Kafes hayvancılığı işkence sistemine dönüşüyor!
Türkiye'de tavuk yumurtası istatistiklerine bakıldığında, geçtiğimiz Şubat ayında 1,6 milyar adet yumurta üretildiği görülüyor. Yumurtanın üzerinde bulunan kodlar yumurtanın hangi şartlarda üretildiğini gösteriyor. Kullanılan 4 kod hayatımıza yeni girmesine rağmen tüketiciler tarafından oldukça dikkat edilen bir husus oldu. Kullanılan bu kodlardan 3 numaralı olanı kafes yumurtasını temsil ediyor.
Türkiye'de geçtiğimiz Şubat ayı tavuk yumurtası üretimi 1,6 milyar adet olarak gerçekleşti. Tavuk yumurtası üretimi Şubat ayında bir önceki aya göre %8,4 azalırken, bir önceki yılın aynı ayına göre %3,7 arttı. Kesilen tavuk sayısı 94 milyon olurken, kesilen tavuk sayısı Şubat ayında bir önceki aya göre %9,5 azalırken, bir önceki yılın aynı ayına göre %5,2 arttı.
Yetiştirme metodu kodu, işletme ve kümes numarası önüne, organik yetiştiricilik için 0, yetiştiricilik için 1, kümeste kafessiz yetiştiricilik için 2 ve kafesli yetiştiricilik için 3 olacak şekilde sistem tarafından otomatik kullanılıyor.
Barkod üzerindeki ilk rakama dikkat
- 0: Organik tavuk
- 1: Gezen tavuk
- 2: Kümeste özgür tavuk
- 3: Kafes tavuğu
Kafes sisteminde üretilen yumurtalar, tüketiciler tarafından tercih edilmek istenmese de, birçok insanın hala bu durumdan haberi yok.
Sosyal medyada kafes hayvancılığına tepki gösterenler her geçen gün artış gösterirken, Twitter üzerinden paylaşılan bir yazı dizisi kafes sisteminin hayvanlar üzerinde ağır bir işkenceye dönüştüğünü gözler önüne serdi.
İşte o yazı dizisi...