Johnson'ın yeni 'Brexit' planı: Erken seçim çözüm olur mu?
● İngiltere Başbakanı Boris Johnson, anlaşmasız ayrılığın engellenmesi için muhalefet kanadının çıkarmak istediği yasaya karşı atağa geçti. Johnson erken seçime giderek Parlamento'nun bu tavrının önüne geçmek istiyor.
● Johnson, "31 Ekim'de ayrılmadan önce artık son sürece girmiş olacağız. Bu süre içerisinde parlamentonun çokça zamanı olacak" demişti.
● Başbakan Johnson'ın 31 Ekim'de AB ile bir anlaşmaya varılamaması durumunda dahi ayrılmayı tercih edeceğini açıklaması, kendi partisi içinde aralarında eski bakanların da bulunduğu siyasetçilerin itirazına neden olmuştu.
İngiltere Başbakanı Boris Johnson, parlamentonun tatilinin uzatılması kararına ilişkin yapılan eleştirilere yönelik, vekillerin, İngiltere'nin Avrupa Birliğinden (AB) çıkışı öncesinde tartışmak için çokça vakti olacağını ifade etmişti.
Sky News'in haberine göre, Johnson, "31 Ekim'de ayrılmadan önce artık son sürece girmiş olacağız. Bu süre içerisinde, parlamentonun çokça zamanı olacak. (Vekiller) Brexit'i aslında gerçekleştirmeden son üç seneyi tartışarak harcadı. Daha fazla değerlendirmek için çokça vakitleri olacak." değerlendirmesinde bulunmuştu.
Kraliçe 2. Elizabeth, Johnson'ın talebini kabul etmişti
Başbakan Johnson'ın çarşamba günü, 9 Eylül-14 Ekim'de parlamentoyu tatil etme talebini Kraliçe 2. Elizabeth'e iletmiş, Kraliçe de bunu kabul etmişti.
Muhalefet ise parlamentonun tatil edilmesi girişimini "anayasal zorbalık" olarak nitelendirmişti.
Öte yandan Muhafazakar Partinin İskoçya kolunun lideri Ruth Davidson dün görevinden istifa etmişti. Johnson'ın anlaşmasız Brexit yanlısı tutumunu eleştiren Davidson'ın, istifa kararında, hükümetin dün aldığı parlamentoyu tatil etme kararının da etkisi olduğu belirtiliyor.
Dilekçede imza sayısı 1,5 milyonu geçti
Öte yandan İngiliz parlamentosunun dilekçelere ayrılmış internet sitesinde, Johnson'ın parlamentoyu tatil etme kararına karşı imzaya açılan dilekçedeki imza sayısı, şu anda kadar bir milyon 605 bin sayısına ulaştı.
Dilekçede, "50. madde süresi yeterince uzatılmadıkça ve İngiltere'nin AB'den ayrılma kararı iptal edilmedikçe parlamento tatil edilmemeli veya dağıtılmamalı." talebi yer alıyor.
Johnson'ın Brexit süreci
Bazı milletvekilleri, Johnson'ın talebini "parlamentoya darbe" diye nitelendirirken, bazıları ise Genel Kurul Salonu'ndan polis zoruyla çıkarılana kadar ayrılmayacaklarını açıklamıştı.
- Johnson, 31 Ekim'de anlaşma olsun veya olmasın İngiltere'yi AB'den ayırmaktaki kararlılığını sık sık yineliyor.
Eski Başbakan Theresa May'in AB ile vardığı Brexit anlaşması, parlamentoda üç kez reddedilmişti.
İngiliz parlamentosu, 29 Mart'ta gerçekleşmesi gereken anlaşmasız Brexit'i yasa çıkartarak engellemiş, hükümet AB'nin de onayıyla Brexit'i 31 Ekim'e ertelemişti.
İngiltere, 2016'daki referandumda yüzde 48'e karşı yüzde 52 oyla AB'den ayrılma kararı almıştı. İngiltere'nin parçası İskoçya'da ise halkın yüzde 62'si AB üyeliğinden yana oy kullanmıştı.
İngiltere'de erken seçim ihtimali
BBC Türkçe'de yer alan habere göre, İngiltere'de Başbakan Boris Johnson, muhalefetin bu hafta AB'den anlaşmasız bir şekilde ayrılmanın önünü tıkayacak yasayı çıkarmayı başarması durumunda erken seçime giderek Parlamento'nun bu çabasının önüne geçmeyi düşünüyor.
- BBC'nin edindiği bilgilere göre erken seçim senaryoları Başbakanlık ofisinde hararetli bir şekilde tartışılıyor.
BBC Politika Editörü Laura Kuenssberg erken seçim çağrısının en erken Çarşamba günü yapılabileceğini fakat henüz bir karar alınmadığını aktarıyor.
Başbakan Johnson'ın 31 Ekim'de AB ile bir anlaşmaya varılamaması durumunda bile ayrılmayı tercih edeceğini açıklaması, kendi partisi içinde aralarında eski bakanların da bulunduğu siyasetçilerin itirazıyla karşılaşmıştı.
Johnson, bu yasaya destek veren vekilleri partiden atmak ve bir sonraki seçimde aday yapmamakla tehdit etmişti.
Fakat bu vekillerin partiden ayrılması durumunda Muhafazakar Parti, kendisini dışarıdan destekleyen Kuzey İrlandalı sağcı parti DUP'nin dışarıdan desteğine rağmen Parlamento'da çoğunluğa ulaşamayacak.
- Muhafazakar Parti'deki bu siyasetçilerin yanı sıra muhalefet partileri de böyle bir seçeneğe karşı çıkıyor.
"Trump işi Brexit"
İşçi Partisi lideri Corbyn bugünkü konuşmasında İngiltere'nin AB'den anlaşmasız bir şekilde ayrılmasının "Trump işi bir Brexit" olacağını, İngiltere'nin serbest ticaret anlaşması imzalamak için ABD'nin eline bakacağını söyledi.
"Bu konuda kime güveniyorsunuz?"
Gıda endüstrisinin anlaşmasız Brexit durumunda ülkede gıda kıtlığı yaşanacağı uyarısına karşın Başbakan Boris Johnson'ın aksi yöndeki açıklamalarını hatırlatan Corbyn, "Bu konuda kime güveniyorsunuz? Gıda endüstrisine mi yoksa bu sektörde hiç çalışmamış Johnson'a mı?" diye sordu.
Corbyn Brexit referandumunda AB'den ayrılık yönünde oy veren kişilerin de Brexit'in anlaşmasız bir şekilde gerçekleşmesinden korktuğunu söyledi ve ekledi:
"Kimse işlerini kaybetmek için veya ABD'nin işine yarayacak türden bir anlaşma için oy vermedi."
İngiltere'de erken seçime nasıl gidilebilir?
İngiltere'de erken seçime gitmenin iki yolu bulunuyor:
1- Milletvekillerinin üçte ikisinin erken seçim yönünde oy kullanması. Bu durumda Başbakan Johnson'ın belirleyeceği seçim tarihi de bir tartışma konusu olacak.
2- Ana muhalefet partisi liderinin (Bu durumda İşçi Partisi lideri Corbyn) vereceği bir güvensizlik oylaması sonucu vekillerin yarısından fazlası güvensizlik yönünde oy verirse önce yeni hükümeti kurma çalışmaları yürütülüyor, başarısız olması durumunda erken seçime gidiliyor.