Kabe'nin 'Batı kapısı' ilk kez görüldü
Hac farizasını yerine getirmek için Mekke'de bulunan hacı adayları şimdiye kadar kimsenin şahit olmadığı bir akşam yaşadılar. Aniden kararan hava ve sonrasında başlayan fırtına Kabe'nin örtüsünü havalandırdı ve Kabe'nin Emeviler döneminde kapatılan Batı kapısının izi ilk kez görüldü.
Dün akşam saatlerinde Arafat'ta hacı adayları önce kum fırtınası ile karşılaştı, hava karardı. Ardından şiddetli yağmur başladı. Fırtına ve yağmur nedeniyle hacı adayları zor anlar yaşadı. Fırtınanın saatteki hızı yer yer 90 km’ye kadar ulaştı.
İHA'nın haberine göre, Arafat’ta hacı adaylarına tahsis edilen büyük çadırlar rüzgardan etkilenirken herhangi bir devrilme hadisesi yaşanmadı.
Güvenlik sebebi ile çadırlara verilen elektrik kesildi. Fırtınaya Mina’da yakalanan hacı adaylarının bazıları hafif olarak yaralandı. Yaralılara sağlık ekipleri tarafından anında müdahale edildi.
İlerleyen saatlerde Mekke’den vakfe için Arafat’a çıkan hacı adaylarının yakalandığı kum fırtınası sona erdi. Arafat’ta çadırlara yeniden elektrik verilmeye başlandı. Çadırlardaki klimaların yeniden çalıştırıldığı ve hacı adaylarının dinlenmeye çekildiği bildirildi.
Yaşanan şiddetli fırtına, Kâbe'de sıra dışı görüntüler oluşturdu
Yaşanan fırtına Kabe'nin örtüsünü havalandırdı. Kabe'nin şimdiye kadar hacı adayları tarafından hiç görülmeyen kısımları ilk kez görüldü.
Kabe'nin kaç kapısı var?
Kâbe’nin kapısı İbrahim (a.s) inşa ettiği Kâbe’de, yerle aynı hizada tek bir kapısı vardı.
Kureyş, Kâbe’yi yeniden inşa ederken Ebu Huzeyfe b. el-muğire’nin teklifi doğrultusunda, kapı yerden yüksek tutulmuştur.
Abdullah b. Zübeyr’in inşasında Kâbe’de, kapı tekrar yer seviyesinde tutulmuş ve buna ilave olarak Kâbe’nin batı tarafında Rükn-i Şami ile Rükn-i Yemani arasında bir başka kapı daha yapılmıştır.
Haccac döneminde ise, kapı tekrar Kureyş’in inşa ettiği şekle iade edilmiş ve batı tarafındaki kapı kapatılmıştır.
Şu andaki mevcut kapı ise, saf altından yapılmış olup, Kral Halid b. Abdülaziz tarafından yaptırılmıştır.
Kabe'nin örtüsü arefe günü değiştiriliyor
Her yıl kurban bayramının arefe gününde Kabe'nin eski örtüsü alınırken, aynı anda yenisi yerine yerleştiriliyor. Bu değiştirilme işlemi saatler sürüyor. Arefe akşamı değiştirilmeye başlanan Kabe örtüsü, bayram sabahına kadar değiştirilmiş oluyor. Saf ipek ve 4 altın parçadan oluşan 47 metre uzunluğundaki Kabe örtüsünün üzerinde altın ve gümüş işlemeli ayet ve dualar da bulunuyor.