Kadın haklarının Anadolu topraklarındaki 4 bin yıllık tarihi

BÜŞRA ŞERBETÇİ
Abone Ol

Kayseri'de yapılan kazılar sonucunda elde edilen bilgiler, kadın haklarının Anadolu'da 4 bin yıl öncesine dayandığını kanıtlıyor.

Kayseri'deki Kültepe'de yapılan kazılar Anadolu'da 4 bin yıl önce kadınların birtakım haklarının yazılı olarak varlığını ortaya koydu. Bulanan tabletlerde kadının evlenme, boşanma, miras ve nafaka konularındaki hakları yazıyor.

İşte hukuksal anlamda büyük önem taşıyan belgelerin içerikleri:


0. O yıllarda Asurlularla Anadolu halkının evlilikleri sonlanırsa, boşanma mukaveleleri karşılıklı anlaşma esasına dayanıyor.
0. Belgelerde, boşanma durumunda her iki tarafın da hukuki hakları olduğu bilgisi yer alıyor.
0. Tabletlerde yer alan boşanma belgelerinde mal paylaşımı, miras ve nafaka konularına değiniliyor.
0. Evli bir çiftin boşanması durumunda, evin her ikisinin olduğu, öldükleri zaman evlerinin çocuklarına kalacağı gibi bilgiler buunuyor.
0. Günümüzde de boşanmaların en önemli sorunları arasında gösterilen ‘nafaka’, o yıllarda ‘hukuk çerçevesinde’ işleniyor.
0. Eşlerinden boşanan kadınların ileride geçim sorunu yaşamaması için ‘nafaka’ aldığı bilgisi tabletlerde yer alıyor.
0. Miras konusunda ise, ‘çocukların anne ve babalarına bakma yükümlülüğü olduğu ve mirasın anca anne ve baba öldükten sonra paylaşılabileceği’ bilgileri yer alıyor.
0. Miras yüzünden çıkan kardeş kavgalarıyla ilgili hukuksal düzenlemeler mahkemeye taşınıyor. Durum, o dönemin hukuksal gücünü ortaya koyuyor.
Kaynak: arkeolojihaber.net