Katalonya Başkanı Puigdemont’a soğuk duş: Görevden alındı

ÇAĞRI SAÇARALP
Abone Ol

İspanya, Katalonya Parlamentosun tek taraflı bağımsızlık ilanı kararına, Katalonya Bölgesi Başkanı Puigdemont, Başkan Yardımcısı Oriol Junqueras ve 11 yerel bakanının yanı sıra, Katalonya İçişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Cesar Puig ile Katalonya Yerel Polisi (Mossos d'Esquadra) Genel Direktörü Pere Soler'i görevden alarak cevap verdi. Bölgenin sorumluluğu Başbakan Yardımcısı Soraya Saenz de Santamaria'ya verildi.

Katalonya Parlamentosun tek taraflı bağımsızlık ilanı sonrası İspanya’da sular durulmuyor.

İspanya Başbakan Yardımcısı Soraya Saenz de Santamaria

ispanyol hükümetinden yapılan resmi açıklamada Katalonya Başkanı Puigdemont dahil tüm liderlerin görevden alındığı ve bölgenin sorumluluğunun Başbakan Yardımcısı Soraya Saenz de Santamaria'ya verildiği belirtildi.

Katalan polis şefinin görevine de son verildi.

İspanya hükümetinin aldığı kararların Katalonya yerel yönetiminden 141 kişiyi etkileyeceği kaydedildi.

Erken seçim 21 Aralık'ta

Katalonya, 1 Ekim'de yaptığı referandum sonrasında dün bağımsızlığını ilan etmişti. Katalonya'nın bağımsızlığını ilanının hemen ardından İspanya yönetimi, Katalonya Yerel Meclisi'ni feshederek, Katalonya'da erken seçim yapılacağını açıklamıştı.

Öte yandan Katalonya Özerk Yönetiminin Almanya, Fransa, İsviçre, İngiltere, İrlanda, Avusturya, İtalya ve ABD'deki yurt dışı temsilciliklerinin ve Diplocat adlı kuruluşun kapatılmasına karar verildiğinden buradaki personelin de görevlerine son verilecek.

Türkiye'den Katalonya Parlamentosunun bağımsızlık ilanına tepki

Dışişleri Bakanlığı’ndan Katalonya Parlamentosunun yaptığı gizli oylamayla tek taraflı bağımsızlık ilanına tepki geldi.

Bakanlığı resmi internet sitesinde yapılan açıklamada "Anayasal meşruiyeti bulunmayan, gerginliğe ve tırmanmaya yol açabilecek bu tek taraflı kararda ısrar edilmemesini, demokrasi çerçevesinde ve hukukun üstünlüğü temelinde çözüm bulunmasını temenni etmekteyiz. İspanya'nın toprak bütünlüğü ile anayasaya ve İspanya halkının iradesine saygıyı esas olarak görmekteyiz." denildi.

Açıklamanın tam metni ise şu şekilde:

Dışişleri Bakanlığı’ndan Katalonya Parlamentosun tek taraflı bağımsızlık ilanı kararına tepki gösterildi.

İspanya’da Katalunya Özerk Bölgesiyle ilgili yaşanan gelişmeleri yakından izlemekteyiz. Katalonya Özerk Bölgesi Parlamentosu’nun bugün öğleden sonra aldığı bağımsızlık ilanı kararı doğru yönde atılmış bir adım teşkil etmemektedir. İspanya’nın toprak bütünlüğü ile Anayasa’ya ve İspanya halkının iradesine saygıyı esas olarak görmekteyiz. Parlamento’nun tek taraflı kararının İspanya Anayasası ve kanunlarıyla bağdaşmadığını, İspanya ve bölge halkının iradesini yansıtmadığını değerlendirmekteyiz. Anayasal meşruiyeti bulunmayan, gerginliğe ve tırmanmaya yol açabilecek bu tek taraflı kararda ısrar edilmemesini, demokrasi çerçevesinde ve hukukun üstünlüğü temelinde çözüm bulunmasını temenni etmekteyiz. Türkiye, dost ve müttefik İspanya’nın hükümet ve kurumlarının bu sınamayı aşabileceğinden kuşku duymamakta ve bu yöndeki çabalarını desteklemektedir.”

Katalonya Parlamentosu'nda bağımsızlığın ilan edilmesine ilişkin gizli oylama öncesi salonu terk eden bağımsızlık karşıtı milletvekilleri kendi sıralarında İspanya Anayasa kitapçığı bıraktı.

Katalonya Parlamentosu yasa dışı olmasına rağmen yapılan bağımsızlık referandumunun ardından, bağımsızlığın ilan edilmesine ilişkin gizli oylama düzenlenmişti.

İspanya'nın doğusundaki Barselona'da yer alan Katalonya Özerk Yönetimi Parlamentosu yapılan gizli oylamayla tek taraflı bağımsızlık kararı aldı. Kararın ardından bağımsızlık yanlısı vatandaşlar, Sant Jaume Meydanı'nda sevinç gösterisinde bulundu.

Katalonya Parlamentosunda yapılan oylamada, 70 "Evet", 10 "Hayır", 2 de boş oy çıkmıştı.

İspanya'nın doğusundaki Barselona'da yer alan Katalonya Özerk Yönetimi Parlamentosu yapılan gizli oylamayla tek taraflı bağımsızlık kararı aldı. Kararın ardından Katalonya Başkanı Carles Puigdemont, kendisini tebrik eden parlamento binası içindeki siyasilere kısa bir konuşma yaptı.

Yapılan oylamanın ardından İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, bağımsızlık kararı alan Katalonya özerk yönetimini görevden aldıklarını ve 21 Aralık'ta Katalonya'da erken seçim yapılacağını açıkladı.

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy

Rajoy, Katalonya Parlamentosunu feshettiğini açıklayarak, "İspanya, Katalonya'da hukukun üstünlüğünü sağlayacaktır. Katalonya doğrudan yönetilecek" ifadelerini kullandı.

İngiltere ve Avrupa Birliği’nden, Katolonya’nın tek taraflı bağımsızlık ilanına ilk tepki

İngiltere, İspanya'ya destek verip, Katalonya'nın bağımsızlığını tanımayacağını açıklayarak, İspanya'nın birliğinin korunmasını istediklerini belirtmişti.

Avrupa Birliği Konsey Başkanı Donald Tusk ise resmi Twitter hesabından,

Avrupa Birliği Konsey Başkanı Donald Tusk

"Avrupa Birliği için hiçbir şey değişmiyor. İspanya bizim tek muhatabımız olmaya devam edecek. Umarım İspanya hükümeti şiddet uygulamayı değil, konuşmayı tercih eder." mesajını yayınlamıştı.