K-pop'un arka bahçesi: Taciz ve intihar
Günümüzün popüler müzik türlerinden olan K-pop ile ilgili intihar olayları gündeme gelmeye başlamıştı. Geçtiğimiz günlerde Kim Jonghyun ve Goo Hara isimli iki Güney Koreli şarkıcı evinde ölü bulundu. Ancak K-pop faciaları bunlarla sınırlı kalmadı. Güney Koreli iki K-Pop yıldızı cinsel istismar suçundan tutuklandı.
K-pop özellikle gençler arasında çok yaygın olan bir müzik türü. Dünya çapında ünlü olan bu şarkıcılar gençlere kötü örnek oluyor. Davranışları ve yaşayış tarzlarıyla olumsuz etkiye neden olan bu şarkıcılar kendi hayatlarında da birçok sıkıntı yaşıyor.
Psikolojik sorunlar yaşayan ve intihar olaylarıyla gündeme gelen K-popun 2 yıldızı cinsel istismar suçundan dolayı tutuklandı.
İki K-pop yıldızı tutuklandı
Güney Kore'de K-pop yıldızları Jung Joon-young ve Choi Jong-hoon, cinsel istismar suçundan tutuklandı. 30 yaşındaki Jung 6,29 yaşındaki Choi de 5 yıl hapis cezası aldı.Karar açıklanmadan önce ifade veren şarkıcılardan,"Yaptığım aptallıklar için çok pişmanım. Bundan sonra da hep bu pişmanlıkla yaşayacağım"dedi. İki şarkıcı da kararı gözyaşları içinde dinledi.
İntihar olayları da gündemde
Gençlerin etkisinde kalan ve dünya çapında bilinen K-pop isimli müzik türü olumsuz sonuçlar doğuruyor. K-Pop’un önde gelen isimlerinden Goo Hara geçtiğimiz günlerde evinde ölü bulundu. Üstelik bu ilk intihar vakası da değil.
6 ay öncede intihar teşebbüsünde bulunduğu belirtilen Goo Hara isimli şarkıcı hayranlarına,''Daha güçlü ve sağlıklı olarak geri döneceğim'' açıklamasını yapmıştı. Ancak geçtiğimiz günlerde şarkıcının sosyal medyadan 'İyi geceler' mesajı paylaştığı ve ertesi günde ölü bulunduğu belirlendi.
SHINee grubunun 27 yaşındaki üyesi Kim Jong-hyun da hayatını kaybetmişti. Bilinci kapalı bir şekilde hastaneye götürülmesinin ardından hayatını kaybettiği açıklanan Hyun için Yonhap haber ajansı, ölüm nedeni olarak intihar ihtimaline dikkati çekmişti.
İntiharın sebebi linç kültürü
İntihar eden K-pop şarkıcılarının sosyal medya üzerinden linç kültürüne maruz kaldıkları belirtilmişti. Linç kültürü denilen kavramı anlamak biraz zor. Daha doğrusu kabullenmek ve yaşamak zor. Ama maalesef bu kavram günümüzde yaygın bir hale geldi.
GZT olarak bu konu ile ilgili olarak Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi ve Dijital İletişim Araştırmacısı Doç. Dr. Ali Murat Kırık'a danıştık ve linç kültürünün ne olduğunu uzmanından öğrendik. Doç. Dr. Kırık, ''Sanal ortamda linç kültürü ve siber zorbalık giderek yaygınlaşmakta. Özellikle sanal linç, kitleleri bir kişi ya da kuruma yapmış oldukları psikolojik yok etme arzusu olarak değerlendirilir. Temel gaye kendinden farklı olanı cezalandırmak. Genelde farklı görüş, din, dil, düşünce yapısına sahip olanlar sanal ortamda linçle karşılaşmaktadır. Bunun sebebi ise tahammülsüzlüktür'' ifadelerini kullandı.