Kalitesi dünyada ilk olan "Divle Obruk Peyniri" tek elden üretilecek
ABDÜLKERİM ARSLAN
Abone Ol
Karaman'ın Ayrancı ilçesinde üretilen ve "Türk rokforu" olarak nitelendirilen "Divle Obruk Peyniri"nin patent ve coğrafi işareti alındı. Belli bir standardın yakalanması için yapılacak mandırada tek elden üretilmesi planlanan peynir ile ilgili Prof. Dr. Ayhan Bilir "Fermantasyonla 5-6 ayda peynirimiz olgunlaşıp sofraya geliyor. Bu kalitede peynir dünyada yok" dedi.
Karaman'da bölgenin en eski yerleşim yerlerinden biri olan Üçharman köyü, geçimini hayvancılıktan sağlıyor. Eski adı Divle olan köyde 36 metre derinliğinde 250 metre uzunluğunda, yerel halkın "obruk" ismini verdiği bir mağara bulunuyor. Birçok yerde bu tür mağaralar turizm amaçlı kullanırken Üçharman'da bu obruk yüz yıllardır "soğuk hava deposu" olarak hizmet veriyor.
Mayıs ayından itibaren Üçharman ile civarındaki köylerde koyun ve keçi sütünden geleneksel yöntemlerle yapılan peynirler özel hazırlanan kuzu ve oğlak derilerine basılıyor. Obruğa konulan peynir tulumları, yaklaşık 5 ay sonra içerideki bir bakteri sayesinde kıpkırmızı bir renk alıyor.
"Türk rokforu" olarak bilinen ve dünyanın en kaliteli peynirleri arasında gösterilen Divle Obruk Peyniri'nin gerçek değerini bulması ve markalaşması için çalışmalar devam ediyor.
Dünyadan da ilgi görmeye başlayan, geçen yıl Fransa Ulusal Hayvancılık Araştırma Enstitüsünden uzmanların, Üçharman'a gelerek incelediği peynirin, patenti ve coğrafi işareti alındı. Peynirin tek elden üretimi ve kalite standardı için de mandıra yapılmasına yönelik çalışma başlatıldı.