Kitapçı raflarından beyaz perdeye taşınmış popüler kültür hikayeleri

HÜSNA KÖŞGER
Abone Ol

Hayal gücümüzde tasvir ettiğimiz karakterler ve duygular artık bir başka hayal gücünün yansıması olarak bizlere sunuluyor.

Kitaplar bizlerin en değerli dostudur kuşkusuz. Canımız sıkıldığında, herkesten uzaklaşıp farklı bir dünyada hayat bulmak istediğimiz de ilk işimiz, rafında özenle koruduğumuz o kıymetli sessiz dosta sarılmak olur.

Fakat artık bu pek de mümkün değil. Özellikle günümüz popüler kültür sirkülasyonunda, eski ya da yeni fark etmeksizin bütün hikayeler kendilerine beyaz perdede yer buluyor.

İyi yazarların kalemlerinden çıkmış, her okuyucu da farklı hisler barındırabilmiş bu hikayeler, bir yönetmenin kendi izdüşümünden seyirciye aktarılıyor. Bunu önlemek mümkün olmasa da, değerli hikayelerin maneviyatını korumak mümkün.

Bu içeriğimiz de sizlere; son on yıl içerisinde beyaz perdeye aktarılmış olan popüler kültür hikayelerini derledik. Eminiz sizlerin de görünce, "bu filmde mi kitaptan uyarlamaymış" diyeceğiniz hikayeler olacaktır.

Öyleyse haydi başlayalım...

0. Hadi İnşallah - Ay Hadi İnşallah

Twitter fenomeni Pucca'nın, kendi yaşadığı olaylardan derleyerek yazdığı Ay Hadi İnşallah, kitap olarak yüksek bir satış rakamına ulaşmıştı. Bunu fırsat bilen yapımcılar da, kitabı filmleştirmişti. Büşra Pekin ve Murat Boz başroldeydi. Bu film, aynı zamanda Boz'un da ilk oyunculuk deneyimiydi.

0. Tatlım Tatlım - Haybeden Gerçeküstü Aşk

Yılmaz Erdoğan'ın yıllar evvel yazdığı bu kitap, sonrasında Erdoğan ve yakın arkadaşı Demet Akbağ'ın sahneye taşıdığı bir tiyatro oyunu olmuştu. Yıllar sonra aynı eser, bu sefer 4 çift üzerinden sinemaya aktarıldı. Film, özellikle oyunu izleyenler tarafından oldukça eleştirilmişti. Sebep olarak ise, oyuncuların Akbağ ve Erdoğan'ın performanslarını taklit etmeleri olarak gösterilmişti.

0. Kötü Çocuk - Kötü Çocuk

Teenage olarak tanımlanan neslin okuduğu kitap türüne örnek olarak gösterebileceğimiz Kötü Çocuk romanı, Çağdaş Türk Edebiyatı olarak gösterildiği için de eleştirilmişti. Okuyucuların ilgisini çeken kitabın, sinemada da aynı başarıyı elde etmesi beklenmiş ancak beklenen olmamıştı. 

0. Kocan Kadar Konuş - Kocan Kadar Konuş

Şebnem Burcuoğlu'nun kaleme aldığı Kocan Kadar Konuş kitabından uyarlanan bu film, kitaptan uyarlanan filmler içerisinde belki de en çok gişe yapanıydı. Serinin ikinci filmi de çekilmiş fakat ilki kadar ilgi görememişti.

0. 3 Idiots - Five Point Someone

Aamir Khan efsanesinin en değerli filmlerinden biri olan 3 Idıots, Five Point Someone'den uyarlanan bir filmdi. Aforizmaları ve replikleriyle, dünya sinemasının en önemli yapımları arasına girmeyi başarmıştı.

0. 4n1k - 4n1k

Tıpkı Kötü Çocuk tarzında bir roman olan 4n1k, kitap gibi vizyonda da ilgi görmüş ve dizi projesi haline getirilmişti. Dizinin ne zaman yayınlanacağı tarih henüz belli değil fakat hayranları sabırsızlıkla dizinin başlayacağı tarihi bekliyor.