Kim liderliğindeki Kuzey Kore'de uygulanan 10 ilginç yasak

ABDÜLKERİM ARSLAN
Abone Ol

Füze denemeleriyle dünyaya korku salan 'çılgın lider' Kim Jong-un liderliğindeki Kuzey Kore, dünyanın en kapalı ülkesi olarak biliniyor. Kore Yarımadasında yer alan bu küçük ülkedeki tüm yasakları bilmek çok zor ancak medyaya yansıyanları sizler için derledik. Son maddedeki hayret uyandıran bonus bilgimizi okumayı unutmayın!

Yaşanan balistik füze denemeleriyle gündemden düşmeyen çılgın lider Kim Jong-un liderliğindeki Kuzey Kore, ilginç yasakların olduğu bir ülke. Dünyanın en kapalı ülkesi olarak bilinen ve İkinci Dünya Savaşı’nın ardından Türkiye’nin de dahil olduğu Kore Savaşı’ndan sonra bağımsızlığını kazanan Kuzey Kore, toplamda dededen toruna 3 devlet başkanı ile yönetildi.

2011 yılında ülkenin ulusal lideri Kim Jong-il'in ölümünün ardından yönetimi devralan Kim Jong-un tüm dünyanın dikkatini çekti. Kuruluşundan itibaren yasakların devlet politikası olarak artarak devam ettiği ülkedeki ilginç yasakları, medyaya yansıdığı kadarıyla sizler için derledik.

1. İnternetin yasak olmasıyla başlayalım. Çok şaşırtıcı olmasa gerek ama ülkedeki internet 'Kwangmyong' adındaki ülke içi ağ ile halka hizmet veriyor ve belli başlı sitelere erişim sağlanabiliyor.
2. Liderinin sıra dışı saç modeli kendisine has. Halka 'teşvik edilen' saç modelleri ise belli. Erkekler için 10, kadınlar için ise 18 model bulunuyor.
3. Halkın yurt dışına seyahat etme özgürlüğü yok. Sadece nüfuz sahibi ve İşçi Partisi üyelerine çıkış izni var. Onun dışında küçük istisnaların da yaşandığı belirtiliyor.
4. Özel araç kullanmanın yasak olup olmadığı netlik kazanmasa da başkent dışındaki şehirlerde askeri araç dışında otomobilin görülmediği biliniyor. Halkın zorunlu tercihi bisiklet.
5. Ülkede yabancı marka sigara içilmesi yasak. Kim Jong-un ise medyaya verdiği fotoğraflarda hep sigara içiyor. Acaba yerli marka mı?
6. İki televizyon kanalının olduğu ülkede, devlet ne istiyorsa o yayınlanıyor. Kim Jong-un propaganda videoları ve Amerikan karşıtı yayınlar başlıca programlar arasında. Böyle de haber sunuluyor.
7. Geceleri belli bir saatten sonra elektirik verilmiyor. Bunu uygu görüntülerinde de tespit etmek zor değil.
8. Ülkeye gelen turistlerin fotoğraf çekme serbestliği yok. Turistlerin sadece izin verilen bölgelerde fotoğraf çekilmesine müsaade ediliyor.

Ülkeyi ziyaret eden turistlerin rehbersiz gezmesi de, gece otel dışına çıkması da yasak.Bunu giden her turist teyit ediyor.

9. 2010 yılına kadar pantolon giyilmesinin, 2012 yılına kadar da pizza ve hamburgerin yasak olduğu ülkedeki bu yasaklar kaldırıldı.
10. Şu anda 3 milyondan fazla kişinin cep telefonu kullandığı ülkede 2004’te cep telefonu kullanımı yasaklandı ve bu yasak 2008’de kaldırıldı. Peki neden yasaklandı?

2004’te ulusal lider Kim Jong-il’i taşıyan trenin geçişi sırasında bir patlama meydana geldi. Bombayı patlatan kişinin cep telefonu ile bu eylemi gerçekleştirdiği öğrenilince cep telefonu kullanımı yasaklandı. Ta ki 2008 yılına kadar. 

25 milyonluk ülkede 3 milyon kişi cep telefonu kullanıyor. 2015 yılında ülkedeki tek operatör şirketi olan Mısırlı Orascom Kuzey Kore'nin rakip bir operatör olan Byol'u geliştirdiğini fark etti. Ardından da yaptığı açıklama ise çok ilginçti: 3 milyon abonenin kontrolünü yitirdik

11. BONUS: Dünyanın en tehlikeli sınırı '38. paralel'.

Fotoğraftaki yer, dünyanın en tehlikeli sınırı olan Güney Kore ile Kuzey sınırı yani 38. paralel. 30 bin Amerikan askerinin bulunduğu, sınırın iki tarafında 2 milyon askerin yer aldığı bölgede havaya bir ateş açılsa karşılıklı füzeler ateşlenecek gibi.

Güney tarafındaki askerlerin Kuzey Koreli askerler ile göz teması kurmaması için güneş gözlüğü takması gerekiyor.

Eski ABD Başkanı Bill Clinton bölgeye yaptığı ziyaret sonrasında sınırı “yeryüzünün en korkutucu yeri” olarak tanımlamıştı.

Neden dünyanın en tehlikeli sınırı dendiğini şimdi anladınız mı?