Kara kış geldi: Yüz felcine dikkat!

HABER MASASI
Abone Ol

Kafamızı bereyle, ellerimizi eldivenle, boynumuzu atkıyla kapatıyoruz. Peki ya yüzümüzü... Hava sıcaklıklarının hızlı bir şekilde düştüğü son günlerde özellikle sıcak ortamlardan soğuk alanlara geçerken yaşanan hava değişikliği yüz felcine sebep olabiliyor. Bu konuda ne gibi önlemler almalıyız? Bu sorunun cevabını uzman görüşlerine yer verdiğimiz haberimizde bulabilirsiniz.

Yüz felci, birçok sinir lifinin işlevini yitirmesi nedeniyle meydana gelebilmektedir. Genellikle yüzde ağrı, kulak ağrısı, konuşma zorluğu gibi belirtilerin görüldüğü yüz felci, çeşitli sebeplerle ortaya çıkabilmektedir. Fizik tedavi ile iyileşme şansı yüzde 85 seviyelerinde yer alan bu problem, nörolog tarafından ele alınmaktadır. Peki, yüz felci belirtileri nelerdir? Yüz felci neden olur? İşte, detaylı bilgiler...

Manken hastalığı: Anoreksiya Nervoza
Hayat

Yüz felcinden 6 korunma yöntemi Facebook'ta Paylaş Twitter'da Paylaş Google Plus'da Paylaş Kış aylarının gelmesiyle birlikte soğuk ve rüzgarlı hava yüz felci riskini artırıyor. Kulak arkasında ağrı ve uğultu hissi, yüzün bir tarafında gözün tam kapatılamaması, ağız kenarında bir tarafa doğru çekilme hissi yüz felcinin en yaygın belirtileri arasında yer alıyor.

Yüz felci nedir?

  • Yüz felci, sinir hasarına bağlı yüz hareketinin kaybedilmesi durumudur; yüz kaslarının sarkmasına veya zayıflamasına neden olabilir. Yüzün bir veya iki tarafında gerçekleşebilir. Yüz felci aniden ortaya çıkabilir veya aylarca kademeli olarak ortaya çıkabilir (baş veya boyun tümörü olması durumunda). Sebeplere bağlı olarak felç kısa veya uzun süre devam edebilir. Başlıca nedenleri arasında, Yüz sinirinin enfeksiyonu veya iltihabı kafa travması, baş veya boyun tümörü ve inme bulunmaktadır.

Soğuk havanın cildinizi kurutmasını birkaç adımda önleyebilirsiniz
Hayat

Yüz felcinden nasıl korunabiliriz?

0. 1. Rüzgara dikkat

Rüzgarın en etkin olduğu sabah saatlerinde yüzünüzü korumadan dışarı çıkarsanız, yüz felci geçirme ihtimaliniz çok yüksek. Yüzünüzü direkt soğuğa maruz bırakmamak, yüz felcinden en önemli korunma yoludur. Soğuk ve rüzgarlı havada yüz ve başınızı soğuktan koruyacak şekilde şapka, şal ve atkı kullanmayı ihmal etmeyin.

0. 2. Yüzünüz ıslak dışarı çıkmayın


Soğuk kış günlerinde duş alıp dışarı çıkmak ise yüz felcine davetiye çıkarıyor. Bu nedenle saçlarınız tam kurumadan dışarı çıkmamaya özen gösterin.
0. 3. Arabanızın camını açmayın


Rüzgara maruz kalmamak için araç kullanırken camları açmamaya dikkat edin. 

0. 4. Ani ısı değişikliği kaslarınızı zorlayabilir

Ani ısı yüz felcinin en büyük düşmanı. Aşırı sıcak bir ortamdan soğuğa çıkarken mutlaka önlem almalısınız. Soğukta gerilen yüz kaslarınız ani ısıya maruz kaldığında felce gidecek kadar tahribata maruz kalabilir.

0. 5. Kış hastalıkları yüz felcini tetikler
Gribal enfeksiyonlar ve kulak enfeksiyonları da yüz felcine yatkınlığı artırıyor. Bu nedenle uyku ve beslenmenize dikkat etmeli, bağışıklık sisteminizi güçlendirmelisiniz.
0. 6. Yaşlılar daha dikkatli olmalı
Yaşlıların, kronik hastalığı olanların ve gebelerin yüz felcine yakalanma riskleri çok daha fazladır. Bu kişiler, yüz felcine yakalanmamak için alınması gereken önlemlere herkesten daha fazla dikkat etmelidir.