Kariye Camii ezanı Yunanistan'dan duyulurken Miçotakis'in Ankara ziyareti

KEVSER ERBAY
Abone Ol

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Aralık’ta Atina’ya giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a iade-i ziyaret yaparak Ankara’ya geliyor. Ancak Kariye Camii ile ilgili tartışmalar, Miçotakis’in ziyaret öncesi baskı altında kalmasına sebep oldu.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, 13 Mayıs’ta gerçekleştireceği Ankara ziyareti öncesinde, Yunan medyasına önemli açıklamalarda bulundu.

Ziyaret, Miçotakis’in Aralık ayında Atina’yı ziyaret eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bir iade-i ziyaret niteliğinde olacak. İki ülke arasındaki son dönemdeki yumuşama sürecinin devam etmesi bekleniyor.

Miçotakis, yaptığı açıklamada "Türkiye ile kırmızı çizgilerimizi koruyarak, güvene dayalı bir duruşla diyalog kuruyoruz" ifadesini kullandı.

Göç meselesi gibi zorluklara rağmen işbirliği yapılabileceğinin altını çizdi. Yunan lider, “Parmağımızı tetikte tutmaktansa konuşmak daha iyidir” diyerek, mevcut pozitif atmosferin pekiştirilmesi gerektiğini belirtti.

Yunan medyası ne dedi?

Yunanistan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin yumuşama sürecine giren bu önemli ziyaret, Yunanistan’da tartışmaları beraberinde getirdi.

Bizans döneminden kalma eski bir Ortodoks kilisesi olan Kariye, resmen cami olarak ibadete açıldı. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan'dan gelen eleştirilere rağmen, hükümetinin Müslüman ibadethanesi olarak belirlemesinden dört yıl sonra, Pazartesi günü İstanbul'daki eski bir Bizans kilisesini cami olarak hizmete açtı.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Kariye'nin cami olarak ibadete açılmasının "UNESCO Dünya Miras Listesi'ndeki statüsüne hakaret niteliği taşıdığı" ifadeleri kullanıldı. Bu tarihi yapının tüm insanlığa ait olduğu, dolayısıyla Türkiye'nin ibadete açması hamlesiyle "uluslararası kamuoyuna meydan okuduğu" ileri sürüldü.

Atina yönetiminden yapılan açıklamada "Anıtların evrensel karakterinin korunması, dini ve kültürel mirasın korunmasına yönelik uluslararası standartlara riayet edilmesi, tüm devletleri bağlayan açık bir uluslararası yükümlülüktür" dedi.

Kariye Camii

Miçotakis, ziyaret sırasında Erdoğan ile görüşeceğini ve Kariye Camii meselesine duyduğu rahatsızlığı gündeme getireceğini açıkladı.

Başbakan, müzelerin camii statüsüne yükseltilmesinin İstanbul’un 'kültürlerin buluşma noktası' olarak konumuna zarar verdiğini söyledi.

4. yüzyılda inşa edilen yapı, özellikle 11. ve 12. yüzyıllarda gerçekleştirilen değişikliklerle bugünkü halini aldı. Bizans İmparatorluğu döneminde kilise olarak kullanılan yapı, 1500-1945'te cami olarak hizmet vermişti.

Hakan Fidan da katılacak

Ankara ziyaretinin 'yıldırım gezisi' olarak nitelendirildiği ve yaklaşık 4-5 saat süreceği belirtiliyor. Görüşmelere, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Yunan mevkidaşı Yorgos Yerapetritis de katılacak.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Yunan mevkidaşı Yorgos Yerapetritis

Bu ziyaret, hem iki ülke arasındaki ilişkiler açısından hem de Yunan iç politikası için önemli bir dönüm noktası oluşturuyor.

Miçotakis'in liderliği altındaki Yeni Demokrasi Partisi, Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde kamuoyu desteğini koruma çabası içinde. Bu ziyaret, Yunan liderin dengeli diplomasi becerilerini ve iç politikadaki manevralarını sergilemesi açısından kritik bir sınav olacak.