Karakovan balının hasadına başlandı

MEHMED ALİ DEMİRBAŞ
Abone Ol

Tadı, aroması ve kalitesiyle benzerlerinin yanına bile yaklaşamadığı karakovan balının hasadına başlandı. Kilogramı 150-300 liradan satışa sunulan karakovan balına talep çok fazla.

3 bin rakımlı yaylarda üretilen tadı ve kalitesi ile yiyenleri kendine hayran bırakan karakovan balının hasadına başlanıldı.

Bitlis'in Hizan ilçesinin zengin floraya sahip yüksek kesimlerinde katkı maddesi kullanılmadan üretilen ve prolin (proteinleri oluşturan 20 aminoasitten biri) değeri yüksek karakovan balının hasadı, zor şartlar altında gerçekleştiriliyor.

Kilosu 150-300 lira

3 bin rakımda üretilen bal sıcak havalardan etkilenmemesi ve nem oranının dengelenmesi için söğüt dallarından yapılan, etrafı tezekle sıvanan özel kovanlarda üretilen bal, kilogramı 150-300 liradan satışa sunuluyor.

İlçede yaptırılan kovanlarda el değmeden üretilen ve yüzde yüz doğal olan balın, tadı ve aromasıyla benzerlerinden ayrıldığını anlatan Ekinci, "İlkbaharda kovanların ağzı kapatılarak yüksek kesimlere konuluyor. Hiçbir kimyasal ilaç ve katkı maddesi vermiyoruz. Sonbaharda açtığımız zaman doğal balımızı alıyoruz." dedi.

Hizan ilçesindeki 75 bin kovanın yüzde 80'inin karakovan olduğunu, fenni kovanların ise arı üretiminde kullanıldığını ifade eden Ekinci, ileriki yıllarda tüm kovanları karakovana çevirmek istediklerini kaydetti.

Karakovan balının kalitesiyle dikkati çektiğini vurgulayan Ekinci, "Hizan'ın dağlarında, yaylalarında arıcıların konakladığı yerlerde geven kekik ve diğer bitkilerden çok fazla bulunmakta. Ege Üniversitesinde yaptırdığımız analize göre bölgede yaklaşık 5 bin çiçek türü bulunuyor. Bunun yaklaşık 350'si bal bitkisidir. Arıcılar bu çiçeklerden yararlanıyor." diye konuştu.

Serin havalarda daha kaliteli oluyor

Ekinci, havalar serin olduğu zaman karakovan balında daha iyi verim aldıklarını söyledi.Hizanlı bal üreticileri olarak bu konuda çok avantajlı olduklarının altını çizen Ekinci, şöyle devam etti:

  • "Yazın yüksek yaylalarda sıcaklık en fazla 22 derece oluyor. Karakovan arıcılığında bu hava çok iyi. Serin havalarda balın kalitesi daha güzel olur. Balın normal nemi yüzde 18 iken bizim üretimimizde bu oran 14-16 arasında. Şu an devam eden hasatta yaklaşık bin 200 ton bal alındı. Hedefimize ulaştık. Birlik olarak karakovan balının pazarlanmasında sıkıntı yaşamıyoruz. Buradan göç edenler bölgeyi bildikleri için direkt arıcılardan sipariş alıyorlar. Hem yurt içine hem de yurt dışına bal gönderiyoruz."

Devlet yardım yapıyor

Karakovan balı üreten arıcılara devlet tarafından destek veriliyor. Kovan başına 10 lira yardımın yanında malzeme yardımı da yapılıyor.