubuk üzerine dolayarak güneşte kuruttukları ve böylelikle dayanıklı bir ürüne çevirdikleri söylenmektedir. Acaba Makaroni' nin içindeki delik böyle mi oluşmuştur? Şu anda Roma'da bulunan Makarna Müze'sindeki belgeler de makarnanın nereden geldiğine tam olarak açıklık kazandıramamaktadır.



0.

Makarna 20. yüzyılın sonuna kadar asil değildi. Napoli'nin Lazzaronilerı (hırsız ve işe yaramayan birtakım insanlar) çoğunlukla makarna ile karınlarını doyururlardı. Show etkisi herhalde 16. yüzyıla kadar yani çatalın bulunuşuna kadar, uzun makarnaların ellerle yenmesinden kaynaklanmaktadır. Uzun makarnalar ele alınır, baş hafif geriye yatırılarak makarnalar ağza kaydırılır ve bazen de çiğnemeden yutulurdu. Bu artistik numara Güneyliler'in işine geliyordu, pizzayı ısırmak bunun yanında çok basit bir şeydi bununla hiç kimseye hava atılamazdı.

0. Tagliatelle

Uzun ve düz makarna çeşididir. Et soslarıyla uygundur.

0. Penne

Domates, sebze veya et sosları için uygundur. Kısa geniş ve düz makarna çeşididir.

0. Fettuccine

Eni geniş çubuk makarna. Genelde krema sosu ile kullanılır.

0. Fusilli

Burgu makarnadır, et ve domates sosu ile çok leziz olur.

0. Lasagne

Kare ve dikdörtgen şeklinde, içine sebze ve et malzemeleri eklenerek yapılan makarna çeşididir.

0. Macaroni

Boru şeklindedir. Fırın makarna ve makarna salataları mükemmel olur.

0. Farfalle

Kurdele ya da kelebek şeklindedir. Krema sosları bu makarnada mükemmel uyum sağlar.

0. Orecchiette

Deniz kabuğu şeklindedir. Sebze ve krema sosu ile uyumludur.

0. Spaghetti

İnce uzun makarna çeşididir. Domates sos ve tüm soslar ile kullanılabilir.

0. Ravioli

Genellikle minik kare şeklinde olur. İçine peynir, sebze ve et doldurulur.

0. Tortellini

Görünüm olarak mantıya benzer. Sebze, peynir ve et parçaları içine doldurulur.

0. Linguine

Fettuccine'den ince spaghetti'den kalındır. Her sosa çok yakılır özellikle de deniz mahsülü sosları ile çok uyumludur.

0. Gnocchi

Patates, beyaz un ve yumurta. El yapımıdır. Domates sos ile uyum sağlar.