Kim'in öldürülen üvey kardeşi Amerikan ajanı mıydı?

ÇAĞRI SAÇARALP
Abone Ol

ABD'nin saygın gazetelerinden Wall Street Journal (WSJ), Malezya'da yüzüne sıkılan bir kimyasalla öldürülen Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un üvey kardeşi Kim Jong-nam'ın CIA muhbiri olduğunu öne sürdü.

WTJ'ye konuşan adı belirtilmeyen kaynak, Kim'in üvey kardeşi ile CIA arasındaki ilişkiye dair birçok ayrıntının gizli kaldığını belirterek, “CIA ile Kim Jong-nam arasında gizli bir bağlantı vardı” dedi.

WSJ’ın haberi bağımsız kaynaklardan doğrulatamadı; ancak Washington Post’un Pekin Büro Şefi Anna Fifield ‘The Great Successor’ kitabında üvey kardeş Kim’in CIA’e çalıştığını, Kim Jong-nam'ın bilgileri genellikle Singapur ya da Malezya'da söz konusu kişilerle buluşarak verdiği yazıyor.

Malezya, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un üvey kardeşi Kim Jong-nam'ı öldüren gazın VX adında, 'kitle imha silahı' olan bir sinir gazı olduğunu açıklamıştı.

Amerika'nın saygın gazetelerinden Wall Street Journal (WSJ), Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'daki havalimanında yüzüne sıkılan bir kimyasalla öldürülen Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-un'un üvey kardeşi Kim Jong-nam CIA muhbiri olduğunu yazdı.

Adı açıklanmayan kaynağa göre Kim'in Şubat 2017'deki Malezya seyahatinin, buradaki bir CIA muhbiriyle görüşme amaçlı gerçekleşmiş olabilir. İddialara ilişkin CIA yetkililerinden herhangi bir açıklama gelmedi.

Washington Post muhabirinin kitabında çeşitli iddialar yer alıyor

Kim Jong Nam'ın CIA muhbiri olarak oynadığı rol, Washington Post muhabiri Anna Fifield'in “The Great Successor” isimli yeni kitabında yer alıyor. Fifield, Kim Jong Nam’ın, istihbarat bilgisine sahip bir kaynağa dayanarak genellikle Singapur ve Malezya’da istihbarat ajanlarıyla buluştuğu yazıyor.

Kim Jong Nam, 11 Şubat 2007 tarihinde Kyodo tarafından çekilen bu fotoğrafta Çin'deki Pekin havaalanında görünüyor.

Kitap, Kim Jong Nam'ın Malezya'ya yaptığı son geziden alınan güvenlik kamera görüntülerinin, ABD'li bir istihbarat ajanı olduğu bildirilen Asya görünümlü bir adamla birlikte bir otel asansöründe gösterdiğini söylüyor. Sırt çantasında istihbaratla ilgili faaliyetler veya kumarhane işlerinden kazanç elde edebilecek 120.000 dolar nakit para bulunduğunu belirtiliyor.

Kim Jong Nam nasıl öldürülmüştü?

Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-un'un üvey ağabeyi Kim Jong-nam, 13 Şubat 2017'de Kuala Lumpur'daki havalimanında uğradığı saldırıda hayatını kaybetmişti. Suikastta VX sinir gazı kullanıldığı iddia edilmişti.

Kim Jong-nam suikasti zanlılarının cinayet mahalline götürülmesi sırasında polis yoğun güvenlik önlemi almıştı.

Olayın ardından havalimanı güvenlik kameralarının kaydettiği görüntülerden yola çıkılarak Endonezyalı Siti Ayşe ve Vietnamlı Doan Thi Huong gözaltına alınmıştı.

Siti Ayşe, savunmasında "kamera şakası" karşılığında kendisine 90 dolar ödeme yapıldığını ileri sürmüş, Japon veya Koreli olduğunu düşündüğü kişilerin, kendisinden bebek yağına benzer maddeyle televizyon programı için şaka yapmasını istediğini söylemişti.

Kim suikastıyla bağlantısı olduğundan şüphelenilen 4 Kuzey Koreli ise Malezya'dan kaçmıştı.

Endonezyalı Siti Ayşe ve Vietnamlı Doan Thi Huong gözaltına alınmıştı.

Güney Koreli ve ABD'li yetkililer ise Kuzey Koreli yetkililerin ailesinin hanedan yönetimini eleştiren Kim Jong Nam'ın suikast emrini verdiğini söylemiş, Pyongyang yönetimi bu iddiaları reddetmişti.

  • Suikast soruşturmasının savcıları, mahkemenin 11 Mart 2019'da görülen duruşmasında sanıklardan Endonezya uyruklu Siti Ayşe hakkındaki cinayet suçlamasını geri çekmek istediklerini belirtmiş ve savcıların beyanı üzerine hakim, Siti Ayşe'nin tahliyesine karar vermişti.

Malezyalı savcı: Eğitimli katiller

Malezyalı savcı Wan Shaharuddin Wan Ladin, Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-un'un üvey ağabeyi Kim Jong-nam cinayetinden yargılanan Siti Ayşe ve Doan Thi Huong'un 'eğitimli katiller' olduğunu söylemişti.

Kim Jong-nam suikastinin zanlıları, bu kez mahkemeye gülerek gidiyor.

Ladin, Ayşe ve Huong'un rastgele seçilmiş insanlar olmadığını belirterek "Bu tip bir suikast yalnızca James Bond filmlerinde görülebilir. Bu iki kız eğitimli katiller. Onlar ne yapmaları gerektiğini biliyordu ve bunu başardılar" demişti.

Kuzey Kore liderinin kardeşini öldüren VX sinir gazı: Yılan zehri yanında bal kalır

Malezya, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un üvey kardeşi Kim Jong-nam'ı öldüren gazın VX adında, 'kitle imha silahı' olan bir sinir gazı olduğunu açıkladı.

VX nedir?

Berrak, bal rengi, yağlı yapıda olan kokusuz ve tatsız sıvının saptanması oldukça zor. VX sinir gazı, bilinen en zehirli kimyasal silahlardan biri ve sarin gazından çok daha kuvvetli. Bir damlası kişiyi dakikalar içinde öldürebiliyor

VX, 1993'te Kimyasal Silahlar Konvansiyonu (CWC) tarafından yasaklanmış, hükümetlerin gazı üretmesi veya depolaması engellenmişti.

Gazın etkileri neler?

BBC'nin haberine göre gaz solunduğu, deriye veya göze temas ettiği takdirde sinir sistemine saldırıyor. Yalnızca kimyasal bir silah olarak kullanılan gaz, sprey veya buhar olarak ya da su, yemek veya tarım ürünlerine bulaştırılarak kişiyi zehirlemekte kullanılabiliyor.

Zehirlenen kişi öksürmeye başlıyor

Zehirlenme belirtileri, böcek ilacından zehirlenmeye benziyor ve kişi gaza maruz kaldıktan hemen sonra tepkime gösteriyor. Zehirlenen kişi öksürmeye başlıyor, sonra göğsü sıkışıyor, hırıltıyla soluyor ve nefesi kesiliyor.

Görüşü bulanıklaşmaya başlayan kişi, yorgun hissetmeye ve baş ağrısı çekmeye devam ediyor. Göz yaşarması, burun akması, karın ağrısı, ishal, bulantı ve kusma, kas seğirmesi veya kriz geçirme de belirtiler arasında.

Eğer kişinin maruz kaldığı doz yeterince fazlaysa, sinir sistemini yok ederek ölümcül olabiliyor. VX kişinin kıyafetine bulaştığı taktirde, 30 dakika boyunca kıyafette kalıp buharlaştıktan sonra başkalarına etki edebiliyor.

VX daha önce kullanıldı mı?

Daha önce yalnızca Rusya ve ABD VX stoklarına sahip olduklarını itiraf etti, ancak başka ülkelerde de bulunduğu tahmin ediliyor. Küresel güvenlik düşünce kuruluşu Stimson Merkezi'nde çalışan kimyasal silah uzmanı Cindy Vestergaard, Irak'ın 1980'lerde "kesinlikle VX ürettiğini" söylüyor.

1969 yılında, Japonya'nın Okinawa şehrindeki ABD askeri üssünde VX gazı sızınca 23 asker ve 1 sivil hastaneye kaldırılmıştı. Vestergaard, bu olayın Japonya'da büyük tepki çekmesinden sonra ABD'nin "yurtdışında kimyasal stoğunun olduğunu kamuya açıklamak zorunda kaldığını" söylüyor.